naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Ela
Dodano: 12.12.2003
Ods這n dziennie: 4

Zdj璚ia Komentarze

Sk豉dniki:

2 kg papryki
Przyprawy:
li嗆 laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
gorczyca
czosnek
marchew
olej
Zalewa:
2 ½ litra wody
1 ½ szklanki octu 10%
4 造磬i soli
4 造磬i cukru

Spos鏏 wykonania:

Papryk umy, oczy軼i z nasion, pokroi na 獞iartki lub w 鏀emki i op逝ka. W這篡 do czystych i suchych s這ik闚.

Do ka盥ego s這ika w這篡 li嗆 laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 1/3 造瞠czki gorczycy, pokrojony w plastry z帳ek czosnku, 3 plasterki marchewki i 2 造磬i oleju.

Wod wymiesza z octem, sol i cukrem. Powsta陰 zalew zale papryk w s這ikach. Pasteryzowa 10 minut.

Sk豉dniki wystarcz na oko這 6 s這ik闚 po 900 ml.

Smacznego.

Sprawd korzy軼i na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepis闚: 1340 6236
Liczba porad kulinarnych: Brak 1494
Reklamy: S Brak
Mo瞠sz dodawa przepisy: Nie Tak
Warto軼i od篡wcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepis闚: Nie Tak
Wyszukiwanie wg sk豉dnik闚: Nie Tak
Sprawd extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesi璚zny koszt korzystania z serwisu od 1,66 z (z VAT)
Zobacz tak瞠 podobne przepisy:
Sprawd extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawd tak瞠 inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Jest super! Tylko nast瘼nym razem da豉m mniej cukru
Agnieszka [2012-11-01 09:46:53]
bardzo dobry przepis, ju dwa razy robi豉m, papryka by豉 bardzo smaczna, polecam
Marysia [2012-10-19 10:37:07]
to musi by kwa郾a, ja mam przepis 15 szklanek wody, 2 szklanki octu 10 proc. 2 szklanki; niepe軟e; cukru i dwie 造磬i czubate soli. Bardzo dobry jak kto nie lubi zbyt kwa郾ej zalewy. W tej zalewie konserwuj r闚nie og鏎ki. Korniszon闚 nie lubi.
kura domowa z konieczno軼i [2012-08-31 21:28:34]
1 lub 2 miesi帷e.
Dorota [2012-08-31 20:53:14]
jak dlugo ma lezec papryka zeby byla gotowa do spozycie??
lazir [2012-08-31 18:04:32]
wi璚ej cukru 8 造瞠k i ze szklank octu bo za mocne bez gorczycy tak zrobi豉m i jest ok dobre!
blelel [2012-08-17 19:51:51]
papryka wysz豉 znakomita ,chrupka,pycha robi貫m pierwszy raz papryke.ciut mniej octu dam nastepnym razem
MARCIN [2012-08-15 11:43:45]
Czytaj帷 przepis to zalewa ma by zimna...
Dorota [2012-07-19 20:13:00]
ja dzis robilam wedlug przepisu papryke ale tez dodalam wiecej cukru natomiast zalewe zagotowalam poniewza chcialam mieka papryke a nie chrupka zalezy od gustu a co z tego wyjdzie zobaczymy
pamela196 [2012-07-19 18:37:33]
zalewa ma byc goraca cz zimna
olunia [2012-07-19 17:40:11]
witam! ja robie standardow zalewe czyli 5szklanek wody 1 octu 1 szklanka cukru i 造瞠czka soli:) tak zalewe daje do wszystkich przetwor闚 z octem czyli: -papryka -og鏎ki marchewka pozdrawiam
majka [2011-12-13 21:34:05]
ja t ilo嗆 zalewy proponuj 2 szklanki cukru - rewelaCJA
Wisli 57 [2011-10-11 19:11:21]
Z przepisu zapowiada si ciekawie, pos逝cham rad Pa i dam wi璚ej cukru, zobacz co b璠zie.
Anna [2011-09-21 10:54:47]
ja od paru lat robi przetwory z tak zalew: 1,5-1,7 l wody+0,5 l octu 10%+2 szklanki cukru+2 造磬i sto這we soli+gorczyca ,czosnek itp.Wcze郾iej zmarnowa貫m du穎 przetwor闚 od chwili tej zalewy wszystko mi si udaje
Janusz [2011-09-16 08:57:42]
dobra jest
piotrek [2011-09-10 10:36:59]
to m鎩 przepis 5 szklanek wody 1 szklanka octu 2,5 p馧 造磬i cukru 1,5 造磬i soli Zagotowa w這篡 papryk w s這iki doda ziele angielskie li嗆 laurowy czosnek jedna 造磬a oliwy na koniec pasteryzowa :) nara
17:32 [2011-09-03 17:32:02]
zrobi豉m papryk wg powy窺zego opisu. wysz豉 niedobra. Gorzka i octowa. Nie piszcie mi造ch komentarzy tylko dlatego 瞠 si znacie lub lubicie, bo ja przez to zmarnowa豉m 5 kg papryki.
Paulina [2010-10-28 15:28:04]
Robi豉m z tego przepisu, polecam, super s, tylko wi璚ej cukru daj o 2-3 造磬i, ale to wg uznania...
eirene [2010-09-26 13:26:02]
octu stanowczo za duzo !!!!! sam kis !!!
anka [2010-09-18 19:31:40]
Oko這 24 godzin.
Dorota [2010-09-07 16:00:44]
Mam takie pytanie jak dlugo papryka musi byc w sloikach by by豉 ju dobra do jedzenia?:D
Iga [2010-09-05 16:01:26]
Dzi瘯uj za wypr鏏owanie przepisu i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-01 11:51:48]
Zrobi豉m kilka dni temu. Podwoi豉m ilo嗆 cukru bo zalewa by豉 bardzo kwa郾e- papryka wysz豉 bardzo dobra.
Beata [2010-08-29 20:24:13]
Nic si nie stanie, ja celowo nie dodaj,bo moi domownicy nie lubi z olejem,a je郵i robi tylko dla siebie to daj tylko p馧 造瞠czki na s這ik 0,9 l. Napewno b璠ziesz mia豉 pyszn papryk.Pa.
Halina P. [2010-08-25 20:15:47]
ja tez zapomnia豉m dodac olej , ale z tego co czyta豉m to bez oleju tez sie uda( mam nadzieje)
Monia [2010-08-11 20:50:27]
pyszne doda豉m tylko wiecej cukru o 4 鹵ki;)
monia [2009-09-11 22:39:19]
Po陰czy貫m te wszystkie rady, 1/2 l octu, 1,7 l wody, p馧 szklanki cukru, z帳ek czosnku, dwie 造磬i oleju, marchewka, itd.. . Zalew zgotowa貫m i zala貫m s這iki. Rewelacja. Super chrupka, ostry smak /ocet / mo積a mniej. Robi貫m w s這ikach 0,7 l, jak kto lubi czosnek to z帳ek jak nie to mniej. Wersja z miodem i rodzynkami super. Jutro robi wersj z kawa趾iem chili.
max2005willy [2008-09-24 11:48:29]
Papryk zalewamy zimn zalew. Powodzenia ;)
Dorota [2007-10-03 21:32:19]
a jak zalew zaleewamy zimno czy ciep陰
kasia [2007-10-02 17:07:29]
mam super przepis na papryk z miodem niebo w g瑿ie takiej jeszcze nie robi豉m tez pewnie b璠zie dobra
Renia [2007-09-19 13:14:01]
ja w豉郾ie dzisiaj zrobi豉m papryke z przepisu waszego mam nadzieje 瞠 sie udala i b璔dzie smaczna szukam innych przepis闚 zkorzystam ch皻nie z nich
ania z zawoii [2007-08-31 13:54:24]
a moze kto wie jak zdj望 sk鏎k z papryki
taja [2006-10-21 23:45:21]
Beato nic sie nie stanie z twoj papryk najwyzej bedzie mniej chrubka.
yadzia [2006-10-10 12:43:25]
polecam jest super smaczne
gosia [2006-09-19 15:20:42]
Je瞠li chcesz zrobi 12 s這ik闚 /po du篡m majonezie kieleckim/we 5kg papryki,umyj,pokroj w szersze paski,u堯 je w s這ikach,dodaj li嗆 laur.2,3ziarenka ziela ang.i 1 造瞠czk oleju/proponuj s這necznikowy/i zalej gor帷 zalew:2litry wody,2 szklanki octu 1i p馧 szklanki cukru,2 造磬i soli i 2 造磬i miodu.Na 5 kg papryki ugotuj 2 porcje zalewy.Gotowe s這iki zakr耩,wstaw do kot豉,nalej ciep貫j wody,a si s這iki schowaj pod wod,zagotuj wod ze s這ikami,a nast瘼nie na ma造m p這mieniu trzymaj jeszcze 10 minut.Wyjmij,ostud s這iki i do spi瘸rni!Przygotuj kilka ksero przepisu,bo b璠ziesz go rozdawa tak jak i ja SUKCES PEWNY! El瘺ieta
El瘺ieta K. [2006-09-18 19:45:54]
bardzo smaczne polecam
irena s [2006-09-15 20:22:27]
W豉郾ie dzisiaj zrobi豉m papryk jestem ciekawa jak wyjdzie tylko zapomnia豉m da soli, pewnie b璠zie niezbyt dobra
kiki [2006-09-14 15:46:08]
Ja dodaje jeszcze szczypte suszonych nasion kopru,bardzo smaczna-polecam
baja [2006-09-09 22:21:32]
ja zrobilam z miodem i jest pyszne
bronia [2006-09-09 16:53:22]
ja przed w這瞠niem do s這ik闚 papryk sparzam gor帷 wod-wtedy do s這ika mo積a w這篡 wi璚ej.Na koniec pasteryzuj s這iki ok.15 minut.R闚nie nie dodaj oleju
Ewcia [2006-09-08 08:04:16]
zamiast oleju dodaj do zalewy 4 造磬i miodu oraz do ka盥ego s這ika 1 l 4-5 rodzynek ma wtedy s這dko-kwa郾y smak bez goryczy i oleju s這iki gotuj ok.15 min polecam PALCE LIZA
megi [2006-08-21 18:09:20]
ja proponuje zamiast 4 lyzki cukru dac 6-7 lyzek, bo z czterema jest strasznie kwasna :(
leszekcce [2006-08-14 17:25:52]
zrobilam jest super smaczna
celesta [2006-08-13 20:10:25]
Po co dodajecie olej Taka papryka postoi zaledwie rok i bedzie gorzkawa.U mnie stoi trzy lata i nic.Sprobujcie
stary paprykowy [2005-12-11 18:18:44]
ZROBIxM! PALCE LIZAC!!!!
Dana [2005-10-13 16:18:47]
M鎩 przepis na papryk jest sprawdzony,bo w mojej rodzinie robia j wszyscy ju od lat i na prawde jest smaczna mo瞠cie sami sprawdzic.Otoon:6szkl. wody, 1szkl. octu,1造zka soli, 15 ly瞠czek cukru,czosnek, ziele ang.,pieprz,gorczyca.Zalew zagotowa razem z przyprawami, doda pokrojona dowolnie papryk,zagotowa.Gotowa par minut ok.3-4,a nast瘼nie nak豉da do sloikow,do ka盥ego sloika doda na wierzch po ly瞠czce oleju,zakrecac,odwraca,przykryc np. kocem.Gwarantuje, ze taka papryka moze stac nawet pare lat.Smacznego!
AGA71 [2005-09-14 14:16:45]
Zalewa ta powinna wystarczy na ok. 1,5 kg papryki. Oczywi軼ie zale篡 to od tego jak pouk豉damy papryk w s這ikach, jak j pokroimy, im mniejsze cz御tki papryki i im bardziej j pouciskamy w s這ikach, to tym wi璚ej b璠ziemy jej potrzebowa.
Dorota [2005-09-05 09:03:49]
na jak ilo嗆 papryki starczy tej zalewy przy s這ikach 1/2 litrowych ? pierwszy raz konserwuj i nie wi wiem ile jej kupi
krysia [2005-09-04 16:52:49]
ja tesz nie pasteryzuje tylko zalewam goraca zalewa a co do oleju nie daje 2 lyzek bo to za duzo i pozatym robie bez czosnku ale za to dodaje troszke chili zeby bylo pikantne
kasia [2005-08-27 17:52:59]
czy mozna przygotowac papryke bez octu? nie lubie smaku octu.
magda [2005-08-17 19:15:56]
Papryk nale篡 zblanszowa, to znaczy ca貫 papryki sparzy wtedy do s這ika wejdzie wiecej .
Krysia z Tupperware/Szczecin [2005-08-13 20:06:41]
Zalewy nie nale篡 gotowa, tyklo dok豉dnie j wymiesza i zala papryk, a nast瘼nie pasteryzowa ok. 10 minut.
Dorota [2005-07-28 10:53:30]
zalew zagotowa?
Beata [2005-07-28 07:55:22]
ja r闚nie uwa瘸m, 瞠 to za duzo 2 造磬i oleju, ale tak to ok
go鄂a [2005-07-11 22:14:22]
pasteryzacja to rodzaj konserwowania to znaczys這iki zamkni皻e z zawarto軼i wstawic do garnka z woda i zagotowa aby si dobrze zamkn窸y i przechowywa造.Je郵i chodzi o papryk to ja nie pasteryzuj bo jest potem za mi瘯a a i tak 鈍ietnie si przechowuje.Zycz owodzenia....
Wioletta [2005-02-19 11:51:36]
dwie 造磬i oleju to stanowczo za du穎(za bardzo oleista)-ja daje 1 ma豉 lyzeczke i w zupelnosci wystarczy pozdrawiam.
Rysiaa [2005-02-08 21:05:51]
Moj polski jest troche cienki....mieszkam w kanadzie ale bardzo lubie w kuchni rzadzic...czy moze mi ktos wytlumaczyc co to znaczy "zapasteryzowac"
Paulina [2005-01-18 20:52:25]
Ja nie pasteryzuj,ukladam papryk do s這ik闚 i zalewam gor帷 zalew na,na wierzch dodaj帷 造zk oleju. Papryka w taki spos鏏 jest chrubka
Marek [2004-10-23 15:43:15]
nic sie nie stanie z twoja papryka ja nie dodaje wogole oleju
basia [2004-08-31 19:51:44]
pomocy! zapomia豉m doda oleju do s這ika, czy co si stanie z papryk?
Beata [2004-08-18 15:26:26]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywa smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz sw鎩 adres email:

Smaczne listy s darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg s堯w kluczowych | Lista przepis闚 | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl
Zapisz si ju teraz
Aby otrzymywa smaczne przepisy
i informacje na temat naszej strony wpisz sw鎩 adres email:
Smaczne listy s darmowe.