naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 16.12.2011
Odsłon dziennie: 2

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto na uszka:
50 dag mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 szklanka wrzącej wody
Farsz do uszek:
10 dag suszonych grzybów
30 dag cebuli (3 sztuki)
5 łyżek oleju słonecznikowego
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
majeranek

Sposób wykonania:

Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać wrzącą wodę. Zagnieść ciasto (powinno wyjść luźniejsze, niż ciasto na makaron) i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować suszone grzyby przez około 1 ½ godziny (w tej wodzie, w której się moczyły). Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju (można dodać też do cebuli osączone grzybki) i ostudzić. Cebulę razem z grzybami zmielić w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny). Można dodać też szczyptę ostrej papryki w proszku i szczyptę majeranku.

Ciasto na uszka rozwałkować na grubość około 3 mm i wycinać krążki np. literatką (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką farsz i sklejać uszka.

Do wrzącej osolonej wody wrzucić uszka i gdy wypłyną gotować jeszcze około 2 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową i osączyć z wody. Rozłożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem. Można też wyłożyć je na półmisku i polać niewielką ilością roztopionego masła, aby się nie skleiły. I taki półmisek z uszkami podać na stół wigilijny obok wazy z czerwonym barszczem.

Z podanych składników wyjdzie około 100 uszek.

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
r e k l a m a
Extra przepisy
 
Ostatnio szukane
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl