naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: karotka
Dodano: 27.04.2007
Odsłon dziennie: 3

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
5 jajek
1 ½ szklanki cukru
2 ½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
Ponadto:
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki pszennej
Do dekoracji:
cukier puder
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Jajka utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec dodać olej i wodę mineralną. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej mąkę pszenną.

Do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (40x10 cm) wlewać na przemian po ok. 3 łyżki ciasta kakaowego i po ok. 3 łyżki ciasta białego.

Formę z babką włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6469 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Baardzo Smaczne mniam najlepsze ciasto z przeróżnych zeberek :) Pozdrawiam
Natalia [2014-05-02 15:52:49]
Taki był przepis, ale zawsze można dać mniej. Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2014-01-22 22:34:09]
3 łyzki ?nie za duzo?
Helena [2014-01-22 20:26:27]
Pyszna, polecam.
nikii50 [2012-01-17 17:50:56]
Super babka polecam ;)
JAZDA [2010-08-14 20:10:31]
Dzisiaj upieklam ciasto po raz 3 w życiu (mam 39 lat). Ciasto wyszlo rewelacyjnie. Co prawda zrobilam 4 modyfikacje: dodalam tylko 2 lyżeczki proszku do pieczenia, 1 lyżeczkę cukru waniliowego, pokruszone migdaly i polalam polewą czekoladową. Naprawdę zdziwilam się że tak wyszlo. Ciasto palce lizać. W piekarniku trzymalam 90 min. ale na pieczeniu z góry i z dolu, a nie z termoobiegiem jak zwykle.
Sylwia - bardzo początkująca [2010-07-28 20:53:26]
Bardzo dobra, na drugi dzień jeszcze lepsza, tylko niewiele już niestety zostaje.
bozia69 [2010-05-03 20:49:36]
Zrobiłam. Wyszła super!! Nie zmieniłam w przepisie nic, dodałam tylko kilka kropel aromatu migdałowego i potrzyma.łam w piekarniku dla pewności 15 minut dłużej. SUPER. Polecam:))
Anonimqa [2010-04-19 16:55:59]
Ciasto wyszlo rewelacyjne...Wyroslo duze o malo conie wyszlo z foremki.Pieklam krucej niz jest napisane w przepisie (ja pieklam 40 min)
fiona [2010-04-10 23:55:59]
to ciasto jest pycha poprostu rewelka za kzdym razem sie udaje :) ja robie z tego przepisu torta czekoladowego bo zawsze zostaje dlugo wilgne i w ogole super sie nadaje. pieke w okraglej tortownicy przekladam kremem polewam czekolada i jest super :)
ania [2010-03-12 11:31:25]
Przed chwilą zrobiła,pychota ;-)
Gosia [2010-03-10 14:07:12]
dziekuje za przepis jestem bardzo zazdowolona dzis po raz 2 bede robic to ciasto 1 razem wyszlo pieknie z tym ze dodalam tylko 2 lyzeczki proszku do pieczenia .polecam
justys [2010-02-06 11:45:25]
Ciasto wyszło...Jedyne co jeszcze dodałam to kilka kropli aromatu do ciasta i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Pyszne:)
Monika [2009-12-14 11:58:54]
Pyszna, właśnie ją upiekłam, nie dość, że wielka to jeszcze baaaardzo dobra :)
milka [2009-11-15 13:30:30]
ja juz robilam kilka razy ale za kazdym razem nie takie jakie oczekiwalam
serduszko631 [2009-03-07 22:26:54]
FAJNY PRZEPIS MI WYSZŁO TYLKO PIEKŁAM 1,5 GODZINKI!
PATRYCJA [2009-02-14 17:10:02]
Dzięki za przypomnienie przepisu , to ciasto z rodzaju, które zawsze sie udaje, proste w przygotowaniu i tzw. pewniak , pycha :))
smakoszka [2008-03-14 10:51:13]
Babka dobra :D wczoraj upiekłam:D Polecam przepis:)
Justyna [2008-03-12 17:33:15]
myslalam ze bedzie gorzej po przeczytaniu komentarzy:)ale jest ok:)polecam:)
Justyna [2007-12-24 14:13:38]
W przepisie były podane 3 łyżki proszku do pieczenia i ja też tyle dodałam (3 płaskie łyżki) żeby nie wyszedł zakalec...
Dorota [2007-11-26 18:52:05]
ehh 3 złyżki proszku do pieczenie? chyba łyżeczki ;)
Aguś [2007-11-23 22:01:31]
Ten przepis to znana chyba wszystkim ZEBRA można dodawać wodę gazowaną ,oranżadę albo coca cole jak kto woli,i co ma aktualnie pod ręką. Przepis na ciasto jest taki sam ,tylko nazwę każdy wymyśla inną, raz jest to babka innym razem zebra a jeszcze innym tygrysek.A przepis ten sam!!!!
Lenka [2007-11-09 14:43:35]
Uważam,że w tym przepisie jest za duzo oleju ja na tą samą porcje daję 0,5 szklanki oleju i ciasto zawsze wychodzi a przepis super
jasta4 [2007-10-31 18:05:27]
Może za niska temperatura piekarnika była. Piekarniki są różne, każdy musi znać swój piekarnik - być może trzeba go nagrzać do większej temperatury. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-25 22:36:31]
jestem zła ciasto nie wyszło łądnie wyrosło nie opadło a w srodku zakalec piekłam tyle ile pyło podane w przepisie szkoda było tylko produktow nie polecam
Anka [2007-10-20 21:48:23]
ja dzisiaj je piekłam wyrosło super trzymałam sie scisle przepisu jedyny moj bład to to ze dodałam jasne kakao bo nie miałam innego panie pisza ze nie wyszło wydaje mi sie spora role odgrywa tu jakosc piekarnika i na samym poczatku dobre ubicie jajek z cukrem polecam wszystkim przepis super ciasto!!!
monika ciastkara [2007-10-20 21:00:17]
Mi niestety nie wyszła ta babka. Może cos źle zrobiłam,ale robiłam według przepisu.No nic, trudno
Marta [2007-09-22 11:25:24]
Dziekuję za przypomnienie :o), piekłam to ciasto jakies 100 lat temu , wszystkim smakowalo i niestety zapomnialam przepisu , mam nadzieje , ze to ten sam przepis , wlasnie '' siedzi '' sobie w piekarniku ..
AniaD [2007-08-26 14:00:59]
Wypróbowałam , wyszło mi wpaniałe i dodałam oranżady zamiast wody mineralnej, no ta forma jest za mała ja musiałam dać większą okrągla bo wylałomi się trochę ciasta podczas pieczenia.
weronika58 [2007-08-12 12:44:16]
bardzo dobre wyszło ;) cała rodzina była zachwycona.wyszło mimo tego,ze mam nienajlepszy piekarnik.zamiast po 3łyzki,wlewałam po prostu,naprzemian troche ciasta białego,troche ciemnego.2dni i zostały same okruchy ;) polecam,pozdrawiam
ania [2007-07-30 20:36:05]
Może babka za krótko była pieczona lub za niska temperatura była - piekarniki są różne. Może należało ją piec nieco dłużej, bo ta babka szybko rośnie, i może wydaje się, że już jest gotowa, a tutaj trzeba jeszcze ją potrzymać w piekarniku. Może następnym razem się uda. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-19 13:57:00]
Zrobiłam jak pisze i co?? ZAKALEC wyszedł.. Ciasto w piekarniku urosło jak powinno, a po wyłączeniu opadło o połowę.. Ten przepis polecam tylko fanatykom ZEBRY Reszta niech poszuka innego...
Bożena [2007-07-18 23:54:13]
Wlasnie zrobilam babke z tego przepisu...poczatkowo myslalam ze nic z niej nie bedzie...bo u gory byla ladna ale widelcem wyciagalam ze srodka nieupieczone ciasto;/// ale naszczescie nie martwcie sie...trzeba trzymac ja w piekarniku ile sie tylko da...i wicyhodzi super upieczona!!! az sama bylam zdziwiona:) ale te wszystkie moje trudnosci mogly wynikac ze pieklam ja w specjalnej formie do baby..a ona jak wiadomo jest dosc gleboka. ogolnie - bardzo smaczne i szybkie w przyrzadzeniu.
poczatkujaca [2007-07-18 17:16:05]
To ciasto jest dobre tylko jak dodałam 3 lyżki proszku do pieczenia to wyszedł mi zakalec ale po 2 jest dobre
Smaczna [2007-07-12 08:54:45]
Robiłam Zebrę z wielu różnych przepisów, ale wszystke okazywały się zakalcami, ta Zeberka to rewelacja, wyrosła, jest pulchna, jest się czym zachwycić. Pozdrawiam
iwonka [2007-06-03 10:23:20]
ZEBERKA PYSZNA, POLECAM!!!
JAGNA [2007-05-05 14:59:11]
dzis zrobilam to ciasto, wyszo super, puszyste ,lekkie, bez zakalca, jestem zachwycona
kasia [2007-05-01 18:44:50]
Niestety w tym przepisie jest potrzeba dodania tyle proszku do pieczenia, bo tam jest 1 szklanka wody i 1 szklanka oleju i "coś" to musi udźwignąć żeby nie było zakalca. Ja troszeczkę zaryzykowałam i dodałam 2 łyżki proszku do pieczenia i babka wyszła fajna ;)
Dorota [2007-05-01 11:17:02]
Zamiast się męczyć z wlewaniem ciasta łyżkami na zmianę, można wlać najpierw całe białe, potem całe ciemne i porobić smugi widelcem, delikatnie mieszając. Też wyjdzie zeberka :)
Sloneczko [2007-04-30 17:09:49]
3 łyżki proszku do pieczenia?.Chyba coś nie tak.
Barbara [2007-04-29 11:38:19]
babka super tylko pieke w okraglej formie
sulliko [2007-04-28 17:07:44]
JA WYPRUBOWALAM DZISIAJ, MAM PODOBNY PRZEPIS NA TO CIASTO BO DODAJE ORANZADE ZAMIAST WODY MINERALNEJ, ALE W SMAKU JEST PODOBNE I NAWET DOBRE
ASIA [2007-04-28 16:54:53]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl