Skocz do zawartości

Kremówka kokosowa (zwana też papieską)


Jamaica

Rekomendowane odpowiedzi

NA CIASTO: -2 szklanki mąki pszennej -0,5 kostki (czyli 125 g) margaryny -2 jaja -0,5 szklanki cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ BUDYNIOWĄ: -3 budynie waniliowe -1 litr mleka NA MASĘ KOKOSOWĄ: -2 jaja -0,5 szklanki cukru -0,5 kostki margaryny -20 dag wiórek kokosowych CIASTO: Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. Gotowym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x36 cm i chwilowo zostawić je w spokoju. MASA BUDYNIOWA: Budynie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w podanej ilości mleka. Jeszcze gorące wylać na czekajace w formie ciasto MASA KOKOSOWA: Margarynę rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Wciąż ubijając dodawać po 1 żółtku. Gdy masa stanie się jednolita dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Już na końcu wlać dokładnie wystudzoną margarynę i znów wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na wystudzoną masę budyniową. Teraz wystarczy ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, na około 45-50 minut. Gotowe polecam ozdobić "esami-floresami" z polewy czekoladowej. Smacznego!!! Wyślij przepis znajomym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy później...
  • Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

Witam! Przepis na kremówkę kokosową okazał się pierwszorzędny! Przygotowanie ciasta nie zabiera zbyt wiele czasu, a efek naprawdę zaskakuje. Piekę to ciasto już od dawna i zdążyłam polecić je kilku znajomym. Serdeczne dzięki za przepis. Pozdrawiam. kaya :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pani Halinko polecam bardzo to ciasto,ja też uważam że jest szybkie i smaczniutkie,piekłam je wiele razy. Jamaico gratuluję i jestem ciekawa żródła z którego posiadasz ten przepis.A Renigliwice gratuluję pięknego wypieku i jeszcze piękniejszego wykończenia,ja nigdy nie polewałam polewą a to może dodatkowo podnieść smak ciasta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

laski ja jestem taka zakecona,,czytam tu przepisy.wszystko mi sie podoba i wszystko bym chciła robic az mi dni tygodnia zabraknie :arrow: hiihih a ten przepis cudo..a zdjęcia.mm dlaczego ja sie msuze odchudzac!!!!!!1mi sie chce ciasteczka ;-) to gdzie sie spotykamy i kto piecze ten placek? ustalone???? hiihih :arrow:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.