Przepisy Extra

Buraczany zakwas z cebulą

Składniki:

70 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
5 dag cebuli (waga po obraniu)
5 ząbków czosnku
800 ml wody
¾ łyżki soli (himalajskiej)
7 łyżek wody z kiszonych ogórków
4 ziarenka czarnego pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy

Sposób wykonania:

Czerwone buraki (u mnie małe buraczki o średnicy około 3 cm) obrać cienko ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki (duże buraki pokroić w półplasterki). Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w słupki.

Wodę wlać do garnka, zagotować, dodać sól, dokładnie wymieszać i ostudzić. Do ostudzonej wody dodać wodę z kiszonych ogórków i ponownie razem wymieszać.

Do dużego dokładnie umytego i wyparzonego słoika (u mnie 1,5 litrowy) przełożyć plasterki czerwonych buraków, i przekładać je cebulą, czosnkiem, ziarenkami czarnego pieprzu, ziela angielskiego i na koniec położyć listek laurowy. Całość zalać ostudzoną wodą i buraki ucisnąć ręką.

Słoik przykryć ręcznikiem kuchennym i odłożyć na około 5 dni w ciepłe miejsce. Następnie gotowy zakwas buraczany przecedzić i przelać do wyparzonych małych słoiczków lub butelek. Zakręcić i przechowywać w lodówce do około 14 dni.

Buraczany zakwas nadaje się również do bezpośrednio picia - jako napój wzmacniający oraz do wigilijnego barszczu.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.