Przepisy Extra

Tort pianka

Składniki:

Kakaowy biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao do ciast
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
ok. 1/4 szklanki wody
Masa budyniowa z rumem:
1/2 litra mleka
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag masła
2-3 łyżki rumu
Pianka:
1 galaretka o smaku owoców lasu
5 białek
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
ok. 25 dag herbatników
Do dekoracji:
500 ml śmietany 30%
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania śmietan-fix
żelki
kakao do ciast
płatki migdałów

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość. Mąkę pszenną wymieszać z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek, delikatnie razem wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na połowę.

Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą. Dokładnie rozmieszać i ostudzić.

Jajka przed rozbiciem dokładnie umyć płynem do mycia naczyń, sparzyć gorącą wodą i wytrzeć do sucha, bo białka będą potrzebne do pianki, która nie będzie gotowana, lecz spożywana na surowo. Jedną szklankę mleka przelać do miseczki. Dodać żółtka, cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Całość razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać do niego rozmieszane żółtka z mąką. Dokładnie wymieszać i chwilkę razem pogotować. Następnie ostudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po łyżce ugotowany budyń. Na koniec dodać rum.

Galaretkę o smaku owoców lasu rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Białka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie biała i sztywna. Na koniec wlać tężejącą galaretkę i wymieszać.

Jedną część kakaowego biszkoptu włożyć do tortownicy, nasączyć połową ponczu, wyłożyć masę budyniową z rumem, przykryć drugą częścią kakaowego biszkoptu i nasączyć pozostałym ponczem. Następnie wyłożyć piankę, a na niej rozłożyć herbatniki. Całość włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Na drugi dzień tort wyciągnąć z tortownicy. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier waniliowy i śmietan fix. Ubitą śmietaną posmarować wierzch i boki tortu. Kilka łyżek śmietany włożyć do szprycy i udekorować tort. Do pozostałej śmietany dodać kakao do ciast i wymieszać. Włożyć do czystej umytej szprycy i udekorować tort. Boki tortu udekorować płatkami migdałów, a wierzch tortu można udekorować jeszcze żelkami. Gotowy tort włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.