smaczny.pl przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne (strona 5)

Ciasto jajko sadzone - bez pieczenia
Fajny pomysł na lekkie ciasto z galaretką i owocami. Tutaj z żółciutkimi brzoskwiniami na białej, pysznej i puszystej masie wygląda jak prawdziwe sadzone jajko.
Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Do ciepłego mleka przełożyć rozkruszone drożdże, wsypać mąkę pszenną i cukier. Całość razem wymieszać, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Syrop z mniszka z dodatkiem sody oczyszczonej
Kwiaty mniszka lekarskiego zerwać w słoneczny dzień w miejscach oddalonych od ruchliwych dróg (najlepiej w maju i to w południe, wtedy kwiaty są dobrze rozkwitnięte).
Surówka z białej kapusty i czerwonej cebuli
Kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.
Schab z kością pieczony razem z ziemiankami i pieczarkami
Schab z kością opłukać i osuszyć. Przełożyć do miski, polać olejem, dodać szczyptę mielonego kminku, rozmarynu, majeranku, soli i czarnego pieprzu.
Kopytka ze szpinakiem i koperkiem
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam kopytka, ale nie takie zwykłe, lecz z zielonym dodatkiem.
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Gdy macie w lodówce jogurt naturalny, a w ogródku rabarbar - to można się skusić na taki apetyczny wypiek :)
Zapiekanka ze świeżym szpinakiem, boczkiem i mozzarellą
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oleju. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Kakaowa babka z rabarbarem
Prosta, aromatyczna i słodka babka z kwaśnym rabarbarem ;) Pięknie pachnie cynamonem i kakao - mniam :)
Surówka z kapusty, marchewki i selera
To prosta, łatwa i bardzo dobra surówka z warzyw. W jednej misce znajdziemy kapustę, marchewkę, seler, natkę zielonej pietruszki, lubczyku oraz przyprawy.
Wegetariańskie szaszłyki
Przedstawiam Wam pyszne, łatwe i błyskawiczne do przygotowania warzywne szaszłyki :) Jeśli przejadła Wam się już kiełbaska z grilla, albo chcecie trochę popracować na figurą, ale też się za bardzo z tym jedzeniem nie katować ;) bo przecież też coś na "tym grillu" trzeba jeść ;) to polecam Wam dietetyczne szaszłyki z warzyw :) Fajne smakują z sosem czosnkowym - palce lizać ;) Ale są też fajnym dodatkiem do steków ;) Są kolorowe, ciekawie się prezentują, kuszą i ozdabiają nasz stół :) Smacznego!
Steki w pomidorowej marynacie
Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Do miski wlać olej, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, rozgniecionego w palcach lubczyku, majeranku oraz sól i pieprz czarny do smaku.
Surówka z białej rzepy i żurawiny
Białą rzepę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, wymieszać i zostawić na około 15 minut.
Golonka z lubczykiem w sosie
Golonkę oczyścić, opłukać, osuszyć i przełożyć do rondla. Polać olejem, obsypać szczyptą kurkumy, mielonego kminku, solą i czarnym pieprzem.
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.