Babka Zeberka

Dodane przez w dniu
42 opinie | Wyraź opinię
2.959107806 stars based on 1883 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

1 ½ szklanki cukru
2 ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka oleju
1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
Ponadto:
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki pszennej
Do dekoracji:

Sposób wykonania:

Jajka utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec dodać olej i wodę mineralną. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej mąkę pszenną.

Do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej (40x10 cm) wlewać na przemian po ok. 3 łyżki ciasta kakaowego i po ok. 3 łyżki ciasta białego.

Formę z babką włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

7262
sprawdzone przepisy
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,11 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
Komentarze do przepisu:
Gratuluję udanej babeczki! :)
Dorota [2016-07-21 11:09:18]
Robie ja drugi raz, przestraszyla mnie troszke konsystecja po dodaniu szklanki oleju, niepotrzebnie... Babka wyszla pyszna i co najwazniejsze nie sucha :) ps. To moja pierwsza babka ktora zrobilam :) polecam
monika [2014-05-13 16:21:40]
Taki był przepis, ale zawsze można dać mniej. Udanego wypieku życzę :)
Dorota [2014-01-22 22:34:09]
Pyszna, polecam.
nikii50 [2012-01-17 17:50:56]
Super babka polecam ;)
JAZDA [2010-08-14 20:10:31]
Dzisiaj upieklam ciasto po raz 3 w życiu (mam 39 lat). Ciasto wyszlo rewelacyjnie. Co prawda zrobilam 4 modyfikacje: dodalam tylko 2 lyżeczki proszku do pieczenia, 1 lyżeczkę cukru waniliowego, pokruszone migdaly i polalam polewą czekoladową. Naprawdę zdziwilam się że tak wyszlo. Ciasto palce lizać. W piekarniku trzymalam 90 min. ale na pieczeniu z góry i z dolu, a nie z termoobiegiem jak zwykle.
Sylwia - bardzo początkująca [2010-07-28 20:53:26]
Bardzo dobra, na drugi dzień jeszcze lepsza, tylko niewiele już niestety zostaje.
bozia69 [2010-05-03 20:49:36]
Zrobiłam. Wyszła super!! Nie zmieniłam w przepisie nic, dodałam tylko kilka kropel aromatu migdałowego i potrzyma.łam w piekarniku dla pewności 15 minut dłużej. SUPER. Polecam:))
Anonimqa [2010-04-19 16:55:59]
Ciasto wyszlo rewelacyjne...Wyroslo duze o malo conie wyszlo z foremki.Pieklam krucej niz jest napisane w przepisie (ja pieklam 40 min)
fiona [2010-04-10 23:55:59]
to ciasto jest pycha poprostu rewelka za kzdym razem sie udaje :) ja robie z tego przepisu torta czekoladowego bo zawsze zostaje dlugo wilgne i w ogole super sie nadaje. pieke w okraglej tortownicy przekladam kremem polewam czekolada i jest super :)
ania [2010-03-12 11:31:25]
Przed chwilą zrobiła,pychota ;-)
Gosia [2010-03-10 14:07:12]
dziekuje za przepis jestem bardzo zazdowolona dzis po raz 2 bede robic to ciasto 1 razem wyszlo pieknie z tym ze dodalam tylko 2 lyzeczki proszku do pieczenia .polecam
justys [2010-02-06 11:45:25]
Ciasto wyszło...Jedyne co jeszcze dodałam to kilka kropli aromatu do ciasta i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Pyszne:)
Monika [2009-12-14 11:58:54]
Pyszna, właśnie ją upiekłam, nie dość, że wielka to jeszcze baaaardzo dobra :)
milka [2009-11-15 13:30:30]
ja juz robilam kilka razy ale za kazdym razem nie takie jakie oczekiwalam
serduszko631 [2009-03-07 22:26:54]
FAJNY PRZEPIS MI WYSZŁO TYLKO PIEKŁAM 1,5 GODZINKI!
PATRYCJA [2009-02-14 17:10:02]
Dzięki za przypomnienie przepisu , to ciasto z rodzaju, które zawsze sie udaje, proste w przygotowaniu i tzw. pewniak , pycha :))
smakoszka [2008-03-14 10:51:13]
Babka dobra :D wczoraj upiekłam:D Polecam przepis:)
Justyna [2008-03-12 17:33:15]
myslalam ze bedzie gorzej po przeczytaniu komentarzy:)ale jest ok:)polecam:)
Justyna [2007-12-24 14:13:38]
W przepisie były podane 3 łyżki proszku do pieczenia i ja też tyle dodałam (3 płaskie łyżki) żeby nie wyszedł zakalec...
Dorota [2007-11-26 18:52:05]
ehh 3 złyżki proszku do pieczenie? chyba łyżeczki ;)
Aguś [2007-11-23 22:01:31]
Ten przepis to znana chyba wszystkim ZEBRA można dodawać wodę gazowaną ,oranżadę albo coca cole jak kto woli,i co ma aktualnie pod ręką. Przepis na ciasto jest taki sam ,tylko nazwę każdy wymyśla inną, raz jest to babka innym razem zebra a jeszcze innym tygrysek.A przepis ten sam!!!!
Lenka [2007-11-09 14:43:35]
Uważam,że w tym przepisie jest za duzo oleju ja na tą samą porcje daję 0,5 szklanki oleju i ciasto zawsze wychodzi a przepis super
jasta4 [2007-10-31 18:05:27]
Może za niska temperatura piekarnika była. Piekarniki są różne, każdy musi znać swój piekarnik - być może trzeba go nagrzać do większej temperatury. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-25 22:36:31]
jestem zła ciasto nie wyszło łądnie wyrosło nie opadło a w srodku zakalec piekłam tyle ile pyło podane w przepisie szkoda było tylko produktow nie polecam
Anka [2007-10-20 21:48:23]
ja dzisiaj je piekłam wyrosło super trzymałam sie scisle przepisu jedyny moj bład to to ze dodałam jasne kakao bo nie miałam innego panie pisza ze nie wyszło wydaje mi sie spora role odgrywa tu jakosc piekarnika i na samym poczatku dobre ubicie jajek z cukrem polecam wszystkim przepis super ciasto!!!
monika ciastkara [2007-10-20 21:00:17]
Mi niestety nie wyszła ta babka. Może cos źle zrobiłam,ale robiłam według przepisu.No nic, trudno
Marta [2007-09-22 11:25:24]
Dziekuję za przypomnienie :o), piekłam to ciasto jakies 100 lat temu , wszystkim smakowalo i niestety zapomnialam przepisu , mam nadzieje , ze to ten sam przepis , wlasnie '' siedzi '' sobie w piekarniku ..
AniaD [2007-08-26 14:00:59]
Wypróbowałam , wyszło mi wpaniałe i dodałam oranżady zamiast wody mineralnej, no ta forma jest za mała ja musiałam dać większą okrągla bo wylałomi się trochę ciasta podczas pieczenia.
weronika58 [2007-08-12 12:44:16]
bardzo dobre wyszło ;) cała rodzina była zachwycona.wyszło mimo tego,ze mam nienajlepszy piekarnik.zamiast po 3łyzki,wlewałam po prostu,naprzemian troche ciasta białego,troche ciemnego.2dni i zostały same okruchy ;) polecam,pozdrawiam
ania [2007-07-30 20:36:05]
Może babka za krótko była pieczona lub za niska temperatura była - piekarniki są różne. Może należało ją piec nieco dłużej, bo ta babka szybko rośnie, i może wydaje się, że już jest gotowa, a tutaj trzeba jeszcze ją potrzymać w piekarniku. Może następnym razem się uda. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-19 13:57:00]
Zrobiłam jak pisze i co?? ZAKALEC wyszedł.. Ciasto w piekarniku urosło jak powinno, a po wyłączeniu opadło o połowę.. Ten przepis polecam tylko fanatykom ZEBRY Reszta niech poszuka innego...
Bożena [2007-07-18 23:54:13]
Wlasnie zrobilam babke z tego przepisu...poczatkowo myslalam ze nic z niej nie bedzie...bo u gory byla ladna ale widelcem wyciagalam ze srodka nieupieczone ciasto;/// ale naszczescie nie martwcie sie...trzeba trzymac ja w piekarniku ile sie tylko da...i wicyhodzi super upieczona!!! az sama bylam zdziwiona:) ale te wszystkie moje trudnosci mogly wynikac ze pieklam ja w specjalnej formie do baby..a ona jak wiadomo jest dosc gleboka. ogolnie - bardzo smaczne i szybkie w przyrzadzeniu.
poczatkujaca [2007-07-18 17:16:05]
To ciasto jest dobre tylko jak dodałam 3 lyżki proszku do pieczenia to wyszedł mi zakalec ale po 2 jest dobre
Smaczna [2007-07-12 08:54:45]
Robiłam Zebrę z wielu różnych przepisów, ale wszystke okazywały się zakalcami, ta Zeberka to rewelacja, wyrosła, jest pulchna, jest się czym zachwycić. Pozdrawiam
iwonka [2007-06-03 10:23:20]
ZEBERKA PYSZNA, POLECAM!!!
JAGNA [2007-05-05 14:59:11]
dzis zrobilam to ciasto, wyszo super, puszyste ,lekkie, bez zakalca, jestem zachwycona
kasia [2007-05-01 18:44:50]
Niestety w tym przepisie jest potrzeba dodania tyle proszku do pieczenia, bo tam jest 1 szklanka wody i 1 szklanka oleju i "coś" to musi udźwignąć żeby nie było zakalca. Ja troszeczkę zaryzykowałam i dodałam 2 łyżki proszku do pieczenia i babka wyszła fajna ;)
Dorota [2007-05-01 11:17:02]
Zamiast się męczyć z wlewaniem ciasta łyżkami na zmianę, można wlać najpierw całe białe, potem całe ciemne i porobić smugi widelcem, delikatnie mieszając. Też wyjdzie zeberka :)
Sloneczko [2007-04-30 17:09:49]
3 łyżki proszku do pieczenia?.Chyba coś nie tak.
Barbara [2007-04-29 11:38:19]
babka super tylko pieke w okraglej formie
sulliko [2007-04-28 17:07:44]
JA WYPRUBOWALAM DZISIAJ, MAM PODOBNY PRZEPIS NA TO CIASTO BO DODAJE ORANZADE ZAMIAST WODY MINERALNEJ, ALE W SMAKU JEST PODOBNE I NAWET DOBRE
ASIA [2007-04-28 16:54:53]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.