naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 27.05.2004
Odsłon dziennie: 0

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki
½ łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Masa makowa:
2 szklanki maku
20 dag masła
½ szklanki cukru
aromat migdałowy
bakalie
3 jajka
Krem:
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag masła
3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
kolorowe cukierki

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z aromatem migdałowym.

Mak zalać wodą, zagotować i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień mak zmielić. Do naczynia przełożyć mak, masło, cukier i aromat. Wymieszać i zeszklić na ogniu, pod koniec dodać bakalie. Jajka ubić i wlać do gorącego maku, wymieszać. Gorący mak wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować, ostudzić.

Miękkie masło utrzeć dodając cukier puder i ostudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na masę makową i udekorować kolorowymi cukierkami.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6474 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Tak, mak może być z puszki, a jajka należy ubić razem. Powodzenia ;)
Dorota [2008-01-19 20:15:42]
czy te jajka mają być ubite razem czy osobno jak do biszkoptu?
nieznajoma [2008-01-18 23:34:13]
czy może byc mak gotowy z puszki
nieznajoma [2008-01-18 23:27:53]
Bardzo dobre ciasto. Warte zachodu.
Asia [2004-12-01 18:44:15]
myślę że będzie wyśmienity jadłam podobny tylko bez masy budyniowej.
Ula [2004-06-16 20:05:36]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl