naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Ziemniak - bogactwo witaminy C
Ziemniak to jedna z najważniejszych jadalnych roślin świata. Ziemniaki uprawiane są już od 3500 lat, do Polski dotarły za sprawą króla Jana III Sobieskiego.
r e k l a m a

Statystyczny Polak zjada ponad 130 kg ziemniaków rocznie. Najczęściej spożywane są ziemniaki gotowane. Jednak zbyt długie ich gotowanie i smażenie jest niezalecane, ponieważ tracą one wtedy witaminę C.

Zasady dotyczące gotowania ziemniaków:

  • przed gotowaniem należy myć je pod bieżącą wodą;

  • gotować na parze;

  • jeżeli gotujemy je w wodzie, to małej ilości.

Ziemniaki są bogatym źródłem w witaminę C, która ma duże znaczenie dla organizmu.

Witamina C ma następujące zadania:

  • podnosi odporność organizmu;

  • ma właściwości bakteriobójcze;

  • hamuje powstawanie w żołądku substancji rakotwórczych;

  • ułatwia gojenie się ran;

  • hamuje tworzenie się sińców;

  • uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek.

Natomiast niedobór witaminy C objawia się:

  • zmniejszeniem odporności na infekcje;

  • wolniejszym gojeniem się ran;

  • zmęczeniem, apatią i brakiem apetytu;

  • wypadaniem zębów;

  • krwawieniem z dziąseł;

  • zwiększeniem łamliwości kości.

Ziemniaki są również źródłem innych witamin, tj.: B1, B2, B6, K. Zawierają także: magnez, wapń, żelazo, miedź, sód, fosfor, potas, jod, karoten oraz cynk.

Polecamy produkty z naszego sklepu:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [09.08.2005]
Ocena:
3.27/5 [głosów: 2151]
Komentarze do artykułu:
kiedy jem gotowane ziemniaki dziekuje naturze ze je stworzyła
misia [2011-02-13 16:58:24]
Ja gotuję do obiadu ziemniaki w mundurkach. Po zdjęciu skórki są niesamowicie smaczne. A jak pokroję je w plasterki i trochę podsmażę, to niebo w gębie zapewnione. Spróbujcie. Tylko żółte się do tego nadają. Białe nie posiadają żadnego smaku.
Kartoflarz [2009-10-17 18:56:06]
Surowy ziemniak może i coś tam zawiera. Po ugotowaniu staje się pustą papką bez witamin. Surowych nie można jeść więc może warto je wyeliminować z diety?
AD [2009-03-31 09:54:50]
ziemniak jest rośliną za graniczną z (zamorza). z ziemniaka mogą powstać różne potrawy.
J.G.G [2008-10-22 13:49:14]
żiemniaki najzdrowsze to ze skórką i do piekarnika
margaritta25 [2008-10-17 15:31:55]
dobrze jest jesc ziemniaki ale zeby nie przesadzac bo duzej ilosci tez szkodzi umiar w tym co sie je bo czeste choroby to z przejedzenia czlowiek musi poznac siebie zeby zylo mu sie lepiej wiedziec co sie je czasem lkepiej jest niedojesc niz sie przejesc lepiej jesc wtedy jak sie jest glodnym niz wtedy gdy jest taki czas wogle bo kazdy jest inny i kazdy powinien jesc co innego poniewaz zalezy co czlowiek w danym czasie i w sytuacjach jest lub na jakim poziomie swiadomosci jest nawet jak jest na poziomie choroby to jest inne jedzenie tak zaleca ajurweda i medycyna wschodu trzeba duzo czytac i rozmawiac z tymi co maja taka wiedze pozdrawiam wszystkich uwazac zeby nie przesadzac w jedzeniu itd smacznego zycze Jacek
Jacek [2008-04-20 08:57:58]
Ziemniaki gotowane zawierają też spore ilości witaminy c jeżeli przed gotowaniem dodamy cllorku sodu ( sól kuchenna) . Sól chroni witaminę c przed rozkładem >
ANTONIO [2007-11-24 12:51:38]
sok z ziemniaka pity 3 razy dziennie po łyżeczce łagodzi zgage
Alicja[23.09.2007 [2007-09-25 15:31:43]
Ziemniaki są bardzo cenne i dobre , ale tylko do marca. Póżniej tracą swoje wartości a nawet wywierają zły wpływ na organizm.
pepe [2007-02-04 11:41:37]
a ile skrobii ma tez smaczny ziemniaczek?
Asia z Opola [2007-01-30 19:15:02]
Ziemniaki to Główna przyczyna otyłości Polaków i wręcz zabójstwo dla cukrzyków.
Diabetolog. [2007-01-20 13:07:04]
ehhh, ustalmy cos jasno: witamina C rozklada sie w temperaturze 40 stopni Celsjusza. wniosek jest prosty: nawet jesli surowy ziemniak jest bogactwem tej witaminy, to po ugotowaniu nie zawiera jej prawie wcale. podobna uwaga, na marginesie, tyczy sie mnostwa innych substancji, np. wiekszosci cznnych skladnikow miodu, tak wiec np. goraca herbata z miodem to bezsensowna rzecz, bo wszystko, za co cenimy miod, w tej temperaturze niszczeje. pozdrawiam!
mikroos [2007-01-07 03:14:10]
Bardzo lubie ziemniaki i ciesze sie że ktos opisał wszystkie ich zalety: ))) Pozdrawiam:) ziemniaczki pycha, w każdej postaci Ale z jakich gatunkow ziemniakow robi sie frytki? jak sie gotuje ziemnaki co mam zrobic ? obrane wrzucic do wody i gotowac? posolic czy co ? szkoda ze nie ma opisanego wykorzystania ziemniaka w gastronomii... to by mi sie przydalo... pozdro;]
kucharz [2006-10-24 17:31:53]
szkoda ze nie ma opisanego wykorzystania ziemniaka w gastronomii... to by mi sie przydalo... pozdro;]
MaLuTkA [2006-10-15 14:37:57]
jak sie gotuje ziemnaki co mam zrobic ? obrane wrzucic do wody i gotowac? posolic czy co ?
mlody kucharz ;-) [2006-09-10 14:25:27]
Ale z jakich gatunkow ziemniakow robi sie frytki?
ziemniak [2006-04-29 21:15:08]
ziemniaczki pycha, w każdej postaci
kinga [2005-12-20 11:42:44]
Bardzo lubie ziemniaki i ciesze sie że ktos opisał wszystkie ich zalety: ))) Pozdrawiam:)
Ania:)) [2005-08-30 14:40:22]
Dodaj komentarz

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze artykuły
 
Najlepsze artykuły
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl