Tort na roczek

Dodane przez w dniu
39 opinii | Wyraź opinię
3.076269815 stars based on 12364 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 cukry waniliowe (2 x 16 g)
4 opakowania Śmietan-fix
50 dag serka mascarpone
Do dekoracji:
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania Śmietan-fix
aromat śmietankowy
niebieski cukierki
kwiatki z opłatka

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 2 części. Z każdej części biszkopta wyciąć jedynkę, a z odciętych kawałków należy złożyć jeszcze jedną jedynkę.

Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec ubijania wsypać cukier puder, cukier waniliowy, Śmietan-fix i jeszcze chwilę ubijać. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i delikatnie zmiksować. Masę podzielić na połowę. Na dużej np. tacy położyć jedną wyciętą z biszkoptu jedynkę, na nią wyłożyć połowę masy, na masę złożoną z odciętych kawałków biszkoptu jedynkę, na nią pozostałą masę i drugą wyciętą z biszkoptu jedynkę. Złożone ciasto włożyć do lodówki. W tym czasie ubić schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder, Śmietan-fix i aromat śmietankowy, i jeszcze chwilę ubijać. Ubitą śmietaną posmarować wierzch, boki jedynki i udekorować tort. Wierzch tortu ozdobić np. niebieskimi cukierkami i kwiatkami. Gotowy tort schłodzić w lodówce.

Smacznego.

7142
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Można dodać barwnik do masy śmietankowej. Nic jej się nie stanie, ostatnio testowałam z niebieskim barwnikiem, i tort wyszedł piękny - taki smerfny ;)
Dorota [2014-09-16 22:41:44]
Nie, nic się jej nie stanie, spokojnie można tak zrobić, ja też tak zrobiłam, ewentualnie dekorację można zrobić sobie w sobotę, bo zwłaszcza te kolorowe cukierki dekoracyjne - kulki, koraliki, puszczają kolor i rozpływa się on trochę po śmietanie, ale to najczęściej dotyczy tych "mocno kolorowych elementów dekoracyjnych" Powodzenia :)
Dorota [2014-01-27 13:45:10]
Może brzoskwinie, ananasy lub wiśnie :)
Dorota [2012-11-16 21:45:19]
Tak, jej szerokość to "pół szerokości biszkoptu", a wysokość to długość formy, w której piekł się biszkopt. Powodzenia :)
Dorota [2012-11-13 10:11:11]
... a smaku nie zepsują - wręcz przeciwnie :)
Dorota [2012-07-23 11:01:26]
Można ułożyć owoce, ale trzeba je dobrze osączyć z soku i nie dawać za dużo - powodzenia :)
Dorota [2012-07-23 10:57:49]
Proszę bardzo :) Cieszę się, że torty się udały i że wszystkim tak smakowały. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2012-03-26 12:34:18]
Tak, do biszkoptu dodajemy tylko mąkę pszenną, powodzenia i podwójne 100 lat życzę :)
Dorota [2012-03-21 10:36:15]
Dziękuję :) Cieszę się, że się udał i że smakował. Pozdrawiam moją imienniczkę :)
Dorota [2012-01-05 14:47:55]
Super torcik i oczywiście bardzo pyszny. Pozdrowienia
Dorota [2011-12-17 00:33:26]
Ślicznie dziękuję i gratuluję udanych tortów. Miała Pani świetny pomysł z tymi dodatkami, torty musiały wyglądać świetnie, a jeszcze lepiej smakowały, muszę się kiedyś skusić na podobną wersję. Jeszcze raz dziękuję, serdecznie pozdrawiam i wszystkiego najlepszego dla Solenizantek :D
Dorota [2011-12-02 22:34:05]
Pani Dorotko , to juz moje kolejne urodziny wnuczek blizniaczek . Upieklam na ten dzien dwa prostokatne torty. Jak zwykle zachwytom gosci nie bylo konca. Biszkopty dalam biale , a jedna warstwe ciasta z kakao. I obowiazkowo jedna warstwe ananasow a druga brzoskwin z puszki. Do dekoracji swieze truskawki i swieze borowki amerykanskie. Moja rodzinka orzekla , ze ten tort to mistrzostwo swiata. A autorce przepisu nalezy sie medal.
Marta [2011-12-02 21:58:55]
To może być też taki serek, powodzenia :)
Dorota [2011-11-11 16:11:49]
Serek mascarpone można kupić w dużych marketach (np. Real, Tesco, Biedronka). Serek mascarpone z Piątnicy ostatnio widziałam w Biedronce. Ewentualnie można go zastąpić naturalnym serkiem śmietankowym (tak słyszałam) i do tego dodać jeszcze kilka kropel soku z cytryny (tak do smaku). Powodzenia :)
Dorota [2011-11-10 21:41:54]
Ooo! Fajnie, będzie miał ciekawy kształt, na pewno się uda. Będę trzymać kciuki :)
Dorota [2011-10-06 15:17:35]
Wydaje mi się, że na 15 osób to spokojnie wystarczy. Ja miałam 11 osób i został mi jeszcze tort, a kroiłam go w paski (jak widać na ostatnich zdjęciach). Powodzenia :)
Dorota [2011-10-04 14:35:30]
Można śmiało śmietan -fix zastąpić żelatyną (proponuję 2 łyżki żelatyny na 1/2 szklankę wody). Udanego tortu życzę :)
Dorota [2011-05-12 11:51:17]
Dziękuję :) Ale proszę się nie martwić tymi resztkami, bo to są szerokie paski, z których po ułożeniu można mieć jeszcze jedną dodatkową warstwę. Tak myślę, że można byłoby też upiec jasny biszkopt z 4 jajek i z niego wyciąć tę trzecią warstwę i dać do środka, wtedy ten tort wyszedłby taki kolorowy po przekrojeniu. Serdecznie pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2011-03-18 08:33:52]
Najpierw biszkopt należy przekroić na dwie części, potem położyć dwie części biszkoptu na siebie i nożem po prostu wyciąć kształt jedynki (można patrzeć na zdjęcia podane w przepisie), a z odciętych resztek biszkoptu należy złożyć jeszcze jedną jedynkę. Tak, żeby tort zawierał trzy warstwy biszkoptu ;)
Dorota [2011-01-31 15:55:29]
Jak wyciąć jedynkę??
aga [2011-01-29 19:02:48]
Bardzo się cieszę, że tort się udał. Serdecznie pozdrawiam i będę trzymać kciuki za kolejne urodzinowe wypieki :)
Dorota [2010-09-13 09:22:20]
Jestem juz po uroczystosciach.Tort wyszedl rewelacyny. Goscie zachwycali sie smakiem. Moj byl z rozowymi dodatkami. Upieklam bialy biszkopt , a w srodek dalam jedna warstwe ciemnego ciasta .Niedlugo bede musiala upiec podobny dla pieciletnich blizniaczek.Ten bedzie w ksztalcie prostokata.
Marta [2010-08-28 18:59:13]
Za cztery tygodnie moja wnusia konczy roczek . Tez taki tort upieke. Juz mam kupione podobne dekoracje: rozowe i biale kwiatki , srebrne perelki i rozowa perlowa posypke. Mam nadzieje , ze bedzie rownie piekny i smaczny. Pozdrawiam autorke przepisu, pania Dorotke.
Marta [2010-07-18 19:17:01]
Torcik rewelacja. JA osobiście do środka dałam pokrojone brzoskwinie i ananasa z puszki i do tego jeszcze winogrono. Torcik wszystkim smakował. POLECAM :)
Weronika [2010-02-20 23:44:57]
Myślę, że do masy można dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. po rozkrojeniu tort będzie bardziej kolorowy :)
Iwcia [2010-02-20 09:26:39]
Tort zrobiłam z białym biszkoptem i różyczki dałam różowe gdyz upiekłam go dla córci na roczek, tort zrobił wrażenie i był bardzo dobry
Agnieszka [2010-01-28 12:25:56]
Być może biszkopt wyszedł za cienki, ale można skorzystać z kupnego.
Dorota [2010-01-04 18:29:44]
mam pytanko bo ja robiłam ten tort dzisiaj i masa mi super wyszła ale biszkopt był za mokry i się rozwalił przy przekrajaniu.chciałam się zapytać co zrobiłam źle i czy moge użyć biszkoptu kupnego.
andzia26 [2009-12-04 21:56:57]
tort przepyszny, zamiast mascarpone dodałam serka homogenizowanego. Wyszło super, goście "walczyli" o ostatni kawałek ;)
Aga [2009-10-26 09:14:52]
głowię się tylko jak tą jedynkę wyciąć, a raczej jak poskładać z resztek jeszcze jedną warstwę jedynki. może jakieś dokładniejsze wskazówki?
Magda [2009-09-25 23:21:42]
Cieszę się, że tort się udał i wszystkim smakował. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-06-18 12:18:18]
Zrobiłam ten torcik na roczek mojej córci. Jedyne, co zmieniłam to to, że upiekłam jeszcze jeden, tyle że jasny biszkopt, dzięki czemu mój tort był pokaźnych rozmiarów (ze względu na licznych gości) no i go nasączyłam. Podana w przepisie ilość składników na masę do przełożenia spokojnie mi wystarczyła na tego mojego kolosa. Tort wyszedł cudny no i co najważniejsze: wszystkim smakował. Polecam!
anulka [2009-06-15 15:47:47]
Dziękuję :) Tak, tort jest pyszny - polecam :)
Dorota [2009-03-26 15:44:07]
Wygląda super i chyba tak samo smakuje
Agata [2009-03-26 10:22:14]
Akurat szukałam pomysłu na torcik dla wnusi. Super
Bożena [2009-03-26 09:02:27]
Tak, można spróbować wyciąć 5 i można też zrobić masę z serkiem homogenizowanym. Powodzenia ;)
Dorota [2009-03-25 22:42:14]
czy zamiast serka mascarpone moze być serek homogenizowany?
kaśka [2009-03-25 15:46:35]
mam pytanko czy wyszła by z tego 5 z góry dziękuje
jola [2009-03-25 15:22:09]
Piekny.
Barbarka [2009-03-24 18:54:17]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.