naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Ela
Dodano: 12.12.2003
Odsłon dziennie: 164

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

2 kg papryki
Przyprawy:
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
gorczyca
czosnek
marchew
olej
Zalewa:
2 ½ litra wody
1 ½ szklanki octu 10%
4 łyżki soli
4 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać. Włożyć do czystych i suchych słoików.

Do każdego słoika włożyć liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 1/3 łyżeczki gorczycy, pokrojony w plastry ząbek czosnku, 3 plasterki marchewki i 2 łyżki oleju.

Wodę wymieszać z octem, solą i cukrem. Powstałą zalewą zaleć paprykę w słoikach. Pasteryzować 10 minut.

Składniki wystarczą na około 6 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6420 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ja uważam że wszystkie przepisy są dobre.Niech każdy spruboje na smak i wtedy doda czegoś mniej lub więcej.Przechowywanie w słoikach zależy też od miejsca
Alicja [2014-05-20 17:50:14]
Jest super! Tylko następnym razem dałam mniej cukru
Agnieszka [2012-11-01 09:46:53]
bardzo dobry przepis, już dwa razy robiłam, papryka była bardzo smaczna, polecam
Marysia [2012-10-19 10:37:07]
to musi być kwaśna, ja mam przepis 15 szklanek wody, 2 szklanki octu 10 proc. 2 szklanki; niepełne; cukru i dwie łyżki czubate soli. Bardzo dobry jak ktoś nie lubi zbyt kwaśnej zalewy. W tej zalewie konserwuję również ogórki. Korniszonów nie lubię.
kura domowa z konieczności [2012-08-31 21:28:34]
1 lub 2 miesiące.
Dorota [2012-08-31 20:53:14]
jak dlugo ma lezec papryka zeby byla gotowa do spozycie??
lazir [2012-08-31 18:04:32]
więcej cukru 8 łyżek i ze szklankę octu bo za mocne bez gorczycy tak zrobiłam i jest ok dobre!
blelel [2012-08-17 19:51:51]
papryka wyszła znakomita ,chrupka,pycha robiłem pierwszy raz papryke.ciut mniej octu dam nastepnym razem
MARCIN [2012-08-15 11:43:45]
Czytając przepis to zalewa ma być zimna...
Dorota [2012-07-19 20:13:00]
ja dzis robilam wedlug przepisu papryke ale tez dodalam wiecej cukru natomiast zalewe zagotowalam poniewza chcialam mieka papryke a nie chrupka zalezy od gustu a co z tego wyjdzie zobaczymy
pamela196 [2012-07-19 18:37:33]
zalewa ma byc goraca cz zimna
olunia [2012-07-19 17:40:11]
witam! ja robie standardową zalewe czyli 5szklanek wody 1 octu 1 szklanka cukru i łyżeczka soli:) taką zalewe daje do wszystkich przetworów z octem czyli: -papryka -ogórki marchewka pozdrawiam
majka [2011-12-13 21:34:05]
ja tę ilość zalewy proponuję 2 szklanki cukru - rewelaCJA
Wisli 57 [2011-10-11 19:11:21]
Z przepisu zapowiada się ciekawie, posłucham rad Pań i dam więcej cukru, zobaczę co będzie.
Anna [2011-09-21 10:54:47]
ja od paru lat robię przetwory z taką zalewą: 1,5-1,7 l wody+0,5 l octu 10%+2 szklanki cukru+2 łyżki stołowe soli+gorczyca ,czosnek itp.Wcześniej zmarnowałem dużo przetworów od chwili tej zalewy wszystko mi się udaje
Janusz [2011-09-16 08:57:42]
dobra jest
piotrek [2011-09-10 10:36:59]
to mój przepis 5 szklanek wody 1 szklanka octu 2,5 pół łyżki cukru 1,5 łyżki soli Zagotować włożyć paprykę w słoiki dodać ziele angielskie liść laurowy czosnek jedna łyżka oliwy na koniec pasteryzować :) nara
17:32 [2011-09-03 17:32:02]
zrobiłam paprykę wg powyższego opisu. wyszła niedobra. Gorzka i octowa. Nie piszcie miłych komentarzy tylko dlatego że się znacie lub lubicie, bo ja przez to zmarnowałam 5 kg papryki.
Paulina [2010-10-28 15:28:04]
Robiłam z tego przepisu, polecam, super są, tylko więcej cukru daję o 2-3 łyżki, ale to wg uznania...
eirene [2010-09-26 13:26:02]
octu stanowczo za duzo !!!!! sam kis !!!
anka [2010-09-18 19:31:40]
Około 24 godzin.
Dorota [2010-09-07 16:00:44]
Mam takie pytanie jak dlugo papryka musi byc w sloikach by była już dobra do jedzenia?:D
Iga [2010-09-05 16:01:26]
Dziękuję za wypróbowanie przepisu i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-01 11:51:48]
Zrobiłam kilka dni temu. Podwoiłam ilość cukru bo zalewa była bardzo kwaśne- papryka wyszła bardzo dobra.
Beata [2010-08-29 20:24:13]
Nic się nie stanie, ja celowo nie dodaję,bo moi domownicy nie lubią z olejem,a jeśli robię tylko dla siebie to daję tylko pół łyżeczki na słoik 0,9 l. Napewno będziesz miała pyszną paprykę.Pa.
Halina P. [2010-08-25 20:15:47]
ja tez zapomniałam dodac olej , ale z tego co czytałam to bez oleju tez sie uda( mam nadzieje)
Monia [2010-08-11 20:50:27]
pyszne dodałam tylko wiecej cukru o 4 łżki;)
monia [2009-09-11 22:39:19]
Połączyłem te wszystkie rady, 1/2 l octu, 1,7 l wody, pół szklanki cukru, ząbek czosnku, dwie łyżki oleju, marchewka, itd.. . Zalewę zgotowałem i zalałem słoiki. Rewelacja. Super chrupka, ostry smak /ocet / można mniej. Robiłem w słoikach 0,7 l, jak ktoś lubi czosnek to ząbek jak nie to mniej. Wersja z miodem i rodzynkami super. Jutro robię wersję z kawałkiem chili.
max2005willy [2008-09-24 11:48:29]
Paprykę zalewamy zimną zalewą. Powodzenia ;)
Dorota [2007-10-03 21:32:19]
a jaką zalewą zaleewamy zimnoł czy ciepłą
kasia [2007-10-02 17:07:29]
mam super przepis na paprykę z miodem niebo w gębie takiej jeszcze nie robiłam tez pewnie będzie dobra
Renia [2007-09-19 13:14:01]
ja właśnie dzisiaj zrobiłam papryke z przepisu waszego mam nadzieje że sie udala i bęedzie smaczna szukam innych przepisów zkorzystam chętnie z nich
ania z zawoii [2007-08-31 13:54:24]
a moze ktoś wie jak zdjąć skórkę z papryki
taja [2006-10-21 23:45:21]
Beato nic sie nie stanie z twoją papryką najwyzej bedzie mniej chrubka.
yadzia [2006-10-10 12:43:25]
polecam jest super smaczne
gosia [2006-09-19 15:20:42]
Jeżeli chcesz zrobić 12 słoików /po dużym majonezie kieleckim/weż 5kg papryki,umyj,pokroj w szersze paski,ułóż je w słoikach,dodaj liść laur.2,3ziarenka ziela ang.i 1 łyżeczkę oleju/proponuję słonecznikowy/i zalej gorącą zalewą:2litry wody,2 szklanki octu 1i pół szklanki cukru,2 łyżki soli i 2 łyżki miodu.Na 5 kg papryki ugotuj 2 porcje zalewy.Gotowe słoiki zakręć,wstaw do kotła,nalej ciepłej wody,aż się słoiki schowają pod wodę,zagotuj wodę ze słoikami,a następnie na małym płomieniu trzymaj jeszcze 10 minut.Wyjmij,ostudż słoiki i do spiżarni!Przygotuj kilka ksero przepisu,bo będziesz go rozdawać tak jak i ja SUKCES PEWNY! Elżbieta
Elżbieta K. [2006-09-18 19:45:54]
bardzo smaczne polecam
irena s [2006-09-15 20:22:27]
Właśnie dzisiaj zrobiłam paprykę jestem ciekawa jak wyjdzie tylko zapomniałam dać soli, pewnie będzie niezbyt dobra
kiki [2006-09-14 15:46:08]
Ja dodaje jeszcze szczypte suszonych nasion kopru,bardzo smaczna-polecam
baja [2006-09-09 22:21:32]
ja zrobilam z miodem i jest pyszne
bronia [2006-09-09 16:53:22]
ja przed włożeniem do słoików paprykę sparzam gorącą wodą-wtedy do słoika można włożyć więcej.Na koniec pasteryzuję słoiki ok.15 minut.Również nie dodaję oleju
Ewcia [2006-09-08 08:04:16]
zamiast oleju dodaję do zalewy 4 łyżki miodu oraz do każdego słoika 1 l 4-5 rodzynek ma wtedy słodko-kwaśny smak bez goryczy i oleju słoiki gotuję ok.15 min polecam PALCE LIZAĆ
megi [2006-08-21 18:09:20]
ja proponuje zamiast 4 lyzki cukru dac 6-7 lyzek, bo z czterema jest strasznie kwasna :(
leszekcce [2006-08-14 17:25:52]
zrobilam jest super smaczna
celesta [2006-08-13 20:10:25]
Po co dodajecie olej Taka papryka postoi zaledwie rok i bedzie gorzkawa.U mnie stoi trzy lata i nic.Sprobujcie
stary paprykowy [2005-12-11 18:18:44]
ZROBIŁAM! PALCE LIZAC!!!!
Dana [2005-10-13 16:18:47]
Mój przepis na paprykę jest sprawdzony,bo w mojej rodzinie robia ją wszyscy już od lat i na prawde jest smaczna możecie sami sprawdzic.Otoon:6szkl. wody, 1szkl. octu,1łyzka soli, 15 lyżeczek cukru,czosnek, ziele ang.,pieprz,gorczyca.Zalewę zagotować razem z przyprawami, dodać pokrojona dowolnie paprykę,zagotować.Gotować parę minut ok.3-4,a następnie nakładać do sloikow,do każdego sloika dodać na wierzch po lyżeczce oleju,zakrecac,odwracać,przykryc np. kocem.Gwarantuje, ze taka papryka moze stac nawet pare lat.Smacznego!
AGA71 [2005-09-14 14:16:45]
Zalewa ta powinna wystarczyć na ok. 1,5 kg papryki. Oczywiście zależy to od tego jak poukładamy paprykę w słoikach, jak ją pokroimy, im mniejsze cząstki papryki i im bardziej ją pouciskamy w słoikach, to tym więcej będziemy jej potrzebować.
Dorota [2005-09-05 09:03:49]
na jaką ilość papryki starczy tej zalewy przy słoikach 1/2 litrowych ? pierwszy raz konserwuję i nie wi wiem ile jej kupić
krysia [2005-09-04 16:52:49]
ja tesz nie pasteryzuje tylko zalewam goraca zalewa a co do oleju nie daje 2 lyzek bo to za duzo i pozatym robie bez czosnku ale za to dodaje troszke chili zeby bylo pikantne
kasia [2005-08-27 17:52:59]
czy mozna przygotowac papryke bez octu? nie lubie smaku octu.
magda [2005-08-17 19:15:56]
Paprykę należy zblanszować, to znaczy całe papryki sparzyć wtedy do słoika wejdzie wiecej .
Krysia z Tupperware/Szczecin [2005-08-13 20:06:41]
Zalewy nie należy gotować, tyklo dokładnie ją wymieszać i zalać paprykę, a następnie pasteryzować ok. 10 minut.
Dorota [2005-07-28 10:53:30]
zalewę zagotować?
Beata [2005-07-28 07:55:22]
ja również uważam, że to za duzo 2 łyżki oleju, ale tak to ok
gośka [2005-07-11 22:14:22]
pasteryzacja to rodzaj konserwowania to znaczysłoiki zamknięte z zawartością wstawic do garnka z woda i zagotować aby się dobrze zamknęły i przechowywały.Jeśli chodzi o paprykę to ja nie pasteryzuję bo jest potem za mięka a i tak świetnie się przechowuje.Zyczę owodzenia....
Wioletta [2005-02-19 11:51:36]
dwie łyżki oleju to stanowczo za dużo(za bardzo oleista)-ja daje 1 mała lyzeczke i w zupelnosci wystarczy pozdrawiam.
Rysiaa [2005-02-08 21:05:51]
Moj polski jest troche cienki....mieszkam w kanadzie ale bardzo lubie w kuchni rzadzic...czy moze mi ktos wytlumaczyc co to znaczy "zapasteryzowac"
Paulina [2005-01-18 20:52:25]
Ja nie pasteryzuję,ukladam paprykę do słoików i zalewam gorącą zalewą na,na wierzch dodając łyzkę oleju. Papryka w taki sposób jest chrubka
Marek [2004-10-23 15:43:15]
nic sie nie stanie z twoja papryka ja nie dodaje wogole oleju
basia [2004-08-31 19:51:44]
pomocy! zapomiałam dodać oleju do słoika, czy coś się stanie z papryką?
Beata [2004-08-18 15:26:26]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl