Przepisy Extra

Tort brzoskwiniowy

Składniki:

Masa brzoskwiniowa:
puszka brzoskwiń w syropie
1 ½ łyżki żelatyny
2 serki homogenizowane waniliowe (2 x 25 dag)
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
200 ml śmietany 30%
Ponadto:
oko. 35 dag podłużnych biszkoptów
1 galaretka pomarańczowa
2 galaretki cytrynowe

Sposób wykonania:

Brzoskwinie osączyć z zalewy. 2 połówki odłożyć do dekoracji, a pozostałe brzoskwinie pokroić w paski. Syrop z brzoskwiń wykorzystać do nasączenia biszkoptów. Spód i boki średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) wyłożyć nasączonymi biszkoptami.

Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i ostudzić.

Serki homogenizowane utrzeć z żółtkami i 2 łyżkami cukru pudru. Schłodzoną śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru i dodać do masy serowej i delikatnie zmiksować. Następnie do masy dodać pokrojone brzoskwinie i ostudzoną żelatynę. Delikatnie wymieszać. Gotową masę brzoskwiniową wylać do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wierzch tortu udekorować odłożonymi połówkami brzoskwiń i pozostałymi biszkoptami. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Ostudzić i tężejącą galaretką zalać wierzch tortu. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Galaretki cytrynowe rozpuścić w około 2 ½ szklanki gorącej wody. Ostudzić i tężejącą galaretkę cytrynową wylać na galaretkę pomarańczową. Całość schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
7 opinii | Wyraź opinię
4.231267874 stars based on 2098 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
bardzo pyszne ciasto ,godne polecenia.
teresa 178 [2009-05-03 16:52:29]
hm..... spopko ciateczko polecam
danuta [2008-01-18 15:24:39]
4 całe jajka 4 lyżki cukru ubić na [uszystą mase.po ubiciu dodać 4łyżki maki razem łyzkodrewnianą delikatnie wymieszać, dodać poł łyżeczkiproszku do pieczenia,piec 20min,w160.na upieczony biszkopt kładziemy krem ,owoce zalewamy galaretką tężejącą, ananas brzoskwinie ,truskawki itd.szybkie i smaczne
iwa [2007-11-24 20:02:45]
oki dzieki wielkie
smakosz [2007-09-07 16:00:40]
Można zrobić z podanej porcji. Tort wyjdzie tylko minimalnie niższy. Powodzenia i smacznego ;)
Dorota [2007-09-06 21:15:50]
a co jak ja mam tortowanice 26cm srednicy to musze robic z połtorej porcji?pomocy
smakosz [2007-09-06 18:02:00]
bardzo pyszne ciacho.po prostu rwelacja znika w mig
kamilka [2007-09-05 14:28:36]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.