naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne

Sałatka to nieodzowna potrawa na świątecznym wielkanocnym stole. W przepisach na świąteczne sałatki wielkanocne powinny znajdować się jajka - symbol triumfu życia nad śmiercią oraz kolorowe warzywa. Takie połączenie daje w efekcie syte i zdrowe danie.

W okresie przejściowym, kiedy kończy się zima i zaczyna wiosna, warto przygotowywać sałatki z warzywami. Pozwalają one uzupełnić witaminy i cenne minerały, których w tym okresie organizm człowieka szczególnie potrzebuje. Dlatego warto nawet w czasie Świąt Wielkanocnych, kiedy stół często ugina się pod ciężarem wykwintnych dań, podać taką prostą, zdrową i łatwą do wykonania potrawę.

Tutaj obok jajek - źródła pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka, mamy brokuła - warzywo o bogaty właściwościach zdrowotnych i odżywczych; lekkostrawnego i dietetycznego pora; aromatyczny wędzony boczek; naturalny antybiotyk, jakim jest czosnek; żółty ser, który syci, dodaje energii i poprawia nastrój; zieloną cebulkę, która ma w sobie wiele właściwości leczniczych; bakteriobójczy i grzybobójczy chrzan, rozgrzewającą musztardę oraz dla smaku i połączenia składników: majonez, śmietanę, sól i pieprz. Czytaj więcej

Przed podaniem na świąteczny stół sałatkę dekorujemy bogatą w witaminy i mikroelementy rzeżuchą, która oczyszcza z toksyn, co na wiosnę naszemu organizmowi jest bardzo potrzebne. Zatem jedzmy w Święta na zdrowie! :)

Autor: Dorota
Dodano: 15.04.2011
Odsłon dziennie: 10

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

1 brokuł (ok. 50 dag)
1 por (biała część)
6 jajek
30 dag wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
15 dag żółtego sera
1 pęczek zielonej cebulki (3-4 małe cebulki z piórkami)
3 łyżki chrzanu
2 łyżki musztardy
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
rzeżucha do dekoracji
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Brokuł włożyć do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie ostudzić i pokroić w kostkę. Por pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo w wodzie z łuskami cebuli. Ostudzić i pokroić w kostkę. Wędzony boczek ugotować. Do wody z boczkiem dodać pokrojony w plasterki czosnek. Ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. Żółty ser i zieloną cebulkę pokroić w kostkę.

Do dużej miski przełożyć brokuł, por, jajka, wędzony boczek, żółty ser i zieloną cebulkę. Następnie dodać chrzan, musztardę, śmietanę i majonez. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki udekorować rzeżuchą. Sałatkę włożyć na około 60 minut do lodówki.

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Ostatnio szukane
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl