Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnego dnia po szkole chciałam sobie zrobic popcorn. Wsypałam ziarenka do garnka i troche oleju.dodałam takze 1łyżkę masła.Po chwili wszystko siępaliło popcorn był cały czarny, kuchnia zdymiona a jadostaałam nauczke, że nie do wszystkiego mozna dodawać masło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie olej nie był dość rozgrzany bo raczej nie od masła dymiło. Właśnie połączenie oleju z masłem powoduje, że masło może rozgrzać sie do wyższej temperatury. Ale pewnie odechciało Ci sie smażenia popcornu...lepiej robić taki przeznaczony do mikrofalówek,nic się nie spali :sad:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

o tak, popcorn z mikrofalówki jest świetny :-D Nie trzeba się denerwować ze cos się spali, a poza tym jest wg mnie smaczniejszy i bardziej podobny w smaku do kupnego, niz taki z garnka. Bo jak dla mnie ten z garnka jest zbyt tłusty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mi rowniez sie nigdy nie udawal popcorn :lol: i poddalam sie, bardzo dlugo go nie robila.Ostatnio mojej corce zachcialo sie popkornu,wiec postanowilam znowu sprobowac zrobic.Oczywiscie caly garnek PRZYPALONY :P ,ale teraz sie nie poddalam-garnek wyszorowalam i dalej do dziela i Eureka :P udalo sie.Juz wiem jak zrobic popcorn.

Trzeba do garnak wlac oliwe tyle zeby zakryc dno i dobrze rozgrzac,wsypac tyle popcornu aby zakrylo dno garnka oczywiscie zmnieszyc gaz bo inaczej sie przypali.Potrzasac garnkiem od czasu do czasu.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja popcorn zrobiłam raz w rzyciu :P Paliła się cała kuchnia a my nic nie czuli bo okno było otwarte i wywiewało na dwór dopiero jak już naprawde zaczeło mocno się palić i pochłaniacz sam się włończył (kabelki się stopiły) to usłyszeliśmy że coś dzieje w kuchni jak poszliśmy masakra i oczywiście co człowiek zrobi jak sie pali poleje wodą i polaliśmy wodą na olej masakra.Przyjechała straż i naszczęście dało sie opanować :P Nigdy więcej popcornu!!!!!!! Uraz do końca życie będzie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość k01

Oooo matko ja robie sobie czesto popcorn i nie miałam nigdy zadnego problemu.. no raz tylko ale to była wina kukurydzy nie chciał sie wogóle zrobić aż zostały małe czarne wegliki;) a robie go normalnie wlewm olej na patelnie i sypie kukurydzy na oko żeby dno mniej więcej było przykryte. Nim popcorn zacznie strzelac pare razy potrzasne patelnią.w trakcie strzelania również, co do masła to też czasem dodaje ale nie zawsze... a już gotowy popcorn czasem polewam troche miodem.. dla mnie pycha NIGDY NIE ZOSTAWIAM POPCORNU NA PATELNI I WYCHODZE!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja popcorn tez robie sama w garnku i robie tak jak Jolanta. Olej musi przykryc dno ok.0,5cm, wrzucam kukurydze tak zeby,przykryla dno w garnku ,a nie cale opakowanie! Podgrzewam i od czasu do czasu potrzasam garnkiem.Jak slysze ,ze juz zaczyna kukurydza strzelac,to potrzasam ,co pare sekund!!! i nigdy nie mialam przypalonego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

robię genialny popcorn, i nie z microfalii, taką mam radę potrzebujemy 2 łyżek stołowych, i wlewamy 4 łyzki oleju na 5 łyzek popcornum i adekwatnie 5 lyzek oleju 6 popcornu i nigdy mi sie nie dymi i nie pali :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Logaff

Jako ciekowstkę mogę napisać że kiedyś zajrzałem do paczki z popcornem która (paczka) miała znaleźć się w mikrofali i pierw myślałem że to rzygowiny, ale rozróżniłem wkońcu że to zlepione jakimś tłuszczem ziarna kukurydzy. A popcorny z mikrofali zawsze wychodzą mi takie jakieś małe i nie są najlepszej jakości (próbowałem różnych firm)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:) mi akurat popcorn zawsze wychodzi bez problemu, mam taki duży płaski garnek, poza tym co chwilę macham garnkiem i jak tylko przestanie pstrykać szybko przesypuję do miski ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hehe, jak byłam mała to w kreskówce widziałam jak popcorn się robi z kukurydzy takiej prosto z kolby. Łatwizna: obierasz kolbę kukurydzy, wsypujesz do garnka (mówił ktoś coś o tłuszczu? W kreskówce nie było) i podpalasz gaz. No to jechana, robię popcorn SAMA  :-D MORAŁ: kreskówki kłamią, nie polecam "świeżego" popcornu  :-D Ciocia zawsze popcorn robiła ale nikt nigdy nie patrzał jak...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Doberman

Ludzie kochani! Czym się różni kukurydza z pola od tej ze sklepu? Sąsiad ma kilkadziesiąt ton kukurydzy W BINie i wziąłem od niego kwintal na próbę ale niestety nic z tego, nie da się tego uprarzyć. Czy ktoś wie dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.