Beti 1 Opublikowano 15 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2007 2,5 kg ogorków 1,5 glówki czosnku 4 łyżki soli 2 łyżeczki chili 0,5 kg cukru 8 łyżek oleju 1,5 szklanki octu Ogórki pokroić w ćwiartki,zasypać solą,wymieszać i zostawić na noc (min 8 godz).Wylać sok.Posypać chili.Dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek,wymieszać.Zagotować olej i zalać gorącym olejem ogórki.Zagotować ocet z cukrem i także zalać gorącym.Wymieszać i odstawić na 6 godz.Nałożyć do słoików i zakręcić.Nie trzeba gotować ale jeśli chcecie to wystarczy około 1 lub 2 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Też takie robię. Pycha :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Witam, ja też zrobiłam te ogóreczki - rzeczywiście pycha :-( Polecam i dziękuję za przepis :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 A nie można zagotować oleju razem z octem i cukrem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasiaglow Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 a tą wodę z ogórków to wylać .czy te ogórki w trakcie gotowania puszczą sok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2009 Tak, wodę z ogórków należy wylać. Później jak ogórki zalejemy zalewą i zostawimy na 6 godzin to puszczą jeszcze sok. Basiu, nie wiem czy można zagotować składniki zalewy razem, ja zrobiłam tak jak podano w przepisie i wyszły dobre :-D Pozdrawiam :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
campari Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 oczywiscie w tym roku tez je zrobilam... rodzina zachwycona. a najbardziej tesc, ktorego tez obdarowalam kilkoma sloiczkami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
88kasia88 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 ja gotowałam razem ocet i olej z cukrem :) i wyszło ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stokrotka Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Ja mam podobny przepis, a jednak nieco inny :) 2,5 kg ogórków 1 ząbek czosnku 4 łyżeczki soli Ogórki i czosnek pokroić, dodać sól i wszystko wymieszać. Zostawić na 2 godziny. 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 szkl oliwy 0,5 łyżeczki chili Składniki zalewy zagotować. Ogórki odcedzić, włożyć do słoików i zalać przygotowaną zalewą. Pasteryzować 5-7 minut. Polecam te ogóreczki, bo są pyszne :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emillia Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dziś biorę się za kolejne słoiki, co prawda mam już ogórki na ostro ( robi się jak zwykłe kiszone z tym że dodaje się chilli) ale te wyglądają na prawdę super! Dziękuję za przepis, właśnie czegoś takiego szukałam! Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Bardzo dobry wybór, bo ogóreczki są pyszne - powodzenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emillia Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Ogórki gotowe [E] Wymieszałam troszkę jeden przepis z drugim i jakoś wyszło... smakowicie! Jeszcze raz dziękuję za przepis... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Ooo szybka i pracowita jesteś Emilko :) Będziesz miała smaczne zapasy na zimę, do koloru do wyboru - super :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emillia Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Szkoda tylko że tak szybko znikają ... mam nadzieję ze chodź kilka słoików zostanie na zimę [E] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.