Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i czerwonej papryki

Dodane przez w dniu
39 odsłon dziennie
6 opinii | Wyraź opinię
3.188004032 stars based on 1984 reviews Surówki

Kapusta pekińska to rodzaj kapusty właściwej. Pochodzi z północnych obszarów Chin oraz z Japonii. Uprawiana na obszarach o umiarkowanym klimacie. Jako ciekawostkę można dodać, że w jednym z chińskich miast znajduje się... pomnik tego warzywa :) Wow!

Kapusta pekińska charakteryzuje się kruchą, delikatną budową oraz łagodnym smakiem. Warto wiedzieć, że kapusta pekińska ma bardzo mało kalorii - to taka ciekawostka dla dbających o linię :)

Pekinkę, bo tak też ją często nazywamy można przygotowywać na surowo, jak również na ciepło. Na zimno kapustę pekińską podaje się w formie surówek i sałatek z różnymi dodatkami. Z kolei w przepisach na leczo, gołąbki i kapuśniak znajdziemy gotowaną kapustę pekińską, a więc podaną na ciepło. Dodatkowo, w tej formie kapusta pekińska może być przygotowywana jako duszona, również z innymi jarzynami. Kapusta pekińska doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i z rybami. Czytaj więcej

Przepis kulinarny na zdrową surówkę z kapusty pekińskiej z innymi warzywami jest prosty do przygotowania. Jarzyny po oczyszczeniu i rozdrobnieniu należy wymieszać z pozostałymi składnikami oraz przyprawami. Surówka stanowi świetną przystawkę do dań obiadowych.

Zachęcamy do skorzystania z przepisu i życzymy smacznego :)

Składniki:

1 średnia kapusta pekińska (ok. 1 kg)
ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
1 marchew (ok. 20 dag)
1 czerwona papryka (ok. 25 dag)
3 średnie ogórki konserwowe (ok. 30 dag)
koperek
kilka liści zielonej sałaty

Sposób wykonania:

Kapustę pekińską poszatkować i przełożyć do dużej miski. Dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i zostawić na około 30 minut. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czerwoną paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę, a por w półplasterki.

Wszystkie składniki przełożyć do miski z kapustą pekińską. Dodać pokrojony koperek i wszystko razem wymieszać. Przezroczystą salaterkę wyłożyć liśćmi zielonej sałaty, a następnie wyłożyć surówkę. Podawać jako dodatek do drugiego dania.

Smacznego.

7117
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że suróweczka smakowała :) Ten dodatek żółtego serka fajny pomysł - dzięki skorzystam :) Pozdrawiam serdecznie i do siego roku życzę! :)
Dorota [2013-12-30 16:52:41]
To fajnie, że ta sałatka ma powodzenia nawet przy grillu, pozdrawiam :)
Dorota [2012-07-31 14:09:21]
Dziękuję :) Fajnie, że zajadają się nią studenci. Mnie osobiście też bardzo smakowały obiady na studiach ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-05-15 10:24:36]
To jest mi bardzo miło :) I cieszę się, że suróweczka Wam smakuje - serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-31 11:22:41]
super
paulina [2009-11-18 10:41:16]
bardzo dobra surowka polecam
asia [2009-10-13 21:54:04]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.