Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem i żółtym serem

4.285714285 stars based on 14 reviews Dania główne

Składniki:

1 ½ kg ziemniaków
30 dag boczku
60 dag cebuli
2 łyżki oleju
30 dag żółtego sera
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18%
½ szklanka mleka
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
kminek mielony
curry
przyprawa do ziemniaków
suszony koperek

Sposób wykonania:

Ziemianki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w dużą kostkę i razem z cebulą zrumienić na oleju.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do śmietany dodać mleko i surowe jajko. Razem zmiksować blenderem. Następnie dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, kminek mielony, curry i wymieszać.

Do ¾ żółtego sera dodać czosnek i sos. Razem wymieszać.

Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i układać w nim warstwami następujące składniki: 1/3 ziemniaków, ½ cebuli z boczkiem, 1/3 ziemniaków, ½ cebuli z boczkiem i 1/3 ziemniaków. Całość polać sosem, posypać przyprawą do ziemniaków, pozostałym żółtym serem i suszonym koperkiem.

Zapiekać przez około 80 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
boczek cebula curry czosnek dania główne kminek mleko ser śmietana tłuszcz Walentynki warzywa zapiekanka Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Można ustawić na grzanie z góry i z dołu, wtedy zapiekanka upiecze się szybciej, myślę, że ok. 65 minut jej wystarczy. Dodam jeszcze, że zapiekankę w tym naczyniu żaroodpornym wkładamy do zimnego piekarnika, a czas pieczenia mierzymy dopiero jak piekarnik się nagrzeje do porządnej temperatury. Powodzenia :)
Dorota [2013-01-04 09:30:33]
Jak piekarnik ustawić ? Grzać z góry i dołu czy tylko z góry ?
Prauz [2013-01-04 00:29:09]
bardzo dobre
grzegorz i teresa [2012-10-06 19:21:46]
Ja dawałam surowe plasterki, ale te podsmażone też mogą być. Fajny pomysł, muszę kolejnym razem tak zdobić, dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2012-09-21 09:44:30]
ziemniaczki surowe sie dodaje nie trzeba ich podsmazyc na patelni? :) Pozdrawiam
Paulina [2012-09-17 16:33:28]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>