Halkuk Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2004 Składniki : główka kapusty białej kiełbasa cieńka ( ok 0,5 lub więcej jak kto lubi ) cebula ( 1-2) przecier pomidorowy przyprawy ( jarzynka , pieprz) troszkę tłuszczu Wykonanie : W dużym rondlu roztopić tłuszcz , na to wrzucić pokrojoną cebulę i kiełbasę i podsmażyć , mieszając żeby się nie przypaliło . Gdy kiełbaska jest już zarumieniona to wrzucać na nią pokrojoną kapustę . Lekko podsmażyć , podlać wodą posypać jarzynką . Tak dusić do miękkości , mieszając czasami , potem dodać przecier pomidorowy . Doprawić do smaku . Potrawa jest smaczna i dość szybko gotowa , bo młoda kapusta szybko mięknie . Smacznego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Bigos z młodej kapusty najbardziej lubię na kurczaku,ale na kiełbasce lub na konserwie też czasami gotuję :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 Ja dzisiaj gotuje bigos z młodej kapusty. Gotuję go na żeberkach i nie zaprawiam koncentratem. Zamiast tego robię lekką zaprawę z mąki :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 Ja lubię i dodaję nieraz jabłka kwaskowate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miuriel Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 Ja zamiast koncentratu daję słodką śmietankę. Czasami dodaję koncentrat ale malutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdalena7 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 jakiś dziwny wasz bigos z młodej kapusty, bo u mnie jest zawsze koperek, i nigdy koncentrat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszczółka maja Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 ja podobnie jak magdalena nie daje koncentratu, daje koperek i nigdy młodej kapusty nie robie z kiełbasą, a jakimś mięskiem np żeberkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 U mnie obowiązkowo musi być koncentrat przyznam się że bez niego :roll: nie wyobrażam sobie bigosu wiadomo każdy ma swoje przyzwyczajenia. :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 jakiś dziwny wasz bigos z młodej kapusty, bo u mnie jest zawsze koperek, i nigdy koncentrat. Ja również dodaję koperek- ale dzisiaj nie miałam więc zrobiłam bez... Muszę przyznać, że taki koperek- niby nic a dodaje mnóstwo smaku :sad: i tak samo nie daję koncentratu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 Ja też nie wyobrażam sobie młodej kapustki bez koperku i daję jeszcze szczypiorek -nigdy koncentratu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monik76 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2007 Typowy bigos musi być na koncentracie , natomiast "duszona" kapusta najlepsza jest z koperkiem i zasmażką(bez koncentratu pom) A w tym przepisie podano składniki na bigos - z tym że jest on z młodej kapusty. Nie mylcie pojeć. :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Ja robie podobnie jak Ela - apsik z tym,że dodaje jeszcze pomidory pokrojone oczywiście bez skórki. A typowy bigos nie robie z koncentratem pomidorowym bo poprostu mi nie smakuje,tylko dodaje (jak już wcześniej wspomniałam w podobnym temacie) grzyby suszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Taki bigos gotuje bratowa mieszkająca na wschodzie Polski.Jest bardzo smaczny. Pozostałe kapusty też robię,ale to juz nie są bigosy. Uwielbiam z koperkiem,pietruszka,szczypiorem itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 :sad: Ja również nie dodaje do młodej kapusty koncentratu ,zato dużo koperku i zaprawiam odrobiną mąki ze śmietaną ale zawsze na kiełbasce dobrze uwędzonej- pycha :roll: :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.