Letnia szarlotka

Dodane przez w dniu
30 opinii | Wyraź opinię
3.5618686868687 stars based on 1584 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
2 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany
Nadzienie:
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
1 kg jabłek
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Mąkę zagnieść z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, a drugą część schłodzić w lodówce.

Na cieście ułożyć pokrojone w ósemki jabłka.

2 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmącić budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować ok. 2 minuty. Gorący budyń wylać na jabłka. Następnie zetrzeć drugą część ciasta.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C. i piec ok. 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

7015
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Może być też śmietana 12%, powodzenia :)
Dorota [2011-12-18 23:02:45]
a jeśli by dać śmietanę 12% bo taką akurat mam...? czy to poważny błąd by był?
magda [2011-12-18 14:22:48]
Śmietany 18%, powodzenia :)
Dorota [2011-11-08 10:51:10]
Jakiej śmietany trzeba użyć?
xxx [2011-11-08 09:36:57]
Byłoby jeszcze lepsze :)
Dorota [2010-09-20 08:24:49]
Mam pytanie. Gdybym tak jabłka troche podsmażyła to tez byloby takie dobre ?:)
malutka [2010-09-19 12:21:41]
Również dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-13 11:33:09]
rewelacja, subtelny smak jabłek (to dla tych co za ciastami z owocami nie przepadają). Choć nie należę do zwolenników szarlotek ta jest wyśmienita. Dziękuje za przepis
Yola79 [2010-04-17 07:57:27]
Bardzo się cieszę, że szarlotka smakuję - ja też ją uwielbiam. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-01-08 13:16:27]
Robię to ciacho już długo i też powiem ,że jest super, znika zawsze ze stołu w mgnieniu oka, :) pozdrawiam
Gabrysia [2010-01-06 18:01:34]
ciasto było super - szybkie, łatwe i niedrogie - wszystkim baaaardzo smakowało
Agnieszka [2009-07-26 16:27:46]
Pycha po prostu, najprostsze i najsmaczniejsze ciacho z jabłkami :) dzis robię po raz drugi, spróbuję też zrobic z budyniem czekoladowym i zamiast jabłek dam banany :) polecan tą szarlotkę, mniam :)
MiniQua [2008-10-10 09:53:48]
bardzo dobre i udane ciasto, zamiast margaryny wzjęłam masło,polecam :-) czekam na więcej takich przepisów.
Ewunia [2008-09-08 09:39:24]
BArdzo dobre, łatwe i szybkie :):):)
niuska [2008-05-10 11:43:34]
To byla moja pierwsza w zyciu szarlotka jaka upieklam i az sama sie zdziwilam bo wyszla super.Dziekuje za przepis.
hanamona [2008-03-18 22:50:26]
Najprostrze ciasto na swiecie a zarazem bardzo pyszne ja dodalam troche ceynamonu do jadlek poprostu pychota
fiona [2007-07-30 21:19:41]
Super przepis:) bardzo smaczne czasto, proste w wykonaniu;) pozdrawiam
oMega [2007-07-06 19:17:47]
Wlasnie spróbowalam wypieku i przyznaję, ze nie jest smaczne, mało slodkie i mdle. Dobrze ze dodalam do budyniu cukier bo inaczej nie wiem co to by byl za smak. Moze gdy postoi dluzej to bedzie lepsze.
Milka [2007-05-06 18:01:01]
właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika PYCHA choć troszke je przerobiłam na miejsce 1 kg jabłek dałam 1 litr prażonych Polecam
Monika [2007-02-18 13:43:14]
Ciasto jest super,właśnie wyjęłam z piekarnika i wcinam na gorąco,ale bardzo polecam 1 szklankę mąki przennej a dwie szklanki mąki krupczatki,bo ciacho jest bardziej miękkie.
Aguś [2007-01-29 18:35:27]
ciasto wyszło bardzo rzadkie... i sie rozwala.... i szczerze pisząc... smaczniejsze jest ciacho z przepisu z budyniem, ale zmieszanym z ubitymi białkami.
Iza [2006-12-06 08:07:30]
Bardzo dobre teraz będę często piec te pyszne ciasto łatwo się je robi palce lizać
Małgosia [2006-11-19 16:16:16]
Wyciągłam właśnie z piekarnika i już prubuję gorące ale PALCE LIZAĆ. Pychotka ...proszę o więce takich przepisów.
KASIA [2006-10-14 17:05:49]
Ciasto pyszniutkie i prościutkie do zrobienia, wprost palce lizać. Zrobiłam je dziś popołudniu i jeszcze ciepłe zniknęło z blaszki....Udało mi się zjeść mały kawałek...
sylwia (21. 09. 2006) [2006-09-22 00:33:38]
ciasto jest super troche rzadkie ale jak posti jeden dzien to pychotka POLECAM
HANIA B [2005-10-05 20:26:21]
Ciasto super, łatwe i pyszne. Jabłka posypuję dodatkowo cynamonem i używam budyniu z cukrem. Rewelka
Jagna [2005-08-29 12:11:25]
Najlepsze z papierówkami :-)
Beatka [2005-08-07 14:34:57]
Nie jestem najlepsza kucharka i prawie zawsze wyjdzie mi zakalec ale tym razem sama siebie zaskoczylam!!!Ciasto jest pyszne!Mnie skonczyl sie budyn waniliowy to dalam czekoladoego.Jednak uwazam ze czekoladowy lepiej bedzie pasowal do gruszek zamiast jablek.Ciasto pieklam w temp.200 stopni jakies 1,5 godz. w piekarniku elektrycznym.POLECAM!!!
AGATKA [2005-06-29 17:18:01]
kochani ciasto pierwsza klasa polecam łasuchą
nikolka [2004-06-15 15:04:28]
Bardzo dobre.Latwe w przygotowaniu.Polecam .Wspaniale przepisy,dziekuje.
Zofia [2004-06-05 19:48:46]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.