naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 28.12.2004
Odsłon dziennie: 6

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
40 dag mąki
12,5 dag margaryny
25 dag cukru
2 jajka
4 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 1 ½ szklanki bakalii
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać w kolejności mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika. Cały czas mieszając dodać powidła śliwkowe. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać bakalie opruszone mąką i wymieszać.

Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej (o wymiarach ok. 12 cm na 35 cm), wysmarowanej tłuszczem i piec ok. 1 godziny w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzony piernik polać polewą czekoladową i posypać kokosem.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6518 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super! Gratuluję udanego wypieku i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-09-22 22:06:56]
Mój debiut z ciastami. Udał się perfekcyjnie:))) Wszystko według przepisu. Jajka ciężko ubić w stałą masę ale ja dałem ubite na gęsto i wszystko ok.
Marek [2012-09-22 21:09:48]
mieszkam za granica gdzie nie dostane piernika ani nic o tym smaku wiec postanowilam sama zrobic :) pierrwszy piernikowe ciasto w zyciu - i wyszlo rewelacja! dodalam tylko 15 dag cukru bo by było dla mnei za słodkie, oraz konfiture domowej doboty z morelek :) wyszlo rownie przepyszne! polecam i pozdrawiam :)
apsik [2012-09-11 20:16:57]
niestety wyszedł mi zakalec a robiłam DOKŁADNIE wedlug przepisu :(((
kreska [2012-03-28 20:33:35]
Wtedy można dodać po szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu, pieprzu, goździków, kardamonu i anyżu.
Dorota [2012-02-24 23:56:45]
a jesli ktos niema dostepu aby kupic, przyprawe do piernika? to co wtedy?
kasjana [2012-02-24 18:55:45]
wystarczy ubić same białka na sztywno a potem dodać żółtka no i cukier oczywiście. Wtedy szybko jajka będą ubite
am [2011-12-30 21:57:26]
To fajnie, a źródło przepisu też jest podane? :)
Dorota [2011-12-05 13:57:46]
dodalam przep[is do gazetki szkolnej ;)
gazetka szkolna [2011-12-05 13:39:03]
ciasto reeeeweeeellllaaaaccccjjjjaaaa!polecam super wszystko się udało :)
kasia [2011-12-04 16:48:03]
jeden wielki zakalec !!!!
gość [2011-01-05 22:24:04]
Nie mogłam ubić na sztywno jajek ale zrobilam z takiego ubitego nie do konca :) Mimo to ciasto zapowiada się apetycznie, pachnie w calym domu :)
Agata [2010-12-23 15:54:25]
przepyszny piernik!
becia [2010-12-11 11:35:34]
A mi wyszedl jeden wielki zakalec!!!
lewa [2010-10-15 16:17:55]
Pyszny:)...ja zrobiłam podwójnie na dużą blachę:) Polecam:) Wszystkim bardzo smakował:)
Lenka [2010-06-01 12:39:31]
Piernik rewelacyjny! Polecam!
Hania [2010-01-18 11:27:42]
Pyszne ciasto! Oczywiscie nie jest to oryginaly piernik, ale dokladnie taki jaki uwielbiamy! Wyrosl mi duzy, miesisty. Dodalam prawie caly sloiczek dzemu pozeczkowego (powidel nie bylo w sklepie), skorke pomaranczowa i orzechy. Zmniejszylam ilosc cukru i dodalam za to troche miodu. Polalam pysznym lukrem pomaranczowym (szklanka cukru pudru + 4 lyzki soku z pomaranczy + 2 lyzeczki startej skorki pomaranczowej lub kandyzowanej). Po prostu idealne... mmm zdecydowanie godne polecenia!
Kasia [2009-12-31 21:38:56]
Bardzo smaczny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
monika [2009-12-23 11:31:24]
Ja dodałam więcej powideł i miodu- ciasto wyszło pyszne :)) Polecam, naprawdę pycha!!!
Kasia [2009-12-18 10:55:32]
Ciasto wyszło pyszne ale piernik to nie jest, jedynie coś w rodzaju piernika a raczej ciasto o piernikowym smaku ;) który nadaje przyprawa. Co nie zmienia faktu, że naprawdę łatwe, szybkie i przesmaczne - robione dokładnie wg przepisu - bez bakalii bo nie lubię. Jednak w przypadku słodkiej polewy radzę dodać mniej cukru, bo z ilością z przepisu wyszło bardzo słodkie. Następnym razem dam mniej, zacznę od 200g zamiast 250.
Magda [2009-04-19 17:28:16]
Piernik pychotka, lekki, puszysty, dodałam prawie cały słoiczek powideł Materne, a zamiast bakali 3 garście orzechów włoskich, a na wierzch tylko cukier puder. Pycha, piernik znika z talerza jak żadne inne ciasto. Dziekuję za przepis!
glosa [2009-02-13 15:11:25]
Pyszność , właściwie jestesmy od niego uzaleznieni, faktycznie jak ktos napisał trzeba dodać więcej powideł jest pyszny
kasia k [2009-01-21 23:21:56]
hmm pycha! ja pominelam bakalie bo nie lubie i dodalam pol sloika powidel i pol szklanki miodu:) dosypalam tez troche nutmega dla mocniejszego smaczku i wyszlo poprostu cudnie! dziekuje za super przepis! moj pierwszy piernik zakonczony sukcesem :)
hania [2008-12-24 00:54:21]
Jajka (żółtka i białka razem) należy ubić na sztywną pianę - też się ubiją - ja tak też czasami robię biszkopt, ubijam całe jajka razem - trzeba trochę dłużej ubijać może, ale też się ubiją na sztywno. Powodzenia ;)
Dorota [2008-12-23 15:10:31]
Pani Doroto ja nic nie rozumiem nie napisala Pani zeby odzielic zoltka od bialek jak w innych przepisach tylko zeby utrzec jajka z cukrem na sztywna piane ale z tego sztywna piana njie wychodzi..., czy to znaczy ze mam odzielic zolkto od bialek?i utrzec od nowa?
Aś [2008-12-23 10:23:35]
właśnie wyjęłam piernik z piekarnika.wygląda i pachnie znakomicie.jak troszkę ostygnie to spróbuję a jutro podzielę się wrażeniami
betusia [2008-12-13 22:03:11]
Bardzo dobry piernik. Jak go upiekłam to wszyscy chwalili moje zdolnosci ;p. Pozdrawiam
magda [2008-01-24 16:32:01]
ten piernik jest przepyszny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ada [2007-12-26 18:59:46]
Piernik przepyszny :) ale faktycznie można bylo dać wiecej powidel ;] polecam.
Kaśka [2007-12-23 17:47:09]
Ten przepis jest świetny! Zrobiłam ten piernik i wspaniale wyszedł, teraz też zrobie go na święta. :) Polecam!
Gienia [2007-12-22 08:31:06]
Upiekłam i twierdzę, że to piernikowe niebo w gębie. Tak doskonałego piernika nie jadłam nigdy. Polecam. U mnie będzie gościł bardzo często.
gabi_b [2007-12-19 06:59:37]
Dawno nie mogłyśmy z babcią znaleźć dobrego przepisu na piernik z powidłami, ale ten jest super! Tylko jak dla nas - następnym razem dodamy trochę więcej powideł :) Przepisik mniamuśny:]
Marcelina [2007-01-20 20:04:48]
bardzo bardzo smaczne
anetka [2006-12-14 17:29:38]
Ciasto bardzo pyszne. nie dodałam bakalii, ale też może być. Rodzinka właśnie się nim zajada. Miał być na weekend, ale chyba już nie będzie. :-)))
Halina [2006-02-10 15:18:37]
przepis jest bardzo bobry a ciasto proste w wykonaniu. polecam je początkującym Panią Domu, na pewno sie uda! smacznego
słonko [2005-04-06 14:15:20]
Mąż lubi ciemne ciasta, nabrał ochty na piernik, znalazłam ten przepis i piernik zrobiony, udał się doskonale.polecam
Gośka [2005-02-28 14:11:30]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl