Ciasto cytrynka

Dodane przez w dniu
20 opinii | Wyraź opinię
4.275 stars based on 40 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
2 szklanki wody
½ szklanki soku z cytryny (sok z 2 cytryn)
¾ szklanki cukru
2 budynie śmietankowe (duże, na ¾ litra mleka, np. Delecta)
12,5 dag margaryny
2 żółtka
Pianka:
½ litra śmietany 30%
1 łyżka żelatyny
½ szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 35 dag herbatników (3-4 paczki)
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki przegotowanej letniej wody

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej tortownicy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić.

1 szklankę wody zagotować z połową cukru. W pozostałej wodzie i soku z cytryny rozmieszać resztę cukru i budyń śmietankowy w proszku. Wlać do gotującej się wody, zagotować i chwilkę pogotować na małym ogniu. Do gorącej masy dodać margarynę i żółtka. Całość zmiksować i gorącą masę cytrynową wyłożyć na biszkopt. Pozostawić do ostudzenia.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie rozmieszać. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Następnie dodać letnią żelatynę i dokładnie zmiksować. Piankę wyłożyć na ostudzoną masę cytrynową. Na niej rozłożyć herbatniki i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i przegotowaną letnią wodę. Wszystko razem zmiksować. Gotowym lukrem polać herbatniki. Całość włożyć do lodówki do schłodzenia.

Smacznego.

7098
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Hmm... jak masa się ostudzi to może nie będzie tak źle, tutaj trzeba używać dużych budyni (takich na 3/4 litra mleka) lub 2 małych - tradycyjnych i jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pozdrawiam :)
Dorota [2014-04-19 23:16:26]
To super! Cieszę się, że się udało i że smakowało. No i wielkie gratulacje, bo pierwszy wypiek i taki udany! Pozdrawiam i trzymam kciuki za kolejne udane wypieki :)
Dorota [2014-04-17 11:26:28]
Po upieczeniu to już nic nie można z tym zrobić, jednak gdy mamy małe budynie - czyli te tradycyjne na 0,5 litra mleka - to najlepiej użyć 3 opakowania lub 2 opakowania budyniu i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Dorota [2013-12-25 22:19:04]
Dziękuję :)
Dorota [2013-04-02 16:16:22]
Bardzo smaczne,łatwe ciasto.Przepis dokladnie podany.Jest lekko kwaskowate ale bardzo dobre................polecam!!!
grusia [2013-03-23 16:32:17]
Nie, już tej masy z żółtkami i margaryną nie gotujemy, tylko miksujemy i wykładamy gorącą masę na ostudzony biszkopt, powodzenia :)
Dorota [2013-03-12 17:09:54]
Czy tą masę należy przegotować z tymi żółtkami i margaryną? czy ubijać mikserem?
Sandi [2013-03-12 15:45:15]
Tak, można margarynę zastąpić masłem, a biszkopt pieczemy w temperaturze 180 st. C. Ta duża blaszka będzie dobra, ja właśnie w takiej piekłam i ciasto wyszło takie jak widać na zdjęciu, udanego wypieku życzę :)
Dorota [2013-03-01 14:46:53]
Tak, żelatynę można zastąpić śmietan-fix'em. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2013-02-27 12:57:09]
Tak, można tak zrobić, powodzenia :)
Dorota [2013-02-21 20:44:39]
czy mogę dwa budynie3/4 zastąpić trzema 0,5l ? / do kremu /
kasia [2013-02-21 16:06:44]
12,5 dag czyli pół kostki margaryny (bo ona ma 25 dag). Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2012-04-17 11:54:23]
Ciasto pyszne :)
misiek [2012-02-14 12:15:44]
Jest mi bardzo miło :) I cieszę się, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-15 17:53:01]
Tak dwa budynie (te duże na 3/4 litra) Powodzenia :)
Dorota [2011-12-29 20:43:56]
Bardzo, bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto Wam smakuje :) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-04 13:35:30]
świetny przepis ja zamiast lukru zrobiłam polewę czekoladową:)
Dominika [2011-10-30 10:07:48]
To bardzo się cieszę, że cytrynka smakowała :)
Dorota [2011-09-01 10:02:12]
Cieszę się, że ciasto smakowało. I podpisuje się pod tymi słowami - to ciasto jest dobre na każdą okazję :)
Dorota [2011-08-25 12:12:02]
Dziękuję za szybkie skorzystanie z przepisu ;) Mam nadzieję, że ciasto będzie smakować :)
Dorota [2011-08-20 13:22:41]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.