Co jeść, aby pokonać zimowe zmęczenie i senność?

Szybko zapada zmrok, słońce nie rozpieszcza, a temperatura bezlitośnie spada. Jakby tego było mało, taka aura sprawia, że stajemy się ospali, zmęczeni i rozdrażnieni. Szwankuje nasz układ odpornościowy. Aż by się chciało zapaść w sen zimowy. Jak poradzić sobie z tym sezonowym osłabieniem i dotrwać do wiosny? Oto kilka sposobów...

Dieta kontra zmęczenie

Niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, kondycję i samopoczucie ma sposób odżywiania. Warto zatem bliżej przyjrzeć się temu, co jemy i naszym nawykom żywieniowym. Aby zapewnić organizmowi regularne dostawy energii, należy jadać pięć posiłków dziennie o stałych porach. Powinny one obfitować w witaminy i minerały - przede wszystkim żelazo, cynk i magnez.

Żelazo jest pierwiastkiem odpowiedzialnym za procesy krwiotwórcze, niezbędnym do produkcji hemoglobiny, która transportuje tlen. Żelazo ma także wpływ na układ odpornościowy. Jego niedobór objawia się zmęczeniem, sennością i osłabieniem. Głównym źródłem żelaza w diecie jest czerwone mięso, podroby, żółtko jaj, ziarna zbóż i zielone warzywa. Żelazo dobrze się wchłania z witaminą C.

Niedobory cynku i magnezu również mogą być przyczyną zmęczenia, apatii i większej podatności na stres. Najlepszym źródłem cynku są ostrygi, wątroba, fasola, ziarna zbóż, pestki dyni, drożdże, żółtka jaj. Magnezu natomiast dostarczają orzechy, nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana, pieczywo pełnoziarniste.

W zimowej diecie nie może także zabraknąć witaminy A i C. Niedobór tych witamin powoduje zmęczenie. Dodatkowo zbyt mała ilość witaminy A może powodować nadmierną drażliwość, a nawet depresję, a witaminy C bóle mięśniowe. Dlatego jak najczęściej należy sięgać po owoce i warzywa (maliny, cytrusy, morele, paprykę, kiszoną kapustę, brokuły, marchew, dynię).

Warto pamiętać, że witaminy i sole mineralne są znacznie lepiej przyswajane przez organizm, jeśli dostarczane są w postaci naturalnej.

Na zimową chandrę...

Kiedy dopada nas chandra, spadek formy, apatia warto zadbać o odpowiednie produkty w naszej diecie.

W menu nie może zabraknąć:

  • pestek dyni i słonecznika, orzechów, brokułów czy szpinaku. Są one bowiem naturalnym źródłem witamin z grupy B, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego;
  • mleka i przetworów mlecznych. Produkty te zawierają wapń, który wzmacnia układ nerwowy;
  • ryb morskich, podrobów, kiełków zbożowych lub otrąb, które są źródłem selenu niezbędnego do ukojenia skołatanych nerwów. Niedobór selenu może objawiać się ciągłym zmęczeniem, osłabieniem i częstymi infekcjami.
  • Zioła, ziółka...

    Pomocne w zwalczaniu ospałości i złego samopoczucia są także zioła zarówno w formie naparów, jak i kąpieli.

    Warto sięgnąć po:

  • napary z melisy i lawendy - łagodzą stany pobudzenia nerwowego i obniżenia nastroju;
  • zieloną herbatę (parzoną 2-3 minuty) - działa pobudzająco;
  • napar z dziurawca - sprawdza się w zwalczaniu stanów wyczerpania nerwowego, depresji i przemęczenia;
  • żeń-szeń - zwiększa wydolność fizyczną i odporność na stres, aktywuje siły witalne organizmu;
  • guaranę - zwalcza stres i zmęczenie, dodaje energii.
  • Szybki zastrzyk energii

    Oto kilka porad, jak w krótkim czasie pokonać senność i odzyskać energię:

  • ruch na świeżym powietrzu uwalnia endorfiny, które poprawiają samopoczucie i redukują ból;
  • ”mała czarna”. Należy jednak pamiętać, że kawa działa szybko, intensywnie, ale krótko, a nadmiar kofeiny może paradoksalnie wywołać uczucie zmęczenia;
  • sposób sportowców - zjedzenie banana. Banany są bowiem źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, potasu i witaminy B6;
  • ziewanie - poprawia krążenie, dotlenia mózg, pozwala zmniejszyć uczucie senności;
  • pozytywne myślenie! Dobry nastrój i pozytywne nastawienie daje solidny zastrzyk energii.
  • Gdy zmęczenie, drażliwość lub kłopoty ze snem utrzymują się przez dłuższy czas warto skonsultować się z lekarzem i wykonać niezbędne badania.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-01-19]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.