Makownik

3.4433333333333 stars based on 1200 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 0

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki
½ łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Masa makowa:
2 szklanki maku
20 dag masła
½ szklanki cukru
aromat migdałowy
bakalie
3 jajka
Krem:
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag masła
3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z aromatem migdałowym.

Mak zalać wodą, zagotować i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień mak zmielić. Do naczynia przełożyć mak, masło, cukier i aromat. Wymieszać i zeszklić na ogniu, pod koniec dodać bakalie. Jajka ubić i wlać do gorącego maku, wymieszać. Gorący mak wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować, ostudzić.

Miękkie masło utrzeć dodając cukier puder i ostudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na masę makową i udekorować kolorowymi cukierkami.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
aromat białko Boże Narodzenie ciasta cukier cukier puder jajko krem mak mąka mąka pszenna masło mleko pieczenie słodkości tłuszcz Wigilia żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Tak, mak może być z puszki, a jajka należy ubić razem. Powodzenia ;)
Dorota [2008-01-19 20:15:42]
czy te jajka mają być ubite razem czy osobno jak do biszkoptu?
nieznajoma [2008-01-18 23:34:13]
czy może byc mak gotowy z puszki
nieznajoma [2008-01-18 23:27:53]
Bardzo dobre ciasto. Warte zachodu.
Asia [2004-12-01 18:44:15]
myślę że będzie wyśmienity jadłam podobny tylko bez masy budyniowej.
Ula [2004-06-16 20:05:36]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>