Przepisy Extra

Karminadle

Składniki:

50 dag mielonego mięsa
1 duża bułka
ok. 3/4 szklanki mleka
10 dag cebuli
1 ząbek czosnku
1 1/2 łyżki oleju
1 jajko
mielony kminek
cząber
majeranek
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Bułkę zalać mlekiem, zostawić na około 30 minut, a następnie odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Czosnek obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić.

Do miski przełożyć mielone mięso, odciśniętą bułkę i cebulę z czosnkiem. Dodać surowe jajko, szczyptę mielonego kminku, cząbru i majeranku. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Z masy formować kotleciki (najlepiej mokrymi rękami) i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z dwóch stron na złoty kolor.

Z podanych składników wyjdzie około 15 kotletów. Można podawać je z ziemniakami puree i duszoną biała kapustą. Karminadle są pyszne, aromatyczne i miękkie. Można je także kroić na plasterki i takie podać na stół. Do tego podać sos np. czosnkowy lub ziołowy. Można z nimi robić również zapiekanki, koreczki, kanapki - są zamiennikiem szynki.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.3575757572 stars based on 33 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.