Przepisy Extra

Orzechowa babka z dodatkiem kakao

Babki to szeroka grupa ciast, różniących się barwą i smakiem, które to cechy uzyskuje się dodając do ciasta określone składniki, np. kakao, mak, bakalie, przyprawy oraz różne rodzaje serów.

To prosty przepis na babkę, który można polecić nawet początkującym cukiernikom - amatorom :)

Dolna część babki jest jaśniejsza i ma orzechowy smak. Górna, mniejsza jej część, dzięki dodaniu do ciasta kakao, ma ciemniejszą, brązową barwę. Babka o orzechowo-kakaowym smaku jest delikatna i ma przyjemny zapach, dobrze się prezentuje i może stanowić ozdobę każdego stołu. Czytaj więcej

To babka idealna na Święta Bożego Narodzenia i na sylwestrowe przyjęcie!

Zachęcamy do wypieku i życzymy smacznego :)

Składniki:

Ciasto:
20 dag masła
6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag zmielonych orzechów włoskich (około 1 1/2 szklanki)
szczypta soli
Dodatkowo:
1/2 łyżeczki kakao do ciast
1/4 szklanki przegotowanej wody
kilka kropel aromatu rumowego
gotowa polewa czekoladowa
gotowy lukier

Sposób wykonania:

Masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, połowę cukru i olej. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami włoskimi. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać pozostały cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać do masy i całość razem wymieszać.

Do długiej formy o wymiarach około 11 na 37 cm włożyć papier do pieczenia i wyłożyć ¾ ciasta. Natomiast do pozostałego ciasta dodać kakao, dokładnie wymieszać i wyłożyć na środek ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 °C.

Po ostudzeniu babkę polać ponczem (zimną przegotowaną wodą wymieszaną z kilkoma kroplami aromatu rumowego). Następnie polać ją gotową polewą czekoladową, a jak polewa zastygnie polać gotowym lukrem, tworząc paski lub esy-floresy.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.4285714284 stars based on 28 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2012-12-27 08:19:12]
PYSZNA BABECZKA!!
Milka [2012-05-17 17:23:07]
Cieszę się, że się udała, również pozdrawiam :)
Dorota [2012-01-04 12:28:26]
Babka rewelacyjna .... :) dziękuje za przepis i pozdrawiam
carla [2012-01-03 23:36:57]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.