smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 3)

Pasta mięsna z jajkiem
Bardzo lubię pasty - bo to trochę taka inna odsłona kanapek :) Inaczej wtedy smakują, wyglądają, są miękkie, ząbki mają mniej do gryzienia, fajnie się zajada i.
Mazurek z budyniem
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę żytnią i mąkę krupczatkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, masło, żółtka i kilka kropli soku z cytryny.
Sos śmietankowo-chrzanowy
Do miseczki przełożyć serek śmietankowy i chrzan. Dodać kilka kropel soku z cytryny, koperek (może byś suszony), szczyptę soli i czarnego pieprzu do smaku.
Sałatka z wędzonym boczkiem i kabanosem
Wędzony boczek (ja miałam swojski surowy, więc go wcześniej parzyłam razem z szynką i wywar był pod wielkanocny żurek) i kabanosy pokroić w kostkę.
Buraczane jajeczka
Jajka ugotować w wodzie z solą na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać. Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę.
Żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części.
Biała kiełbasa pieczona w piwie
Białą kiełbaskę nakłuć wykałaczką kilka razy z każdej strony. Następnie przełożyć ją do miski i zalać jasnym piwem.
Kolorowe wielkanocne jajka w galarecie
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (gotować przez około 7-8 minut), ostudzić, obrać ze skorupek i opłukać.
Jajka kurczaki
Przedstawiam Wam wesołe kurczaki :) Są one piękną i kolorową ozdobą wielkanocnego stołu :)
Sałatka jajeczna w szynce
Sałatka jajeczna podana w szynce - to fajny pomysł na tegoroczny Wielkanocny stół :)
Mazurek owsiany
Płatki owsiane górskie wsypać do miski, zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem do ostudzenia.
Mocno kapuściane gołąbki
Mocno kapuściane, bo gdzie się spojrzy tam kapusta ;) W farszu kapusta, gołąbek w liściu kapusty, gołąbki duszone w wywarze z kapusty, w sosie pomidorowym wywar z kapusty.
Zapiekanka makaronowa z brokułem i boczkiem
Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju i gdy się zagotuje, gotować 5 minut, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Bitki wołowe z pieczarkami
Wołowinę opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie plastry (na około 6 sztuk). Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem z dwóch stron.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.