naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 17.03.2011
Odsłon dziennie: 11

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

2 filety miruny (ze skórą z jednej strony 2 x 20 dag)
sól
pieprz
1 cytryna
zioła prowansalskie
koperek

Sposób wykonania:

Filety z miruny opłukać i przekroić na połowę. Posypać je solą i pieprzem z każdej strony. Cytrynę umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Jedną połówkę cytryny pokroić na 4 plasterki, a z pozostałej połówki cytryny wycisnąć sok.

Każdy filet miruny rozłożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej (na błyszczącej stronie). Skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Następnie posypać ziołami prowansalskimi i koperkiem. Na koniec na każdym filecie położyć plasterek cytryny.

Szczelnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć w formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około15 minut w temperaturze 190 °C.

Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Mnie zastanawia połączenie cytryny z folią aluminiową. Przecież na opakowaniu wyraźnie jest napisane, że folia nie nadaje się do kwaśnych produktów. Ja proponuję skropić rybę cytryną dopiero po upieczeniu.
Smakosz [2012-08-10 13:29:14]
Tylko po co obierać cytrynę? Najwięcej aromatu i smaku znajduje się właśnie w skórce. Proponuję cytrynę krótko obgotować (zblanszować), następnie cieniutko obrać, koniecznie bez białej gąbki bezpośrednio pod skórką (jest gorzka). Skórkę posiekać i dodać z kawałeczkiem masła. Aromat i smak będą bardzo wyraziste. Reszta bez zmian. Ps. A widział ktoś filet ze skórą z dwóch stron? ;))
Czupur [2011-11-18 11:24:59]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl