Ciasto cytrynka

4.620689655 stars based on 29 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
2 szklanki wody
½ szklanki soku z cytryny (sok z 2 cytryn)
¾ szklanki cukru
2 budynie śmietankowe (duże, na ¾ litra mleka, np. Delecta)
12,5 dag margaryny
2 żółtka
Pianka:
½ litra śmietany 30%
1 łyżka żelatyny
½ szklanki wody
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 35 dag herbatników (3-4 paczki)
Lukier:
20 dag cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki przegotowanej letniej wody

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej tortownicy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

1 szklankę wody zagotować z połową cukru. W pozostałej wodzie i soku z cytryny rozmieszać resztę cukru i budyń śmietankowy w proszku. Wlać do gotującej się wody, zagotować i chwilkę pogotować na małym ogniu. Do gorącej masy dodać margarynę i żółtka. Całość zmiksować i gorącą masę cytrynową wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do ostudzenia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Następnie dodać letnią żelatynę i dokładnie zmiksować. Piankę wyłożyć na ostudzoną masę cytrynową. Na niej rozłożyć herbatniki i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i przegotowaną letnią wodę. Wszystko razem zmiksować. Gotowym lukrem polać herbatniki. Całość włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Andrzejki białko budyń budyń śmietankowy bułka bułka tarta ciasta cukier cukier waniliowy cytryna herbatniki jajko krem lato lukier mak mąka mąka pszenna Mikołajki owoce pieczenie słodkości śmietana sok tłuszcz upał Walentynki Wielkanoc żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Hmm... jak masa się ostudzi to może nie będzie tak źle, tutaj trzeba używać dużych budyni (takich na 3/4 litra mleka) lub 2 małych - tradycyjnych i jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pozdrawiam :)
Dorota [2014-04-19 23:16:26]
Budyn wyszedl mi rzadki co mam zrobić? ?
Monika [2014-04-19 13:45:57]
To super! Cieszę się, że się udało i że smakowało. No i wielkie gratulacje, bo pierwszy wypiek i taki udany! Pozdrawiam i trzymam kciuki za kolejne udane wypieki :)
Dorota [2014-04-17 11:26:28]
jedno z moich pierwszych upieczonych ciast. Ciasto wyszło na 6+, tak szybko jak zostało upieczone to zostało i zjedzone :)
Ola [2014-03-19 08:21:52]
Po upieczeniu to już nic nie można z tym zrobić, jednak gdy mamy małe budynie - czyli te tradycyjne na 0,5 litra mleka - to najlepiej użyć 3 opakowania lub 2 opakowania budyniu i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Dorota [2013-12-25 22:19:04]
Jak mogę zagęścić mase cytrynowa ? wyszła za rzadka i nie wiem co mogę zrobić
dominika [2013-05-26 21:44:54]
Dziękuję :)
Dorota [2013-04-02 16:16:22]
Bardzo smaczne,łatwe ciasto.Przepis dokladnie podany.Jest lekko kwaskowate ale bardzo dobre................polecam!!!
grusia [2013-03-23 16:32:17]
Nie, już tej masy z żółtkami i margaryną nie gotujemy, tylko miksujemy i wykładamy gorącą masę na ostudzony biszkopt, powodzenia :)
Dorota [2013-03-12 17:09:54]
Czy tą masę należy przegotować z tymi żółtkami i margaryną? czy ubijać mikserem?
Sandi [2013-03-12 15:45:15]
Tak, można margarynę zastąpić masłem, a biszkopt pieczemy w temperaturze 180 st. C. Ta duża blaszka będzie dobra, ja właśnie w takiej piekłam i ciasto wyszło takie jak widać na zdjęciu, udanego wypieku życzę :)
Dorota [2013-03-01 14:46:53]
re..i czy blacha o wym.24x40cm nie bedzie za duza, czy ciasto nie bedzie przez to za niskie?
klaudia [2013-03-01 10:16:50]
czy moge margaryne zastapic maslem? Ii w ilu stopniach piec biszkopt?
klaudia [2013-03-01 09:36:49]
Tak, żelatynę można zastąpić śmietan-fix'em. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2013-02-27 12:57:09]
czy zelatyne mozna zastapic smietan-fixem? z gory dziekuje za odpowiedz:)
zaneta [2013-02-26 10:16:52]
Tak, można tak zrobić, powodzenia :)
Dorota [2013-02-21 20:44:39]
czy mogę dwa budynie3/4 zastąpić trzema 0,5l ? / do kremu /
kasia [2013-02-21 16:06:44]
12,5 dag czyli pół kostki margaryny (bo ona ma 25 dag). Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2012-04-17 11:54:23]
mam pytanko ile dokładnie dać margaryny 125 dag czy 12,5dag
marta [2012-04-17 09:15:43]
pyszne
kasia [2012-04-16 21:15:03]
Ciasto pyszne :)
misiek [2012-02-14 12:15:44]
Ciasto pyszne...robię je od wielu lat , na wszystkie większe rodzinne uroczystości, ale nie tylko....nie zliczę też , ilu osobom udostępniłam ten przepis, i w ile miejsc Polski on powędrował...Na wierzch posypuję dodatkowo czekoladą startą na najgrubszych oczkach...przez co zyskuje, nie tylko na smaku, ale również na wyglądzie.
abiksa [2012-01-27 11:30:03]
Jest mi bardzo miło :) I cieszę się, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-15 17:53:01]
Pyszne! Pani Doroto jestem pani fanką za te super przepisy! Ja lekko nasączyłam biszkopt -mniej niż pół szklanki przegotowane,ostudzonej wody z cytryną.
Mariola [2012-01-13 15:27:11]
Tak dwa budynie (te duże na 3/4 litra) Powodzenia :)
Dorota [2011-12-29 20:43:56]
Czy do masy budyniowej nalezy dodać 2 bydynie czy jeden
misiek [2011-12-29 19:57:33]
Kolejne genialne ciasto, robilo furore na moim swiatecznym stole, wszyscy chcieli przepis. Polecam w 100% to ciasto.
Magda25 [2011-12-29 12:56:43]
Bardzo, bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto Wam smakuje :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-04 13:35:30]
Super ciasto, wszystkim smakowało. Naprawde godne polecenia.
Karolina [2011-11-04 11:53:47]
świetny przepis ja zamiast lukru zrobiłam polewę czekoladową:)
Dominika [2011-10-30 10:07:48]
Ciasto rewelacja! Wszystkim tak smakowało, że po jednym posiedzeniu zniknęło!
Ewelina [2011-09-24 15:43:52]
ciasto pychotkaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!
Gosia [2011-09-16 21:15:18]
pychotka
alinka [2011-09-10 11:30:29]
To bardzo się cieszę, że cytrynka smakowała :)
Dorota [2011-09-01 10:02:12]
Bardzo dobre ciasteczko, piekłam tydzień temu i znikło w mig:)
Joanna [2011-09-01 09:21:03]
Cieszę się, że ciasto smakowało. I podpisuje się pod tymi słowami - to ciasto jest dobre na każdą okazję :)
Dorota [2011-08-25 12:12:02]
Po prostu znakomite ciasto,aż w ustach się rozpływa.Dobre na każdą okazję,od wielkiego święta i na letnie podwieczorki przy kawce ze znajomymi.
Aniczka [2011-08-24 18:11:32]
Dziękuję za szybkie skorzystanie z przepisu ;) Mam nadzieję, że ciasto będzie smakować :)
Dorota [2011-08-20 13:22:41]
dzisiaj piekłam to ciasto już się chłodzi w lodówce.
Ania Śmigielska [2011-08-19 21:47:03]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>