naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
 
Kiepskie pary, czyli jakich produktów nie należy łączyć?
Pomidor z ogórkiem, ciasto drożdżowe z herbatą czy kawa z mlekiem... Na pozór wszystkie te produkty nie dość, że są smaczne to jeszcze zdrowe. No właśnie... na pozór. Okazuje się, że są zdrowe osobno lub tylko w odpowiednim towarzystwie. Łączenie ze sobą niektórych produktów spożywczych sprawia, że stają się one bezwartościowe, a nawet szkodliwe dla naszego organizmu. Przyjrzyjmy się tym kiepskim duetom.
r e k l a m a

Pomidory i świeże ogórki

Ze względu na zawartą w świeżych ogórkach askorbinazę, która niszczy witaminę C nie jest wskazane łączenie ogórków z pomidorami i innymi warzywami bogatymi w tę witaminę (papryką, kapustą, natką pietruszki). Aby uchronić witaminę C przed utlenieniem użyjmy do sałatki ogórków kiszonych. Połączenie pomidorów i świeżych ogórków na pewno nam nie zaszkodzi, ale potrawa będzie bezwartościowa. Warto wówczas pamiętać, żeby dostarczyć witaminę C z innych produktów.

Pomidory i biały ser

Kwasy organiczne znajdujące się w pomidorze łączą się z wapniem zawartym w serze i w ten sposób tworzą się nierozpuszczalne kryształki, które mogą odkładać się w stawach i powodować ich stany zapalne. Jeśli od czasu do czasu skusimy się na kanapkę z serem i pomidorem nic się nie stanie. Jednak zasada „Co za dużo to niezdrowo!” jest tu uzasadniona... dla dobra naszych stawów lepiej, żeby nie był to stały element diety.

Ryby morskie i rośliny krzyżowe

Ryby morskie są cennym źródłem kwasów omega-3 i jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Rośliny krzyżowe (kapusta, kalafior, brokuły, brukselka) zawierają goitrogeny – substancje, które ograniczają wchłanianie jodu z posiłków. Dlatego też nie powinno się ich łączyć z rybami. Jednak niekorzystne działanie goitrogenów można zneutralizować. Wystarczy gotować warzywa bez przykrycia przez kilka pierwszych minut.

Czerwone mięso i wino

Znawcy smaku polecają połączenie czerwonego mięsa i wina, dietetycy już niekoniecznie. Jak wiadomo jednym z najcenniejszych składników czerwonego mięsa jest żelazo, a zawarte w winie garbniki zmniejszają jego wchłanianie. Niedobór żelaza powoduje spadek sprawności fizycznej, osłabienie koncentracji, zmniejszenie odporności organizmu, a nawet anemię.

Ciasto drożdżowe i herbata

Ciasto drożdżowe jest bardzo smaczne... to niezaprzeczalny fakt, a także dostarcza cennych składników odżywczych m.in. witaminę B1, która korzystnie wpływa na układ nerwowy. Natomiast zawarte w herbacie garbniki ograniczają jej wchłanianie. Zmniejszają także przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia. Dlatego ogólną zasadą jest, aby w trakcie czy zaraz po posiłku nie pić herbaty. Najlepiej odczekać około godziny.

Ryba i olej słonecznikowy

Ryby morskie są źródłem kwasów omega-3 o niezliczonych zaletach dla naszego zdrowia. Olej słonecznikowy zawiera natomiast kwasy omega-6, będące silnym konkurentem dla kwasów omega-3, których jest znacznie mniej w organizmie. Złe proporcje kwasów tłuszczowych (tzn. dużo kwasów omega-6, a mało omega-3) są przyczyną szybszego starzenia się organizmu.

Ziemniaki z masłem

To połączenie niebezpieczne dla wszystkich odchudzających się, ponieważ jest niezwykle tuczące. Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny. Ich zjedzenie powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Gdy poziom cukru rośnie, przez trzustkę produkowana jest insulina, której zadaniem jest obniżenie poziomu cukru. Oprócz tego insulina wzmaga magazynowanie tłuszczów, które zostały spożyte razem z węglowodanami.

Herbata z cytryną

Liście herbaty zawierają glin, który może przyczyniać się do choroby Alzheimera czy osteomalacji. Nie jest on jednak przyswajalny przez organizm. Co innego w połączeniu z sokiem z cytryny... Wówczas tworzy się łatwo wchłanialny związek – cytrynian glinu. Należy pamiętać, aby nie dodawać cytryny, kiedy w herbacie znajdują się jeszcze jej liście.

Kawa z mlekiem

Z jednej strony kawa z mlekiem jest polecana osobom cierpiącym na nadkwasotę czy wrzody żołądka dlatego, że jest mniej kwaśna i łagodniejsza dla organizmu. Z drugiej zaś – kwasy zawarte w kawie utrudniają trawienie białka zawartego w mleku, a to może stać się przyczyną uczucia ciężkości. Należy także pamiętać, że kawa z mlekiem cechuje się wysoką kalorycznością. Dlatego takiego połączenia powinny unikać osoby będące na dietach odchudzających.

Przedstawione przykłady to pyszne połączenia, jednak z dietetycznego punktu widzenia niewskazane. Nie popadajmy jednak z tego w powodu w obłęd... w końcu czasem można zrobić odstępstwo od zasad :)

Polecamy produkty z naszego sklepu:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Agnieszka [05.08.2011]
Ocena:
4.86/5 [głosów: 7]
Komentarze do artykułu:
Co do twarogu i pomidora też.;-)
Trezor [2013-05-16 12:18:29]
Co do łączenie ogórka z pomidorem sprawa nie jest do końca rozstrzygnięta czy ten duet powoduję utratę witaminy C
Kasia [2012-08-03 17:03:04]
Dodaj komentarz

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze artykuły
 
Najlepsze artykuły
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl