Przepisy Extra

Biszkopcikowiec na zimno

Rewelacyjne ciacho na każdą okazję i to bez pieczenia!

Warto się skusić :) Jest łatwe i dosyć szybkie do zrobienia, a wygląda obłędnie :) Jego pięknie i kolorowe warstwy kuszą, kuszą... i to bardzo!

Smacznego :)

Składniki:

2 opakowania podłużnych biszkoptów (2 x 14 dag)
Poncz:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
½ szklanki wody
2 łyżeczki rumu
Masa agrestowa:
1 galaretka agrestowa
250 ml śmietany 30%
15 dag serka waniliowego homogenizowanego
Masa pomarańczowa:
2 galaretki pomarańczowe
Masa truskawkowa:
1 galaretka truskawkowa
250 ml śmietany 30%
15 dag serka waniliowego homogenizowanego
Do dekoracji:
1 tabliczka mlecznej czekolady

Sposób wykonania:

Kawę rozpuszczalną zalać gorącą wodą, ostudzić dodać rum i wymieszać. Dno dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć podłużnymi biszkoptami. Biszkopty nasączyć ponczem. Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 750 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać i ostudzić.

Schłodzoną śmietanę ubić, następnie dodać do niej serek waniliowy i tężejąca galaretkę agrestową. Tężejącą masę agrestową wylać na biszkopty. Całość włożyć do lodówki na około 10 minut. Na masę agrestową wylać tężejącą pomarańczową galaretkę i tortownicę włożyć do lodówki na około 5 minut. Następnie na galaretce ułożyć biszkopty, nasączyć je ponczem i włożyć z powrotem do lodówki na około 10 minut. W tym czasie ubić śmietanę, dodać do niej serek waniliowy i tężejąca galaretkę truskawkową. Tężejącą masę truskawkową wylać na biszkopty. Wierzch ciasta posypać startą na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladą. Gotowy biszkopcikowiec włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Tiramisu
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Espresso
Komentarze do przepisu:
Jest pysze i cudownie prezentuje się na stole :)
Kazia [2019-02-02 00:29:13]
ciasto dobre
sylwia [2011-08-08 15:04:52]
zrobiłam dzisiaj ciasto, wzięłam okrągłe biszkopty i jedną galaretkę brzoskwiniową zamiast pomarańczowej i mniej wody, bo mam małą tortownicę, zobaczymy jak wyjdzie.
sylwia [2011-08-07 23:21:53]
Polecam ciasto jest pyszne!
Małgosia [2010-11-20 21:10:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.