Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Katarzyna

Prażoki

Rekomendowane odpowiedzi

A ja w życiu czegoś takiego nie jadłam !Dlaczego ?? Muszę jak najszybcije wypróbować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę że jak już spróbujesz to to nie będzie Twój ostatni raz :P Napisz koniecznie Swoje wrażenia :grin: Smacznego :evil:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mniam... U mnie tez na prazoki mowi sie porka. Najlepiej smakuje odsmazana w odrobinie smalcu ze skwarkami. Ja i siostry trzymalysmy garnek jak mialysmy po kilka latek :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja nigdy tego nie jadłam i nawet nie słyszałam :smile: ale dziś odrobię tę zaległość w moim życiorysie i zaraz się zabiorę za gotowanie. Mam jednak pytanie czy do tego podaje się mięsko, jajko , a może już nic ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam Pyzo że dopiero odpisuję , ale pracuję ostatnio do późna i dopiero teraz mam chwilkę żeby usiąść i zobaczyć jakie smakołyki dziś królują na forum :P Podać możesz praktycznie z każdym mięskiem , al mojej rodzince najbardziej pasują żeberka , albo mięsko gulaszowe, ale nie na prażokach a obok :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

chyba zrobiłam coś nie tak....klucha z mąki była w środku surowa :P , może tę mąkę trzeba było zamieszać, ja tylko wysypałam ją na wierzch ziemniaków :P :cry: dobrze chociaż, że ziemniaki dało się "odratować" napweno spróbuję jeszcze raz tylko powiedzcie jaki błąd zrobiłam :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak masz prawie ugotowane ziemniaki wsypujesz mąkę gotujesz dalej do miękkości ziemniaków , pod przykryciem tak żeby mąka się zapażyła. Później odlewasz wodę i ugniatasz mieszając ziemniaki z mąką pałką na jednolitą masę :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No proszę takie proste danie, a jakie popularne :smile: Ja co prawda nie robię tego przysmaku,ale znam je z dzieciństwa. U mnie w domu mówiło się na nie lamieszka. Dziwna nazwa,ale tak nazywała je moja babcia i mama. Stare dzieje. Ale pamiętam, że smakowała zarówno na świeżo, z przysmażoną cebulką i skwareczkami, jak i potem (nawet na drugi dzień). Mama robiła z niej takie kotleciki, obtaczała w bułce tartej i smażyła,potem polewała śmietaną. Pycha! Może najwyższa pora zabrać sie do roboty i przypomnieć sobie ten smak? Chyba jutro się skuszę i przygotuję lamieszkę, porkę, prażonkę..... po prostu danie noszące jak się okazuje wiele nazw :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie robiono to trochę w innej wersji. Etap do momentu ugotowania i utłuczenia wygląda tak samo. Następnie u mnie formowano kotlety i smażono po obu stronach tak jak kotlety mielone. Też jest naprawde super. Można to jeść jak to lubi z sosem, u mnie jedliśmy po prostu z cukrem. Co rejon to inaczej. Ja jeszcze jadałam z sosem tofii. Karmelizowałam cukier na patelce, następnie dodawałam śmietanę 30%. Jest poprostu super. Polecam spóbować. To jest wersja na słodko ale można z jakimś gulaszem z poprzedniego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja poznałam prażoki, gdy poznałam mojego męża. To była taka transakcja wiązana, uwielbia je. Teściowa nauczyła mnie je robić, tyle że w jej przepisie są jeszcze jajka. Wbija się je do ugotowanych już i odcedzonych ziemniaczków i tłucze tak jak w przepisie Katarzyny. Najczęściej jemy je z mięskiem pieczonym, sosem i surówkami albo same z maślanką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.