naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 20.05.2004
Odsłon dziennie: 3

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
2 żółtka
1 jajko
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
1 kg jabłek
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Mąkę zagnieść z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, a drugą część schłodzić w lodówce.

Na cieście ułożyć pokrojone w ósemki jabłka.

2 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmącić budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować ok. 2 minuty. Gorący budyń wylać na jabłka. Następnie zetrzeć drugą część ciasta.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C. i piec ok. 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Sprawdź korzyści na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1408 6362
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Wartości odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Może być też śmietana 12%, powodzenia :)
Dorota [2011-12-18 23:02:45]
a jeśli by dać śmietanę 12% bo taką akurat mam...? czy to poważny błąd by był?
magda [2011-12-18 14:22:48]
Śmietany 18%, powodzenia :)
Dorota [2011-11-08 10:51:10]
Jakiej śmietany trzeba użyć?
xxx [2011-11-08 09:36:57]
Byłoby jeszcze lepsze :)
Dorota [2010-09-20 08:24:49]
Mam pytanie. Gdybym tak jabłka troche podsmażyła to tez byloby takie dobre ?:)
malutka [2010-09-19 12:21:41]
Również dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-13 11:33:09]
rewelacja, subtelny smak jabłek (to dla tych co za ciastami z owocami nie przepadają). Choć nie należę do zwolenników szarlotek ta jest wyśmienita. Dziękuje za przepis
Yola79 [2010-04-17 07:57:27]
Bardzo się cieszę, że szarlotka smakuję - ja też ją uwielbiam. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-01-08 13:16:27]
Robię to ciacho już długo i też powiem ,że jest super, znika zawsze ze stołu w mgnieniu oka, :) pozdrawiam
Gabrysia [2010-01-06 18:01:34]
ciasto było super - szybkie, łatwe i niedrogie - wszystkim baaaardzo smakowało
Agnieszka [2009-07-26 16:27:46]
Pycha po prostu, najprostsze i najsmaczniejsze ciacho z jabłkami :) dzis robię po raz drugi, spróbuję też zrobic z budyniem czekoladowym i zamiast jabłek dam banany :) polecan tą szarlotkę, mniam :)
MiniQua [2008-10-10 09:53:48]
bardzo dobre i udane ciasto, zamiast margaryny wzjęłam masło,polecam :-) czekam na więcej takich przepisów.
Ewunia [2008-09-08 09:39:24]
BArdzo dobre, łatwe i szybkie :):):)
niuska [2008-05-10 11:43:34]
To byla moja pierwsza w zyciu szarlotka jaka upieklam i az sama sie zdziwilam bo wyszla super.Dziekuje za przepis.
hanamona [2008-03-18 22:50:26]
Najprostrze ciasto na swiecie a zarazem bardzo pyszne ja dodalam troche ceynamonu do jadlek poprostu pychota
fiona [2007-07-30 21:19:41]
Super przepis:) bardzo smaczne czasto, proste w wykonaniu;) pozdrawiam
oMega [2007-07-06 19:17:47]
Wlasnie spróbowalam wypieku i przyznaję, ze nie jest smaczne, mało slodkie i mdle. Dobrze ze dodalam do budyniu cukier bo inaczej nie wiem co to by byl za smak. Moze gdy postoi dluzej to bedzie lepsze.
Milka [2007-05-06 18:01:01]
właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika PYCHA choć troszke je przerobiłam na miejsce 1 kg jabłek dałam 1 litr prażonych Polecam
Monika [2007-02-18 13:43:14]
Ciasto jest super,właśnie wyjęłam z piekarnika i wcinam na gorąco,ale bardzo polecam 1 szklankę mąki przennej a dwie szklanki mąki krupczatki,bo ciacho jest bardziej miękkie.
Aguś [2007-01-29 18:35:27]
ciasto wyszło bardzo rzadkie... i sie rozwala.... i szczerze pisząc... smaczniejsze jest ciacho z przepisu z budyniem, ale zmieszanym z ubitymi białkami.
Iza [2006-12-06 08:07:30]
Bardzo dobre teraz będę często piec te pyszne ciasto łatwo się je robi palce lizać
Małgosia [2006-11-19 16:16:16]
Wyciągłam właśnie z piekarnika i już prubuję gorące ale PALCE LIZAĆ. Pychotka ...proszę o więce takich przepisów.
KASIA [2006-10-14 17:05:49]
Ciasto pyszniutkie i prościutkie do zrobienia, wprost palce lizać. Zrobiłam je dziś popołudniu i jeszcze ciepłe zniknęło z blaszki....Udało mi się zjeść mały kawałek...
sylwia (21. 09. 2006) [2006-09-22 00:33:38]
ciasto jest super troche rzadkie ale jak posti jeden dzien to pychotka POLECAM
HANIA B [2005-10-05 20:26:21]
Ciasto super, łatwe i pyszne. Jabłka posypuję dodatkowo cynamonem i używam budyniu z cukrem. Rewelka
Jagna [2005-08-29 12:11:25]
Najlepsze z papierówkami :-)
Beatka [2005-08-07 14:34:57]
Nie jestem najlepsza kucharka i prawie zawsze wyjdzie mi zakalec ale tym razem sama siebie zaskoczylam!!!Ciasto jest pyszne!Mnie skonczyl sie budyn waniliowy to dalam czekoladoego.Jednak uwazam ze czekoladowy lepiej bedzie pasowal do gruszek zamiast jablek.Ciasto pieklam w temp.200 stopni jakies 1,5 godz. w piekarniku elektrycznym.POLECAM!!!
AGATKA [2005-06-29 17:18:01]
kochani ciasto pierwsza klasa polecam łasuchą
nikolka [2004-06-15 15:04:28]
Bardzo dobre.Latwe w przygotowaniu.Polecam .Wspaniale przepisy,dziekuje.
Zofia [2004-06-05 19:48:46]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl