Babka cytrynowa

Dodane przez w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
3.07077767 stars based on 75829 reviews Ciasta i słodkości

Wielkanocna, cytrynowa baba - na Wielkanoc musi być! :)

Składniki:

Ciasto:
25 dag margaryny Kasia
szczypta soli
5 jajek
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
8 dag orzechów włoskich
skórka z 1 cytryny
Poncz:
sok z 1 cytryny
1 łyżka zimnej przegotowanej wody
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
gotowa polewa cytrynowa
skórka z 1 cytryny

Sposób wykonania:

Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypywać do masy wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy włoskie i startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babki z kominkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C.

Wycisnąć sok z cytryny. Dodać do niego zimną przegotowaną wodę i cukier puder. Razem wymieszać i powstałym ponczem nasączyć ostudzoną babkę. Następnie polać gotową polewą cytrynową i posypać startą na tarce o małych oczkach skórką z cytryny.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
bardzo mi się podoba ... ;-)
kucharka61 ;-) [2010-03-31 20:20:43]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.