smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 168)

Wiśniowy placek z kokosem
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Snikers
Jak wiadomo Snikers to popularny słodki batonik. Warstwowy przekładaniec, Snikers w wersji do samodzielnego wykonania w domu, to bardzo fajne i słodkie ciasto, zapewne wzorowane na batoniku.
Wyborny jabłecznik
Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Dno i boki dużej tortownicy natłuścić, posypać bułką tartą i wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem.
Mazurek czekoladowy
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, wyrobić. Jajka przeznaczone na masę ubić z cukrem, dodać startą na tarce o grubych oczkach czekoladę, pokruszone wafle i pokrojone migdały.
Mazurek kokosowy
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć i wyrobić ręką. Na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 26 cm wyłożyć ciasto.
Wiśniak
Z białek ubić sztywną pianę, następnie nadal ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka.
Tort śmietankowy Rafaello
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na puszystą masę, dodać cukier puder. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do żółtek.
Pączki
Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 1/2 kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka".
Babka wielkanocna
Babki, baby to jeden z najbardziej tradycyjnych i rozpoznawalnych symboli Świąt Wielkanocnych w Polsce.
Ciasto z Kaszą Manną
Przyrządzić 1 masę: mleko, margarynę i cukier zagotować. Po zagotowaniu wsypać kaszę mannę.
Ciasto z Kremem Kokosowym
Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka, ubić. Dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Tort Ananasowy
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać, dodać żółtka, ubijać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto z Marchewką
Olej utrzeć z cukrem, dodać mąkę, jajka, sól, sodę oczyszczoną, cynamon i proszek do pieczenia, cały czas ucierając.
Złota Rosa
Twaróg, olej, mleko, budyń, sok z cytryny i 3/4 szklanki cukru zmiksować. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru i cukru waniliowego zagnieść ciasto.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.