Ogórek na odchudzanie i prawidłowe trawienie

Ogórki pięknie i świeżo pachną, są bardzo smaczne, a przy tym małokaloryczne... więc można się nimi bezkarnie objadać. Co więcej znane są z odchudzających właściwości. Zarówno ogórki świeże jak i kiszone korzystnie wpływają na figurę. Sezon ogórkowy trwa w najlepsze warto je zatem włączyć do diety.

Co dobrego w ogórkach?

Ogórki w ponad 96% składają się z wody, dlatego świetnie orzeźwiają i gaszą pragnienie w upalne dni. Nie posiadają jednak zbyt wielu wartości odżywczych. W niewielkich ilościach zawierają witaminy: A, C, K, witaminy z grupy B oraz sole mineralne: potas, magnez, mangan, siarkę i fosfor.

Najwięcej składników o dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie znajduje się w skórce. W niej także zawarte są sterole, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Ogórki są bogatym źródłem związków o charakterze zasadowym, które korzystnie wpływają na odkwaszanie organizmu, a co za tym idzie zapewnienie optymalnego pH krwi.

Ogórki są niskokaloryczne, 100 gram dostarcza 12 kalorii. Mogą zatem stanowić smaczną i nietuczącą przekąskę. Jednak świeże ogórki są ciężkostrawne, więc i tu działa zasada „co za dużo to niezdrowo”.

Korzystny wpływ ogórków na zdrowie

Arystoteles zalecał ogórki jako środek na potencję, a Juliusz Cezar uważał, że dobrze wpływają na inteligencję i temperament. W medycynie ludowej ogórki znalazły zastosowanie jako lekarstwo na gorączkę. Od wieków znany jest także zbawienny wpływ ogórka na urodę.

Obecnie ogórki znajdują zastosowanie w wielu dietach odchudzających. A to dlatego, że:

  • korzystnie wpływają na proces trawienny;
  • przyspieszają spalanie nagromadzonego tłuszczu;
  • usuwają z organizmu nadmiar wody;
  • usuwają z organizmu toksyny;
  • ponadto:

  • orzeźwiają i gaszą pragnienie;
  • regulują gospodarkę wodną organizmu;
  • odkwaszają organizm;
  • działają moczopędnie;
  • są pomocne w leczeniu chorób nerek;
  • sok z ogórków wykorzystywany jest w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu;
  • łagodzą ból po ukąszeniach owadów;
  • ze względu na właściwości wybielające, oczyszczające, nawilżające są powszechnie wykorzystywane w kosmetyce.
  • Chcąc wykorzystać lecznicze właściwości ogórków nie należy ich solić.

    Czy łączyć pomidora z ogórkiem?

    Świeże ogórki zawierają enzym – askorbinazę, który niszczy witaminę C. Dlatego nie poleca się łączenia ogórków z warzywami bogatymi w witaminę C. Łyżeczka soku z ogórków jest w stanie utlenić witaminę C zawartą w 3 litrach soku z pomidorów. Z tego też względu twierdzi się, że pomidor i ogórek to źle dobrana para.

    Ale jest i na to kilka sposobów. Askorbinazę można zneutralizować przez zakwaszenie sałatki, dodając sos na bazie octu i oleju. Kwaśne środowisko powoduje, że enzym ten ulega zniszczeniu. Można także zamiast świeżych ogórków do sałatki dodać ogórki kiszone, które są pozbawione askorbinazy... a nawet same są źródłem witaminy C. Innym sposobem jest wymieszanie składników sałatki z niewielką ilością oliwy przed ich połączeniem.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-08-03]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 4]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.