Przepisy Extra

Sok z czarnego bzu z nutką pomarańczy

Składniki:

1/2 kg owoców czarnego bzu
3/4 szklanki cukru
250 ml wody
2 pomarańcze

Sposób wykonania:

Czarny bez obrać z baldachimów. Opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka. Dodać cukier i wodę. Wymieszać, zagotować i gotować przez 15 minut na średnim ogniu.

Pomarańcze umyć, sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Pomarańcze przekroić i wycisnąć sok. Do gorącego soku z czarnego bzu dodać skórkę i sok z pomarańczy. Wymieszać, pogotować jeszcze razem 2 minuty i ostawić do ostudzenia.

Następnie przecedzić przez gazę. Sok przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.

Składniki wystarczą na 2 słoiki po 350 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.