figiel 10 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Październik 2007 Witaj Jolu! Jeśli Ci mogę coś poradzić to ja do jabłek daję łyżkę ,dwie bułki tartej .Jabłka kroję w kostkę(przyrządem do krojenia warzyw na sałatkę),cukrem posypuję krótko przed wyłożeniem na blachę .A jak puszczą za dużo soku to odlewam.Myślę ,że następna rolada bedzie ok. Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
justhi 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2007 Dzisiaj upiekłam tą roladę. Pół jeszcze ciepłej rolady zostało zjedzone przez domowników i gości. Wszystkim smakowało. Sąsiadka przyjdzie po przepis, żeby upiec roladę na Boże Narodzenie. Teresap dziękuję! Jolu, mi b.długo nie wychodziły biszkopty. Zmieniło to się, gdy wujek kazał wstawiać ciasto do piekarnika nagrzanego do 220st.C. Jabłka, jeśli puszczają sok i kładziesz je na surowe ciasto, to trzeba je odcisnąć. Moje jabłak puściły odrobinkę soku i nie odcisnęłam a środek rolady jest teraz mokry, ale na szczęście nic złego nie stało się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gabi_B 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2007 Zrobiłam wczoraj. Przepyszna, a w dodatku robi sie ją w 10 minut (ze zmywaniem :) ). Skorzystałam z podpowiedzi i odlałam nadmiar soku z jabłek. Zastanawiam się, czy nie mozna by do jabłek dodać suchej galaretki np. agrestowej lub cytrynowej, aby uzyskać większą kwaskowatość jabłek. A może ktoś już tak robił? W każdym bądź razie efekt przerósł moje oczekiwania. A roladę (w ogóle jakąkolwiek) robiłam po raz pierwszy w życiu!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krystyna9 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2007 Ja też upiekłam tę roladę. Jabłka posypałam galaretką cytrynową. I nie był to dobry pomysł. Kolejnym razem zrobię bez galaretki, która zostawiła taki żółty otok w cieście i jak na mój gust wcale nie podniosła smaku jabłek. Ale ogólnie wyszła bardzo dobra . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Terka 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2007 Ja też dziś skusiłam się na tą roladę i przyznaję rację.że jest szybka i łatwa w wykonaniu.Zrobiłam na dużą blachę,taką na cały piekarnik,w tym celu dałam podwojną ilość jabłek i 1,5 ilość ciasta. Taka duża blacha a już pół zjedzona.Jutro upiokę nastepną bo dzieci przyjeżdżają na długi weekend. Wcześniej robiłam taką tradycyjną roladę,gdzie nadzienie zawija się po upieczeniu.Ja dawałam taki krem jak do tortów i w środek jeszcze kawałek ostudzonej galaretki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teresap 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2007 WITAM WSZYSTKICH I BARDZO SIĘ CIESZE ŻE ROLADA NIE SPRAWIA PROBLEMU I JESZCZE SMAKUJE POZDRAWIAM :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasiulek* 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2007 Rolada pycha, zniknęła u mnie migusiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teresap 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2007 Bardzo się cieszę że następnej osobie smakuje rolada Gorąco pozdrawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilka76 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2007 Robiłam na niedzielę. Wyszła super:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dalovay 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2007 Zrobilam dwie rolady na duzych blachach,jedna z jablkiem a druga z gruszkami.Pyszne!!! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bernadettt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2007 Muszę powiedzieć,że rolada godna polecenia,szybciutko się robi,pyyyycha.Trochę ją zmodyfikowałam,tzn. najpierw starłam na grubej tarce jabłka(sporo) i posypałam cytrynową galaretką,na masę ubiłam biszkopt z 3 jajek według swojego przepisu.Roladę polałam białą czekoladą i posypałam orzechami i rodzynkami. Acha i jeszcze po wyłożeniu blachy papierem posypałam go obficie bułką tartą,żeby jabłuszka ładnie "odeszły" po wyjęciu z piekarnika.Zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić,bo rolada została pochłonięta,hihihihi.Polecam!!! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teresap 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Listopad 2007 WITAM i cieszę się że rolada smakuje Na sobotę zrobię drugą z bitą śmietaną jest też pyszna ale bardziej " wizytowa" i zapewniam że również łatwa do soboty – niedzieli POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mamalu 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2007 Upieklam dzisiaj to ciasto i musze przyznac bardzo smaczne a zarazem szybkie i latwe w robocie ,polecam ,przepis na piatke. Danusia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaja 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2007 Witam proszę o rade czy przekładać ciepłe ciasto i ciepłe zwijać a póżniej trzymać w lodówce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach