smaczny.pl przepisy kulinarne

Najpopularniejsze przepisy kulinarne

Grzyby marynowane
Wrzesień to miesiąc, w którym cała Polska wyrusza do lasu na grzyby. W kuchni cenione są głównie za smak.
Sałatka z marchewki i cebuli na zimę
Marchewkę umyć, wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Pieczony kalafior
Uwielbiam kalafiora!! :) A takiego pieczonego jadałam pierwszy raz właśnie i bardzo, ale to bardzo mi zasmakował, dlatego dzielę się przepisem z Wami :)
Kulki ryżowe z mięsem w pomidorowym sosie
Ryż wrzucić do gotującej się osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Pasta serowa z jajkiem
Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i również zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Podgrzybki w zalewie octowej
Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu.
Leczo do słoików na zimę
Młodą cukinię opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę (natomiast starszą należy obrać ze skóry i wydrążyć pestki, i takim przypadku trzeba jej mieć więcej, bo dużo odchodzi).
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i marchewką
Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnie i stopić.
Sałatka czosnkowa z makaronem tortellini
Przepyszna, sycąca i aromatyczna sałatka z pięknie prezentującymi się w misce makaronikami - ślimaczkami ;)
Wyjątkowy w smaku karczek
Przedstawiam Wam fajny przepis na miękkie, soczyste i aromatyczne mięsko domowym sposobem, czyli wieprzowy karczek po mojemu ;)
Sałatka tortellini z szynką i ananasem
Pyszna i sycąca sałatka z makaronem nazywanym czasami "ślimaczkami" ;) czyli z makaronem tortellini.
Kakaowiec przekładany
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Gotowana biała kapusta
Białą kapustę opłukać i poszatkować. Czosnek pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle.
Sałatka z grzybów
Grzyby dokładnie oczyścić i opłukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w dużą kostkę.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.