smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 2)

Kopytka ze szpinakiem i koperkiem
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam kopytka, ale nie takie zwykłe, lecz z zielonym dodatkiem.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Gdy macie w lodówce jogurt naturalny, a w ogródku rabarbar - to można się skusić na taki apetyczny wypiek :)
Zapiekanka ze świeżym szpinakiem, boczkiem i mozzarellą
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Kakaowa babka z rabarbarem
Prosta, aromatyczna i słodka babka z kwaśnym rabarbarem ;) Pięknie pachnie cynamonem i kakao - mniam :)
Surówka z kapusty, marchewki i selera
To prosta, łatwa i bardzo dobra surówka z warzyw. W jednej misce znajdziemy kapustę, marchewkę, seler, natkę zielonej pietruszki, lubczyku oraz przyprawy.
Wegetariańskie szaszłyki
Przedstawiam Wam pyszne, łatwe i błyskawiczne do przygotowania warzywne szaszłyki :) Jeśli przejadła Wam się już kiełbaska z grilla, albo chcecie trochę popracować na figurą, ale też się za bardzo z tym jedzeniem nie katować ;) bo przecież też coś na "tym grillu" trzeba jeść ;) to polecam Wam dietetyczne szaszłyki z warzyw :) Fajne smakują z sosem czosnkowym - palce lizać ;) Ale są też fajnym dodatkiem do steków ;) Są kolorowe, ciekawie się prezentują, kuszą i ozdabiają nasz stół :) Smacznego!
Steki w pomidorowej marynacie
Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Do miski wlać olej, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach lubczyku, majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku.
Surówka z białej rzepy i żurawiny
Białą rzepę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, wymieszać i zostawić na około 15 minut.
Golonka z lubczykiem w sosie
Golonkę oczyścić, opłukać, osuszyć i przełożyć do rondla. Polać olejem, obsypać szczyptą kurkumy, mielonego kminku, solą i czarnym pieprzem.
Truskawkowiec przekładany kakaowym biszkoptem
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści.
Zielona sałata z awokado i słonecznikiem
Zieloną i czerwoną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Awokado rozkroić, wyciągnąć łyżką miąższ i pokroić w kostkę.
Surówka z białej rzepy i marchewki
Jasna, chrupiąca i dobrze smakuje - jak dla mnie to smakiem przypomina sałatkę coleslaw ;)
Prosty i soczysty filet z indyka
Filet z indyka opłukać, osuszyć i pokroić na około 3 płaskie części. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać olejem, obsypać szczyptą kurkumy, soli i czarnego pieprzu.
Zielona sałata z gruszką
Przepyszna, soczysta i chrupiąca surówka z zielonej sałaty z gruszką. Do tego zestawu dołożyłam jeszcze zielonego ogórka, por, szczypiorek i dressing :) Suróweczka wyszła taka, że palce lizać - bardzo smakowała dzieciom, a to ważne, bo teraz to dzieciom ciężko dogodzić smakowo, a zwłaszcza w kwestii warzyw ;) Serwowałam ją do pieczonego filetu z indyka i brązowego ryżu - pycha! Kolejną jej zaletą, jest to że jest bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo szybka :) A ja lubię takie przepisy ;) Zachęcam do chrupania zieleninki i życzę smacznego :)
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.