naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: apsik
Dodano: 18.08.2011
Odsłon dziennie: 22

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
2 szklanki wody
½ szklanki soku z cytryny (sok z 2 cytryn)
¾ szklanki cukru
2 budynie śmietankowe (duże, na ¾ litra mleka, np. Delecta)
12,5 dag margaryny
2 żółtka
Pianka:
½ litra śmietany 30%
1 łyżka żelatyny
½ szklanki wody
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 35 dag herbatników (3-4 paczki)
Lukier:
20 dag cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki przegotowanej letniej wody
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej tortownicy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

1 szklankę wody zagotować z połową cukru. W pozostałej wodzie i soku z cytryny rozmieszać resztę cukru i budyń śmietankowy w proszku. Wlać do gotującej się wody, zagotować i chwilkę pogotować na małym ogniu. Do gorącej masy dodać margarynę i żółtka. Całość zmiksować i gorącą masę cytrynową wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do ostudzenia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Następnie dodać letnią żelatynę i dokładnie zmiksować. Piankę wyłożyć na ostudzoną masę cytrynową. Na niej rozłożyć herbatniki i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i przegotowaną letnią wodę. Wszystko razem zmiksować. Gotowym lukrem polać herbatniki. Całość włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6511 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Hmm... jak masa się ostudzi to może nie będzie tak źle, tutaj trzeba używać dużych budyni (takich na 3/4 litra mleka) lub 2 małych - tradycyjnych i jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pozdrawiam :)
Dorota [2014-04-19 23:16:26]
Budyn wyszedl mi rzadki co mam zrobić? ?
Monika [2014-04-19 13:45:57]
To super! Cieszę się, że się udało i że smakowało. No i wielkie gratulacje, bo pierwszy wypiek i taki udany! Pozdrawiam i trzymam kciuki za kolejne udane wypieki :)
Dorota [2014-04-17 11:26:28]
jedno z moich pierwszych upieczonych ciast. Ciasto wyszło na 6+, tak szybko jak zostało upieczone to zostało i zjedzone :)
Ola [2014-03-19 08:21:52]
Po upieczeniu to już nic nie można z tym zrobić, jednak gdy mamy małe budynie - czyli te tradycyjne na 0,5 litra mleka - to najlepiej użyć 3 opakowania lub 2 opakowania budyniu i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Dorota [2013-12-25 22:19:04]
Jak mogę zagęścić mase cytrynowa ? wyszła za rzadka i nie wiem co mogę zrobić
dominika [2013-05-26 21:44:54]
Dziękuję :)
Dorota [2013-04-02 16:16:22]
Bardzo smaczne,łatwe ciasto.Przepis dokladnie podany.Jest lekko kwaskowate ale bardzo dobre................polecam!!!
grusia [2013-03-23 16:32:17]
Nie, już tej masy z żółtkami i margaryną nie gotujemy, tylko miksujemy i wykładamy gorącą masę na ostudzony biszkopt, powodzenia :)
Dorota [2013-03-12 17:09:54]
Czy tą masę należy przegotować z tymi żółtkami i margaryną? czy ubijać mikserem?
Sandi [2013-03-12 15:45:15]
Tak, można margarynę zastąpić masłem, a biszkopt pieczemy w temperaturze 180 st. C. Ta duża blaszka będzie dobra, ja właśnie w takiej piekłam i ciasto wyszło takie jak widać na zdjęciu, udanego wypieku życzę :)
Dorota [2013-03-01 14:46:53]
re..i czy blacha o wym.24x40cm nie bedzie za duza, czy ciasto nie bedzie przez to za niskie?
klaudia [2013-03-01 10:16:50]
czy moge margaryne zastapic maslem? Ii w ilu stopniach piec biszkopt?
klaudia [2013-03-01 09:36:49]
Tak, żelatynę można zastąpić śmietan-fix'em. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2013-02-27 12:57:09]
czy zelatyne mozna zastapic smietan-fixem? z gory dziekuje za odpowiedz:)
zaneta [2013-02-26 10:16:52]
Tak, można tak zrobić, powodzenia :)
Dorota [2013-02-21 20:44:39]
czy mogę dwa budynie3/4 zastąpić trzema 0,5l ? / do kremu /
kasia [2013-02-21 16:06:44]
12,5 dag czyli pół kostki margaryny (bo ona ma 25 dag). Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2012-04-17 11:54:23]
mam pytanko ile dokładnie dać margaryny 125 dag czy 12,5dag
marta [2012-04-17 09:15:43]
pyszne
kasia [2012-04-16 21:15:03]
Ciasto pyszne :)
misiek [2012-02-14 12:15:44]
Ciasto pyszne...robię je od wielu lat , na wszystkie większe rodzinne uroczystości, ale nie tylko....nie zliczę też , ilu osobom udostępniłam ten przepis, i w ile miejsc Polski on powędrował...Na wierzch posypuję dodatkowo czekoladą startą na najgrubszych oczkach...przez co zyskuje, nie tylko na smaku, ale również na wyglądzie.
abiksa [2012-01-27 11:30:03]
Jest mi bardzo miło :) I cieszę się, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-15 17:53:01]
Pyszne! Pani Doroto jestem pani fanką za te super przepisy! Ja lekko nasączyłam biszkopt -mniej niż pół szklanki przegotowane,ostudzonej wody z cytryną.
Mariola [2012-01-13 15:27:11]
Tak dwa budynie (te duże na 3/4 litra) Powodzenia :)
Dorota [2011-12-29 20:43:56]
Czy do masy budyniowej nalezy dodać 2 bydynie czy jeden
misiek [2011-12-29 19:57:33]
Kolejne genialne ciasto, robilo furore na moim swiatecznym stole, wszyscy chcieli przepis. Polecam w 100% to ciasto.
Magda25 [2011-12-29 12:56:43]
Bardzo, bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto Wam smakuje :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-04 13:35:30]
Super ciasto, wszystkim smakowało. Naprawde godne polecenia.
Karolina [2011-11-04 11:53:47]
świetny przepis ja zamiast lukru zrobiłam polewę czekoladową:)
Dominika [2011-10-30 10:07:48]
Ciasto rewelacja! Wszystkim tak smakowało, że po jednym posiedzeniu zniknęło!
Ewelina [2011-09-24 15:43:52]
ciasto pychotkaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!
Gosia [2011-09-16 21:15:18]
pychotka
alinka [2011-09-10 11:30:29]
To bardzo się cieszę, że cytrynka smakowała :)
Dorota [2011-09-01 10:02:12]
Bardzo dobre ciasteczko, piekłam tydzień temu i znikło w mig:)
Joanna [2011-09-01 09:21:03]
Cieszę się, że ciasto smakowało. I podpisuje się pod tymi słowami - to ciasto jest dobre na każdą okazję :)
Dorota [2011-08-25 12:12:02]
Po prostu znakomite ciasto,aż w ustach się rozpływa.Dobre na każdą okazję,od wielkiego święta i na letnie podwieczorki przy kawce ze znajomymi.
Aniczka [2011-08-24 18:11:32]
Dziękuję za szybkie skorzystanie z przepisu ;) Mam nadzieję, że ciasto będzie smakować :)
Dorota [2011-08-20 13:22:41]
dzisiaj piekłam to ciasto już się chłodzi w lodówce.
Ania Śmigielska [2011-08-19 21:47:03]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl