Placuszki z kurczaka

Dodane przez w dniu
18 opinii | Wyraź opinię
3.229064039 stars based on 406 reviews Dania główne
Placuszki z kurczaka Placuszki z kurczaka - zdjęcie 2 Placuszki z kurczaka - zdjęcie 3

Składniki:

40 dag piersi z kurczaka
20 dag pieczarek
4 jajka
1 duża cebula
1 łyżka mąki pszennej
pieprz
Vegeta

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać cebulę również pokrojoną w kostkę. Obsypać przyprawami i odstawić do lodówki na około 30 minut. Pieczarki pokroić w słupki, połączyć z mięsem.

Z jajek i mąki zrobić ciasto. Wlać do mięsa i wymieszać, doprawić przyprawami. Smażyć na gorącym oleju z dwóch stron, tak jak placki ziemniaczane.

Na jeden placuszek przypadają około 2 łyżki masy. Z podanych składników wyjdzie około 12 placuszków.

Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką.

Smacznego.

7099
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
To ciesze się bardzo :)
Dorota [2013-12-25 23:35:49]
Placuszki wyszły super :) jeżeli odpowiednio się doprawi , to palce lizać :) ja dodałem jeszcze paprykę świeżą :)))) super
Tedi [2013-04-05 21:12:22]
No to super! Bardzo się cieszę, że te kotleciki tak wszystkim zasmakowały i że pobiły nawet tradycyjne schabowe ;) Serdecznie pozdrawiam całą rodzinkę i buziaczki dla córeczki :)
Dorota [2012-11-13 11:00:14]
Nie trzeba jej wcześniej podsmażać, wszystko razem ładnie się usmaży - przepis sprawdzony wiele razy :)
Dorota [2012-06-01 18:43:44]
Dodajemy pieczarki surowe, proszę się nie bać upieką się razem. Ciasto wychodzi trochę takie luźne. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2011-03-02 12:27:27]
Około 1 cm na 1 cm. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2010-12-23 12:17:54]
Chciałabym zrobić ten przepis ale mam pytanie odnoście kurczaka. Jakiej wielkości powinny być te kostki?
słonko [2010-12-18 13:32:31]
super przepis - wszystkim bardzo smakowało - bardzo delikatne i puszyste kotleciki - polecam na niedzielny obiadek - nie wymaga dużo czasu przygotowanie a w czasie oczekiwania można sobie obrac ziemniaki i pokroic np. młoda kapustę i jeszcze można zrobic sobie kawę isie zrelaksowac. Życze smacznego
balbina [2010-06-05 08:01:16]
Robiłam dziś na obiadek i bardzo nam smakowało. zamiast vegety dodałam inne przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do kurczaka), natomiast do ciasta dodałam odrobinę ziół prowansalskich. Następnym razem jak będę robić te placuszki, to zamiast cebuli dodam szczypiorek. Też może być smaczne. W każdym razie polecam!!
Monikaiwi [2010-04-16 17:43:57]
Przepyszne!! ale uwaga- mimo ze to drob, bomba kaloryczna!
kochajaca gotowanie [2010-03-24 19:10:52]
Znam ten przepis od lat i wiem że jest to coś niezwykłego ale najlepiej smakują frytkami !!!
TOMEK [2010-03-01 12:24:24]
Pychotka!!! Robiłam dwa razy są rewelacyjne! Przy drugim razie dodałam jeszcze kukurydze :)
Angelika [2010-01-31 18:01:07]
Po prostu palce lizać. mniam mniam. Polecam każdemu kto lubi lekką i przyjemną pracę w kuchni. PS dzięki za przepis.
Krzysztof [2009-11-11 14:17:58]
Placuszki rewelacja, wszyscy w domu się zajadali stwierdzili ze są lepsze jak schabowy.Polecam!
Marta Ewa [2009-09-26 16:12:19]
Placuszki są po prostu super:))) Robiłam je po raz pierwszy i wyszły smaczne. Dodałam jeszcze trochę startego sera. Dziękuje za przepis. Dodaję go do ulubionych;) Pozdrawiam
Karola [2009-08-23 16:45:08]
Bardzo smaczna i tania potrawa. W sam raz na lato, kiedy nie chce się stać przy kuchni. No i coś innego z kurczaka. Polecam.
Piotr [2009-07-07 10:07:04]
RE-WE-LA-CJA!!! W prawdzie nie miałam pieczarek, ale starłam 2 duże ziemniaki - tak jak na placki ziemniaczane, placuszki przepyszniutkie super mniam mniam, dzięki za przepis!!!
Dancia [2009-06-15 15:47:12]
Zrobilam te placuszki i sa przepyszne maz sie nimi zajadal ale nastepmym razem dodam jeszcze papryke czerwona.
Inga [2009-06-10 08:12:48]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.