Uszka z grzybami

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.111111111 stars based on 18 reviews Dania główne

Składniki:

Ciasto na uszka:
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 szklanka wrzącej wody
Farsz do uszek:
10 dag suszonych grzybów
30 dag cebuli (3 sztuki)
5 łyżek oleju słonecznikowego
pieprz
ostra papryka w proszku

Sposób wykonania:

Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek. Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać wrzącą wodę. Zagnieść ciasto (powinno wyjść luźniejsze, niż ciasto na makaron) i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Suszone grzyby opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnie gotować suszone grzyby przez około 1 ½ godziny (w tej wodzie, w której się moczyły). Odcedzić i ostudzić (wodę można dodać do barszczu lub do kapusty z grzybami). Cebulę obrać, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym oleju (można dodać też do cebuli osączone grzybki) i ostudzić. Cebulę razem z grzybami zmielić w maszynce do mięsa. Jeżeli farsz wyjdzie wodnisty można do niego dodać bułkę tartą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku (farsz powinien być pikantny). Można dodać też szczyptę ostrej papryki w proszku i szczyptę majeranku.

Ciasto na uszka rozwałkować na grubość około 3 mm i wycinać krążki np. literatką (o średnicy około 5 cm). Na każdy krążek kłaść łyżeczką farsz i sklejać uszka.

Do wrzącej osolonej wody wrzucić uszka i gdy wypłyną gotować jeszcze około 2 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową i osączyć z wody. Rozłożyć na talerzach i zalać gorącym barszczem. Można też wyłożyć je na półmisku i polać niewielką ilością roztopionego masła, aby się nie skleiły. I taki półmisek z uszkami podać na stół wigilijny obok wazy z czerwonym barszczem.

Z podanych składników wyjdzie około 100 uszek.

Smacznego.

7102
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.