naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Skórka z pomarańczy
Czy skórkę pomarańczy można z czystym sumieniem wyrzucić. Okazuje się, że po odpowiednich zabiegach może ona być bardzo przydatnym składnikiem naszych wypieków.
r e k l a m a
r e k l a m a

Smażona skórka pomarańczowa jest znakomitym dodatkiem do ciast. Gromadzoną przez kilka dni skórkę można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętej torebce foliowej. Gdy jest jej spora ilość, należy przełożyć ją do słoja, zalać czystą zimną wodą, którą trzeba zmieniać codziennie przez 3 dni. Wymoczoną skórkę przekłada się do garnka, zalewa świeżą wodą i gotuje, aż będzie zupełnie miękka. Następnie się ją osącza i kroi zależnie od potrzeby (np. w paski – do dekoracji deserów, tortów, mazurków, w drobną kostkę – do ciasta, masy makowej, serowej), a na końcu smaży w syropie, przygotowanym z cukru nasączonego wodą (na 15 dag skórek potrzeba 10 dag cukru). Syrop gotuje się w szerokim garnku aluminiowym lub żeliwnym. Do wrzącego wsypuje się skórki i smaży bez przykrycia, aż będą szkliste. Skórki powinny pływać swobodnie w syropie.

Usmażoną skórkę przekłada się, lekko upychając, do małych, wyparzonych i suchych słoików, zalewa syropem, po czym pasteryzuje się i przechowuje w chłodnym miejscu.

Syrop można wykorzystać do ciast, polania budyniu, lukru, nasączenia po rozcieńczeniu wodą biszkoptów, kremu z bitej śmietany.

Skórki pomarańczy można też suszyć. Układa się je na papierze i kładzie na kaloryferze, co jakiś czas przewraca, aż staną się sztywne i kruche. Następnie się je trze na tarce lub rozkrusza w palcach, przekłada do słoika i szczelnie zamyka.

Można także konserwować usuwając ze skórek biały miąższ, a części pomarańczowe pokroić na drobne, bardzo cienkie paseczki, przełożyć do słoika, przesypując cukrem i ubić łyżeczką. Warstwa cukru powinna być o połowę cieńsza niż warstwa skórek (na wierzchu zawsze musi być cukier). Słoik należy szczelnie zamknąć.

Polecamy produkty z naszego sklepu:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [09.12.2003]
Ocena:
3.33/5 [głosów: 2873]
Komentarze do artykułu:
a ja myję skórkę, trę na tarce na drobnych oczkach i suszę,ususzoną dodaje do ciasta,to z powodu lenistwa:)
ninta [2012-12-22 21:52:42]
jak to ludzie potrafią wszysto i jeszcze się tymi umiejętnościami dzielą to cudowne pozdrawiam pomarańczowo
nika [2012-03-08 16:43:22]
JA DO SYROPU DODAJĘ SOK Z 1 CYTRYNY
HALINA [2010-12-11 17:11:10]
a ja jeszcze do smażenia skórki dodaję trochę octu i wtedy nie trzeba pasteryzować a smażyć do tzw piórka.
IragucioS [2010-03-22 09:43:22]
Czy nalezy odkroic bialy miazsz od skorki, zanim sie ja smazy?
Ala Majewska [2010-01-15 23:50:51]
Wszystko ok,tylko skąd taka goryczka się utrzymuje. Czy tan biaŁy miąższ trzba ściąć i wyrzucić?
BonaM [2009-12-19 14:31:56]
Najsmaczniejsze sa wedlug mnie skórki pomarańczy w deserowej czekoladzie.
Paula [2009-09-18 12:44:40]
Ja skórki mrożę i jak się uzbiera, to zalewam wodą i zmieniam wodę kilka razy 2 dni. Potem gotuję i odlewam wodę dwa albo i trzy razy (krótko, bo się rozgotowują)Wyciągam skórki i kroję w kosteczkę- jest to najwygodniejsze w użyciu.Nalewam wody do garnka, wrzucam skórki i dosypuję cukru. Wszystko na oko, ale można najpierw robić syrop a potem wrzucać skórki. Wysmażam skórki ze dwa dni ( zagotowuję i wyłaczam do wystudzenia) Jak syrop się ciągnie a skórki robią się trochę przezroczyste i nieco ciemnieją to na końcu dosypuję kwasku cytrynowego ( kiedyś mi sie scukrzały bez tego) pakuję do słoiczków po przecierze pomidorowym(małe słoiczki) i pasteryzuję, bo nie cierpię gdy mi sie coś psuje. Nakładanie gorącego nie idzie sprawnie. Skórki stanowią ceniony przez znajomych prezent. Jeśli zostaje mi syrop, zużywam np.do kompotu.Cytrusy, jak zresztą inne owoce, z nielicznymi wyjątkami są rzeczywiście mocno traktowane róznymi chemikaliami,wiem, bo pracowałam przy imporcie w/wym. Wszystkiego się pewnie nie usunie ale skórek nie używa się często.W ekologiczne owoce z importu bym nie wierzyła. Takich nie widziałam.
gea [2009-01-24 16:45:33]
a ja skorke gotuje w wodzie z cukrem potem odcedzam kroje w kostke mieszam z cukrem daje do sloiczkow i zalewam alkoholem np.spirytusem i przechowuje w lodowce
bogna [2009-01-16 22:11:11]
Aaa to taka skórka raczej musi troszeczkę postać. Trudno mi powiedzieć ile, bo jeszcze takiej skórki nie robiłam.
Dorota [2008-12-21 23:48:43]
chodziło mi raczej o ta skorke, ktora sie po prostu kroi, zasypuje cukrem i zakreca sloiczek
Dorcia [2008-12-21 23:29:40]
Cukier ma byc namoczony w wodzie...Czy ktos wie ile ma byc tej wody?
andzia [2008-12-17 20:42:00]
Myślę, że zaraz po usmażeniu, gdy tylko ostygnie ;)
Dorota [2008-12-16 21:50:17]
po jakim czasie skórka konserwowana w cukrze nadaje się do ciast?
Dorcia [2008-12-16 21:40:20]
Proponuję nie ryzykować spożywania skórek cytrusów pochodzących z konwencjonalnych upraw. Są bardzo mocno z chemizowane. z czystym sumieniem można za to używać skórek z cytrósów ekologicznych ( muszą posiadać atest nie wystarczy ,że sprzedawca napisze ,że są naturalne czy ekologiczne). pozdrawiam
parasol [2008-08-23 07:31:49]
a ja skórkę kandyzowaną dodaję do mięs i jest PYSZNIE. co za królewski smak...
Teru [2008-04-03 22:33:00]
super przepis na skórkę , tak długo go szukałam i na pewno zaraz wypróbuję
Beata [2008-03-10 14:50:46]
Czy moczenie skórek na 100% usuwa z nich chemikalia (konserwanty) ?
Hala [2007-12-11 00:25:29]
Jeszcze nigdy nie widziałem takich ciekawostek na temat skórki pomarańczowej, jestem naprawdę pod wrażeniem. Nie wiedziałem, że skórka pomarańczowa ma takie szerokie zastosowanie w gastronomii. SUPER!! Na pewno spróbuje to zrobić.
BIENIEK [2007-08-21 16:13:23]
skorke pomaranczowa robie podobnie jak w podanym przepisie,ale w czasie moczenia zmieniam b.czesto wode w ciagu kazdego dnia .Obgotowana wrzucam dogoracego syropu ipomalu smaze przez dwa dni po15 min.kazdego dnia , na koniec dodaje sok zcytryny(zeby sie nie skrystalizowala),nakladam goraca do sloikow , mocno zakrecam (sloiczki same sie zamkna hermetycznie)
ita [2007-02-17 20:06:56]
a ja gotuję w osłodzonej wodzie, potem odcedzam kroję w drobną kostkę układam warstwami w słoiczku przesypując cukrem i zalewam alkoholem może być spirytus, koniak, rum co kto woli, trzymam w chłodnym miejscu do sernika czy makowca super polecam
Bogna [2006-12-15 22:01:40]
Małgosiu, możliwe ze masz zepsuty piekarnik, to na pewno nie jest źle z tobą, ale z jakimiś urzadzeniami...
Aśka [2006-03-12 19:02:51]
A ja mam pytanie troszkę odbiegające od tematu. Powiedzcie mi proszę co się stało z pieczeniem ciast przeze mnie.Piekłam różności nawet sąsiadkom.Teraz co upiekę to zakalec!Jestem zła sama na siebie!Idą święta a ja niestety będę musiała kupić ciasta w piekarni chociaż nie bardzo smakują mnie i moim bliskim.Może ktoś znajdzie odpowiedź na mój problem?Pomóżcie proszę
Małgosia [2005-12-07 15:12:58]
Sprubuje. Pamietam,ze moja Babcia to robila. Teraz jestem we Francji od wielu lat, i wracam do kuchni polskiej.
Vivianne [2005-10-23 21:10:13]
Nie wyobrażam sobie światecznego sernika czy makowca bez skórki pomarańczowej. Gotowa kupiona w niczym nie przypomina tej domowej, zupełnie brak w niej aromatu. Skórkę robię podobnie, jak w podanym przepisie, jednak kroją ją odpowiednio dopiero przed użyciem, a smarzę po prostu w ćwiartkach, tak jak obiera się pomarańczę.
Gosia [2005-02-22 18:10:45]
Dodaj komentarz

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze artykuły
 
Najlepsze artykuły
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl
Zapisz się już teraz
Aby otrzymywać smaczne przepisy
i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:
Smaczne listy są darmowe.