Miruna w cytrynowo-ziołowym sosie

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
3.714285714 stars based on 7 reviews Dania główne

Składniki:

2 filety miruny (ze skórą z jednej strony 2 x 20 dag)
pieprz
zioła prowansalskie
koperek

Sposób wykonania:

Filety z miruny opłukać i przekroić na połowę. Posypać je solą i pieprzem z każdej strony. Cytrynę umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Jedną połówkę cytryny pokroić na 4 plasterki, a z pozostałej połówki cytryny wycisnąć sok.

Każdy filet miruny rozłożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej (na błyszczącej stronie). Skropić wyciśniętym sokiem z cytryny. Następnie posypać ziołami prowansalskimi i koperkiem. Na koniec na każdym filecie położyć plasterek cytryny.

Szczelnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć w formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około15 minut w temperaturze 190 °C.

Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie.

Smacznego.

7014
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Mnie zastanawia połączenie cytryny z folią aluminiową. Przecież na opakowaniu wyraźnie jest napisane, że folia nie nadaje się do kwaśnych produktów. Ja proponuję skropić rybę cytryną dopiero po upieczeniu.
Smakosz [2012-08-10 13:29:14]
Tylko po co obierać cytrynę? Najwięcej aromatu i smaku znajduje się właśnie w skórce. Proponuję cytrynę krótko obgotować (zblanszować), następnie cieniutko obrać, koniecznie bez białej gąbki bezpośrednio pod skórką (jest gorzka). Skórkę posiekać i dodać z kawałeczkiem masła. Aromat i smak będą bardzo wyraziste. Reszta bez zmian. Ps. A widział ktoś filet ze skórą z dwóch stron? ;))
Czupur [2011-11-18 11:24:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.