Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Dalovay

Domowy Chlebek

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już prawie 5 lat piekę chleb na zakwasie ale z innego przepisu.

Jest pszenno żytni. Wiele osób z rodziny i znajomych też pieką

i nie wyobrażam sobie jeść ponownie chlebek sklepowy.

Aniu do odważnych świat należy. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Muszę wrócić do tego, pamiętam że pare lat temu moja mama wyrabiała jakas mase w Termomixie (taki robot kuchenny) i zapach takiego chlebka był rewelacyjny :)
Czy można w domu robić coś ala chleb razowy też?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czasami też upiekę chleb, ale mam blisko domu piekarnię z pieczywem robionym na zakwasie więc co rano gnam po gorący chlebek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja podrzucam przepis na zdrowiuśki chlebek bez mąki :)

 

Składniki na jedną keksówkę:

1 szklanka ziaren słonecznika

3/4 szklanki siemienia lnianego

1/2 szklanki migdałów

1 1/2 szklanki płatków owsianych

10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego

2 łyżeczki soli

1 łyżka syropu z agawy

5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego

1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Przygotowanie:

 Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów. Piekarnik rozgrzać do 185 stopni.

 

Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ale mnie długo tu nie było!!

Dziś już zajadam cieplutki chlebuś.Pierwszy raz piekłam w termoobiegu .

Dziś dodałam trochę mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej 3 zboża....do tego sporo czarnuszki i kminku sypnęłam...mniamniuśny!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam przykrywać taki chleb ściereczką, dłużej zachowuje świeżość i miękkość niż luzem w chlebaku lub w folii (a kysz!)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja mam dobrą piekarnię pod domem, mają świetne chleby na zakwasie. z oliwkami, suszonymi pomidorami są mistrzowskie. ale taki domowy musi być pycha

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.