Buraczki z czosnkiem

Dodane przez w dniu
24 odsłony dziennie
8 opinii | Wyraź opinię
3.341611018 stars based on 9584 reviews Przetwory

Składniki:

3 kg buraków
Zalewa:
1 szklanka wody
¼ szklanki octu 10%
¾ szklanki cukru
¾ łyżki soli
2 ząbki czosnku
Przyprawy:
7 ziarenek ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu

Sposób wykonania:

Buraki ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać starte buraki, wymieszać i zostawić na 2 godziny. Po tym czasie przełożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut.

Składniki wystarczą na około 8 słoików po 400 ml.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
To super! I cieszę się, że buraczki smakują :)
Dorota [2016-08-08 15:52:42]
Bu raczki są rewelka i jako dodatek do obiadu i jako podstawa do zupy już robię zapasy;)
Grażka [2016-08-07 00:16:52]
To cieszę się bardzo, życzę smacznego i gorąco pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-06 15:23:31]
Dziękuję :) I bardzo się cieszę, że buraczki się udają i że wszystkim smakują. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-23 10:32:03]
buraczki przepyszne. robie je bardzo często . zajada się mini cała rodzina
iwka72@poczta.onet.pl [2011-03-22 11:16:55]
R E W E L A C J A
GOSIA [2010-10-14 18:08:38]
Za pierwszym razem wyszły pyszne, za drugim ze słoików zaczął wyciekać sok, popsuły się :( Robiłam tak samo jak w przepisie
Ushi [2009-10-12 12:38:33]
Buraczki pyszne.Nawet córka się nimi zajadała, choć nigdy nie przepadała za buraczkami.
Justyna [2009-09-21 23:36:23]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.