Witamina E, czyli witamina młodości

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia się komórek i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Stosowana jest także jako naturalny konserwant, zapobiegający jełczeniu produktów. Wówczas kryje się pod symbolem E306.

Ogólne wiadomości

Witamina E (tokoferol) zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Występuje w co najmniej ośmiu odmianach, spośród których najbardziej aktywną substancją jest alfa-tokoferol. W przeciwieństwie do innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach witamina E jest magazynowana bardzo krótko.

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, a to oznacza, że neutralizuje działanie wolnych rodników, a tym samym zapobiega przedwczesnym procesom starzenia się organizmu i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.

Na polepszenie wchłaniania tej witaminy wpływają: witamina A, C, witaminy z grupy B, a także mangan, selen, fosfor oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Witamina E jest wrażliwa na działanie promieni słonecznych i tlenu. Podczas zamrażania produktów spożywczych straty tej witaminy mogą dochodzić do 90%. Warto wiedzieć, że palenie tytoniu, zażywanie środków antykoncepcyjnych i estrogenów zwiększa zapotrzebowanie na witaminę E.

Rola witaminy E w organizmie:

  • chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu;
  • reguluje gospodarkę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu;
  • działa przeciwzakrzepowo, zapobiega zatorom żylnym;
  • stymuluje układ odpornościowy;
  • jest pomocna w leczeniu chorób oczu;
  • zapobiega przedwczesnym poronieniom;
  • pomaga w leczeniu bezpłodności;
  • łagodzi dolegliwości związane z menopauzą;
  • działa łagodząco i przeciwzapalnie;
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
  • Witamina E odgrywa również istotną rolę w przemyśle kosmetycznym, gdzie znalazła zastosowanie w preparatach do pielęgnacji skóry. Kosmetyki wzbogacone witaminą E redukują skutki działania wolnych rodników - zmarszczki, utratę elastyczności i jędrności skóry.

    Witamina E ma duży wpływ na proces odnowy skóry, szybkość gojenia się ran i odpowiednie nawilżenie skóry. Ze względu na właściwości kojące i przeciwzapalne dodawana jest do kremów przeciwtrądzikowych.

    Niedobór witaminy E

    Drastyczne diety, zaburzenia przyswajanie tłuszczu mogą być przyczyną niedoboru witaminy E, a to z kolei może skutkować:

  • spadkiem koncentracji;
  • rozdrażnieniem;
  • pogorszeniem wzroku;
  • niedokrwistością (u dzieci i niemowląt);
  • rogowaceniem skóry;
  • zaburzeniem funkcjonowania i osłabieniem mięśni szkieletowych;
  • bezpłodnością.
  • Nadmiar witaminy E

    Nadmiar witaminy E jest możliwy tylko przy nadmiernej suplementacji. Objawami nadmiernej ilości witaminy E w organizmie są najczęściej:

  • bóle głowy;
  • zaburzenia widzenia;
  • uczucie zmęczenia, osłabienie;
  • biegunki.
  • Naturalne źródła witaminy E

    Witaminę E najlepiej przyjmować wraz z pokarmem. Wówczas łatwo się wchłania i trudno o jej przedawkowanie.

    Główne źródło witaminy E stanowią:

  • oleje roślinne tłoczone na zimno: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany;
  • migdały, orzechy, ziarna słonecznika;
  • kiełki pszenicy i soi;
  • zielone warzywa liściaste.
  • Produkty bogate w witaminę E warto spożywać z niewielką ilością tłuszczu, bo to zapewni lepsze jej przyswajanie.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-04-20]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.