Przepisy Extra

Piernik z jabłkiem

Składniki:

Ciasto piernikowe:
10 dag masła
½ szklanki cukru pudru
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
4 łyżki miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka kakao do ciast
mielone goździki
pieprz cayenne
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
15 dag jabłek (waga po obraniu)
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mleko, miód, przyprawę do piernika, cynamon, kardamon, kakao do ciast, szczyptę mielonych goździków, pieprzu cayenne oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość razem zmiksować. Osobno ubić na sztywną pianę białka, przełożyć do ciasta i delikatnie razem wymieszać. Na koniec dodać obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka. Całość ponownie delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 11 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia (1 dużej lub 2 małych silikonowych foremek).

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.

Po upieczeniu piernik ostudzić i posypać cukrem pudrem. Można go też przekroić w poprzek na dwie lub trzy części i posmarować powidłami śliwkowymi lub dowolnym kremem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.15 stars based on 16 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.