Przepisy Extra

Duszona kapustka ze słoninką

Składniki:

1 kg białej kapusty
15 dag wędzonej słoniny
10 dag cebuli
sól
pieprz
majeranek

Sposób wykonania:

Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnie i zrumienić. Cebulę również pokroić w kostkę. Dodać do zrumienionej słoniny i jeszcze razem smażyć. Następnie słoninę z cebulą przełożyć do garnka z odcedzoną kapustą. Dodać sól, pieprz i majeranek. Wszystko dokładnie razem wymieszać.

Kapustę podawać na ciepło jako dodatek obiadowy.

Składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Natalia w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Pyszna. Ja taka kapuste podaje z makaronem swiderki. Po prostu klade porcje kapusty na ugotowane swiderki.Palce lizac.Dodatkowo , dla podniesienia smaku okraszam smazonym wedzonym boczkiem. Tak na wierzch.
Marta [2009-03-04 19:52:08]
Można zrobić też z młodej kapusty. Smacznego ;)
Dorota [2008-04-19 12:35:26]
Czy to ma być młoda kapusta (taka niezbyt zbita, zielonkowata)?
evelalove [2008-04-18 19:25:07]
Pyszne jako dodatek do ziemniaków i np. zrazów. Polecam !!
Ania [2008-04-07 20:29:51]
Znam podobny przepis tylko .ze zamiast sloniny dodaje maslo.Mowie wam taka kapusta smakuje super.
hanamona [2008-04-05 03:40:50]
Uwielbiam dania z kapustą,do tego polecam jeszcze trochę wędliny albo mięso ugotowanego kurczaka,smacznego
Beata [2008-04-04 19:38:07]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.