smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy gotowe w więcej niż 3 godziny

Tort brzoskwiniowy z toffi
To przepyszne, warstwowe ciacho na każde świętowanie! Znajdziemy w nim kilka słodziutkich i aromatycznych mas: słodką toffi z orzechami, puszystą śmietanową i soczystą brzoskwiniową.
Pyszna sałatka ze śledziem i czerwonymi buraczakmi
Przepyszna warstwowa i kolorowa sałatka ze śledziem jest idealna na wigilijny i świąteczny stół.
Błyskawiczna wiśniowa napoleonka
To fajny pomysł na błyskawiczne ciasto. Słodka budyniowa masa z wiśniową nutką pomiędzy słonymi krakersami.
Delikatne śmietankowe ciasto z masą gruszkową
Sezon gruszkowy w pełni... to można się skusić na super wystrzałowe i pięknie prezentujące się ciasto z gruszkami :)
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Pyszne, czosnkowe śledzie z dodatkiem majeranku, który będzie regulował nam trawienie.
Steki wieprzowe z grilla
Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i pokroić w plastry (na około 10-12 części). Przełożyć do miski i dodać do niego olej, ketchup, słodką paprykę w proszku, przyprawę do gyrosa, majeranek oraz „dużą” szczyptę cząbru, rozmarynu, imbiru, cynamonu, soli prowansalskiej i ziołowego pieprzu.
Wakacyjna pychotka - biszkopt z toffi, śmietaną i truskawkami
Wakacyjna pychotka? Co prawda w nazwie tego pysznego i fantastycznie prezentującego się na stole ciasta biszkoptowego, z bitą śmietaną, przesłodką masą toffi i dodatkiem truskawek znajduje się słowo „wakacyjna”, lecz ja myślę, że ten wypiek cukierniczy może być przebojem również w innych porach roku ;)
Gulasz z łopatki, suszonych śliwek i żurawin
Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.
Kurczak w cytrynowej glazurze
Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i otrzeć skórkę na tarce o małych oczkach.
Biała kiełbasa w piwie
Białą kiełbasę naciąć ukoście, włożyć do miski i zalać piwem. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę lub zmiażdżyć.
Szaszłyki z karczku i pieczarek
Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do miseczki i dodać olej z winogron, szczyptę słodkiej i ostrej papryki, majeranku, rozmarynu, mielonego imbiru, granulowanego czosnku oraz mielonej kozieradki.
Kulebiak z białej kapusty i suszonych grzybów
Do rondelka wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i razem podgrzać. Do drugiego rondelka przełożyć masło i roztopić.
Śledzie z rodzynkami
Filety śledziowe zamoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu i odstawić na około 3 godziny.
Kruche paszteciki z pieczarkami
Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Dodać margarynę, masło, śmietanę, jajka, żółtka i szczyptę soli.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.