naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 02.02.2012
Odsłon dziennie: 2

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

70 dag czerwonych buraków
20 dag marchwi
10 dag pietruszki korzeń
12 dag cebuli
25 dag białej fasoli Jaś
ok. 3 litry bulionu
3 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
1 puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz
majeranek
koperek
zakwas buraczany
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Białą fasolę Jaś opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie odcedzić i wrzucić do około 1 ½ litra gorącego bulionu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na średnim ogniu pod przykryciem.

Czerwone buraki, marchew i pietruszkę obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa razem z cebulą wrzucić do gorącego bulionu (około 1 ½ litra). I gotować na średnim ogniu do miękkości.

Do dużego garnka z ugotowanymi warzywami przelać bulion z ugotowaną fasolą, dodać pomidory z puszki, obrany i zmiażdżony czosnek. Całość razem wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą w płynie Maggi, solą i pieprzem. Dodać szczyptę majeranku i koperku. Na koniec wlać zakwas buraczany (najlepiej własnej produkcji, bądź można też dodać sok z cytryny lub ½ opakowania czerwonego barszczu z torebki).

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
fajny przepis, wypróbuje go , aczkolwiek ja gotuję buraki osobno w skórce a potem obieram id potarte dodaje do gotowej zupki, wtedy będzie miała piękny kolorek:), pozdrawiam
g [2012-02-05 18:38:12]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl