Skórka z pomarańczy

Czy skórkę pomarańczy można z czystym sumieniem wyrzucić. Okazuje się, że po odpowiednich zabiegach może ona być bardzo przydatnym składnikiem naszych wypieków.

Smażona skórka pomarańczowa jest znakomitym dodatkiem do ciast. Gromadzoną przez kilka dni skórkę można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętej torebce foliowej. Gdy jest jej spora ilość, należy przełożyć ją do słoja, zalać czystą zimną wodą, którą trzeba zmieniać codziennie przez 3 dni. Wymoczoną skórkę przekłada się do garnka, zalewa świeżą wodą i gotuje, aż będzie zupełnie miękka. Następnie się ją osącza i kroi zależnie od potrzeby (np. w paski – do dekoracji deserów, tortów, mazurków, w drobną kostkę – do ciasta, masy makowej, serowej), a na końcu smaży w syropie, przygotowanym z cukru nasączonego wodą (na 15 dag skórek potrzeba 10 dag cukru). Syrop gotuje się w szerokim garnku aluminiowym lub żeliwnym. Do wrzącego wsypuje się skórki i smaży bez przykrycia, aż będą szkliste. Skórki powinny pływać swobodnie w syropie.

Usmażoną skórkę przekłada się, lekko upychając, do małych, wyparzonych i suchych słoików, zalewa syropem, po czym pasteryzuje się i przechowuje w chłodnym miejscu.

Syrop można wykorzystać do ciast, polania budyniu, lukru, nasączenia po rozcieńczeniu wodą biszkoptów, kremu z bitej śmietany.

Skórki pomarańczy można też suszyć. Układa się je na papierze i kładzie na kaloryferze, co jakiś czas przewraca, aż staną się sztywne i kruche. Następnie się je trze na tarce lub rozkrusza w palcach, przekłada do słoika i szczelnie zamyka.

Można także konserwować usuwając ze skórek biały miąższ, a części pomarańczowe pokroić na drobne, bardzo cienkie paseczki, przełożyć do słoika, przesypując cukrem i ubić łyżeczką. Warstwa cukru powinna być o połowę cieńsza niż warstwa skórek (na wierzchu zawsze musi być cukier). Słoik należy szczelnie zamknąć.

r e k l a m a
Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [09.12.2003]
Ocena:
3.33/5 [głosów: 2873]
Komentarze do artykułu:
a ja myję skórkę, trę na tarce na drobnych oczkach i suszę,ususzoną dodaje do ciasta,to z powodu lenistwa:)
ninta [2012-12-22 21:52:42]
jak to ludzie potrafią wszysto i jeszcze się tymi umiejętnościami dzielą to cudowne pozdrawiam pomarańczowo
nika [2012-03-08 16:43:22]
JA DO SYROPU DODAJĘ SOK Z 1 CYTRYNY
HALINA [2010-12-11 17:11:10]
a ja jeszcze do smażenia skórki dodaję trochę octu i wtedy nie trzeba pasteryzować a smażyć do tzw piórka.
IragucioS [2010-03-22 09:43:22]
Czy nalezy odkroic bialy miazsz od skorki, zanim sie ja smazy?
Ala Majewska [2010-01-15 23:50:51]
Wszystko ok,tylko skąd taka goryczka się utrzymuje. Czy tan biaŁy miąższ trzba ściąć i wyrzucić?
BonaM [2009-12-19 14:31:56]
Najsmaczniejsze sa wedlug mnie skórki pomarańczy w deserowej czekoladzie.
Paula [2009-09-18 12:44:40]
Ja skórki mrożę i jak się uzbiera, to zalewam wodą i zmieniam wodę kilka razy 2 dni. Potem gotuję i odlewam wodę dwa albo i trzy razy (krótko, bo się rozgotowują)Wyciągam skórki i kroję w kosteczkę- jest to najwygodniejsze w użyciu.Nalewam wody do garnka, wrzucam skórki i dosypuję cukru. Wszystko na oko, ale można najpierw robić syrop a potem wrzucać skórki. Wysmażam skórki ze dwa dni ( zagotowuję i wyłaczam do wystudzenia) Jak syrop się ciągnie a skórki robią się trochę przezroczyste i nieco ciemnieją to na końcu dosypuję kwasku cytrynowego ( kiedyś mi sie scukrzały bez tego) pakuję do słoiczków po przecierze pomidorowym(małe słoiczki) i pasteryzuję, bo nie cierpię gdy mi sie coś psuje. Nakładanie gorącego nie idzie sprawnie. Skórki stanowią ceniony przez znajomych prezent. Jeśli zostaje mi syrop, zużywam np.do kompotu.Cytrusy, jak zresztą inne owoce, z nielicznymi wyjątkami są rzeczywiście mocno traktowane róznymi chemikaliami,wiem, bo pracowałam przy imporcie w/wym. Wszystkiego się pewnie nie usunie ale skórek nie używa się często.W ekologiczne owoce z importu bym nie wierzyła. Takich nie widziałam.
gea [2009-01-24 16:45:33]
a ja skorke gotuje w wodzie z cukrem potem odcedzam kroje w kostke mieszam z cukrem daje do sloiczkow i zalewam alkoholem np.spirytusem i przechowuje w lodowce
bogna [2009-01-16 22:11:11]
Aaa to taka skórka raczej musi troszeczkę postać. Trudno mi powiedzieć ile, bo jeszcze takiej skórki nie robiłam.
Dorota [2008-12-21 23:48:43]
chodziło mi raczej o ta skorke, ktora sie po prostu kroi, zasypuje cukrem i zakreca sloiczek
Dorcia [2008-12-21 23:29:40]
Cukier ma byc namoczony w wodzie...Czy ktos wie ile ma byc tej wody?
andzia [2008-12-17 20:42:00]
Myślę, że zaraz po usmażeniu, gdy tylko ostygnie ;)
Dorota [2008-12-16 21:50:17]
po jakim czasie skórka konserwowana w cukrze nadaje się do ciast?
Dorcia [2008-12-16 21:40:20]
Proponuję nie ryzykować spożywania skórek cytrusów pochodzących z konwencjonalnych upraw. Są bardzo mocno z chemizowane. z czystym sumieniem można za to używać skórek z cytrósów ekologicznych ( muszą posiadać atest nie wystarczy ,że sprzedawca napisze ,że są naturalne czy ekologiczne). pozdrawiam
parasol [2008-08-23 07:31:49]
a ja skórkę kandyzowaną dodaję do mięs i jest PYSZNIE. co za królewski smak...
Teru [2008-04-03 22:33:00]
super przepis na skórkę , tak długo go szukałam i na pewno zaraz wypróbuję
Beata [2008-03-10 14:50:46]
Czy moczenie skórek na 100% usuwa z nich chemikalia (konserwanty) ?
Hala [2007-12-11 00:25:29]
Jeszcze nigdy nie widziałem takich ciekawostek na temat skórki pomarańczowej, jestem naprawdę pod wrażeniem. Nie wiedziałem, że skórka pomarańczowa ma takie szerokie zastosowanie w gastronomii. SUPER!! Na pewno spróbuje to zrobić.
BIENIEK [2007-08-21 16:13:23]
skorke pomaranczowa robie podobnie jak w podanym przepisie,ale w czasie moczenia zmieniam b.czesto wode w ciagu kazdego dnia .Obgotowana wrzucam dogoracego syropu ipomalu smaze przez dwa dni po15 min.kazdego dnia , na koniec dodaje sok zcytryny(zeby sie nie skrystalizowala),nakladam goraca do sloikow , mocno zakrecam (sloiczki same sie zamkna hermetycznie)
ita [2007-02-17 20:06:56]
a ja gotuję w osłodzonej wodzie, potem odcedzam kroję w drobną kostkę układam warstwami w słoiczku przesypując cukrem i zalewam alkoholem może być spirytus, koniak, rum co kto woli, trzymam w chłodnym miejscu do sernika czy makowca super polecam
Bogna [2006-12-15 22:01:40]
Małgosiu, możliwe ze masz zepsuty piekarnik, to na pewno nie jest źle z tobą, ale z jakimiś urzadzeniami...
Aśka [2006-03-12 19:02:51]
A ja mam pytanie troszkę odbiegające od tematu. Powiedzcie mi proszę co się stało z pieczeniem ciast przeze mnie.Piekłam różności nawet sąsiadkom.Teraz co upiekę to zakalec!Jestem zła sama na siebie!Idą święta a ja niestety będę musiała kupić ciasta w piekarni chociaż nie bardzo smakują mnie i moim bliskim.Może ktoś znajdzie odpowiedź na mój problem?Pomóżcie proszę
Małgosia [2005-12-07 15:12:58]
Sprubuje. Pamietam,ze moja Babcia to robila. Teraz jestem we Francji od wielu lat, i wracam do kuchni polskiej.
Vivianne [2005-10-23 21:10:13]
Nie wyobrażam sobie światecznego sernika czy makowca bez skórki pomarańczowej. Gotowa kupiona w niczym nie przypomina tej domowej, zupełnie brak w niej aromatu. Skórkę robię podobnie, jak w podanym przepisie, jednak kroją ją odpowiednio dopiero przed użyciem, a smarzę po prostu w ćwiartkach, tak jak obiera się pomarańczę.
Gosia [2005-02-22 18:10:45]
Dodaj komentarz

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>