Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i czerwonej papryki

3.185467479 stars based on 1968 reviews Surówki

Kapusta pekińska to rodzaj kapusty właściwej. Pochodzi z północnych obszarów Chin oraz z Japonii. Uprawiana na obszarach o umiarkowanym klimacie. Jako ciekawostkę można dodać, że w jednym z chińskich miast znajduje się... pomnik tego warzywa :) Wow!

Kapusta pekińska charakteryzuje się kruchą, delikatną budową oraz łagodnym smakiem. Warto wiedzieć, że kapusta pekińska ma bardzo mało kalorii - to taka ciekawostka dla dbających o linię :)

Pekinkę, bo tak też ją często nazywamy można przygotowywać na surowo, jak również na ciepło. Na zimno kapustę pekińską podaje się w formie surówek i sałatek z różnymi dodatkami. Z kolei w przepisach na leczo, gołąbki i kapuśniak znajdziemy gotowaną kapustę pekińską, a więc podaną na ciepło. Dodatkowo, w tej formie kapusta pekińska może być przygotowywana jako duszona, również z innymi jarzynami. Kapusta pekińska doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i z rybami. Czytaj więcej

Przepis kulinarny na zdrową surówkę z kapusty pekińskiej z innymi warzywami jest prosty do przygotowania. Jarzyny po oczyszczeniu i rozdrobnieniu należy wymieszać z pozostałymi składnikami oraz przyprawami. Surówka stanowi świetną przystawkę do dań obiadowych.

Zachęcamy do skorzystania z przepisu i życzymy smacznego :)

Składniki:

1 średnia kapusta pekińska (ok. 1 kg)
ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
1 marchew (ok. 20 dag)
1 czerwona papryka (ok. 25 dag)
3 średnie ogórki konserwowe (ok. 30 dag)
por
koperek
kilka liści zielonej sałaty

Sposób wykonania:

Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i zostawić na około 30 minut. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czerwoną paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę, a por w półplasterki.

Wszystkie składniki przełożyć do miski z kapustą pekińską. Dodać pokrojony koperek i wszystko razem wymieszać. Przezroczystą salaterkę wyłożyć liśćmi zielonej sałaty, a następnie wyłożyć surówkę. Podawać jako dodatek do drugiego dania.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
kapusta kapusta pekińska koper marchew ogórek ogórek konserwowy oliwa papryka por sok sól surówki warzywa wiosna Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że suróweczka smakowała :) Ten dodatek żółtego serka fajny pomysł - dzięki skorzystam :) Pozdrawiam serdecznie i do siego roku życzę! :)
Dorota [2013-12-30 16:52:41]
Właśnie zrobiłam, bardzo dobra :) Dodałam do niej dodatkowo drobno starty żółty ser, ma fajny posmak :)
Karolina [2013-12-30 15:19:25]
To fajnie, że ta sałatka ma powodzenia nawet przy grillu, pozdrawiam :)
Dorota [2012-07-31 14:09:21]
PYSZNA ! :) i na grilla pasuje idealnie :)
iii [2012-07-06 21:04:52]
Dziękuję :) Fajnie, że zajadają się nią studenci. Mnie osobiście też bardzo smakowały obiady na studiach ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-15 10:24:36]
Jest pyszna!!!Podaje się ją często do obiadu w stolówce na mojej uczelni!:)
Marla [2012-05-15 08:20:39]
To jest mi bardzo miło :) I cieszę się, że suróweczka Wam smakuje - serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-31 11:22:41]
jest naprawdę rewelacyjna!!! ulubiona surówka mojej rodzinki;)
werka [2011-10-29 14:32:58]
super
paulina [2009-11-18 10:41:16]
bardzo dobra surowka polecam
asia [2009-10-13 21:54:04]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl