Sałatka wielkanocna z brokułem

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.2 stars based on 5 reviews Sałatki

Sałatka to nieodzowna potrawa na świątecznym wielkanocnym stole. W przepisach na świąteczne sałatki wielkanocne powinny znajdować się jajka - symbol triumfu życia nad śmiercią oraz kolorowe warzywa. Takie połączenie daje w efekcie syte i zdrowe danie.

W okresie przejściowym, kiedy kończy się zima i zaczyna wiosna, warto przygotowywać sałatki z warzywami. Pozwalają one uzupełnić witaminy i cenne minerały, których w tym okresie organizm człowieka szczególnie potrzebuje. Dlatego warto nawet w czasie Świąt Wielkanocnych, kiedy stół często ugina się pod ciężarem wykwintnych dań, podać taką prostą, zdrową i łatwą do wykonania potrawę.

Tutaj obok jajek - źródła pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka, mamy brokuła - warzywo o bogaty właściwościach zdrowotnych i odżywczych; lekkostrawnego i dietetycznego pora; aromatyczny wędzony boczek; naturalny antybiotyk, jakim jest czosnek; żółty ser, który syci, dodaje energii i poprawia nastrój; zieloną cebulkę, która ma w sobie wiele właściwości leczniczych; bakteriobójczy i grzybobójczy chrzan, rozgrzewającą musztardę oraz dla smaku i połączenia składników: majonez, śmietanę, sól i pieprz. Czytaj więcej

Przed podaniem na świąteczny stół sałatkę dekorujemy bogatą w witaminy i mikroelementy rzeżuchą, która oczyszcza z toksyn, co na wiosnę naszemu organizmowi jest bardzo potrzebne. Zatem jedzmy w Święta na zdrowie! :)

Składniki:

1 brokuł (ok. 50 dag)
1 por (biała część)
6 jajek
30 dag wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 pęczek zielonej cebulki (3-4 małe cebulki z piórkami)
3 łyżki chrzanu
2 łyżki musztardy
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
pieprz
rzeżucha do dekoracji

Sposób wykonania:

Brokuł włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie ostudzić i pokroić w kostkę. Por pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo w wodzie z łuskami cebuli. Ostudzić i pokroić w kostkę. Wędzony boczek ugotować. Do wody z boczkiem dodać pokrojony w plasterki czosnek. Ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Żółty ser i zieloną cebulkę pokroić w kostkę.

Do dużej miski przełożyć brokuł, por, jajka, wędzony boczek, żółty ser i zieloną cebulkę. Następnie dodać chrzan, musztardę, śmietanę i majonez. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki udekorować rzeżuchą. Sałatkę włożyć na około 60 minut do lodówki.

Smacznego.

7007
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.