naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: karotka
Dodano: 27.04.2007
Ods這n dziennie: 13

Zdj璚ia Komentarze

Sk豉dniki:

Ciasto:
5 jajek
1 ½ szklanki cukru
2 ½ szklanki m彗i pszennej
3 造磬i proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
Ponadto:
3 造磬i kakao
3 造磬i m彗i pszennej
Do dekoracji:
cukier puder

Spos鏏 wykonania:

Jajka utrze z cukrem, dalej ucieraj帷 dodawa m彗 pszenn i proszek do pieczenia. Na koniec doda olej i wod mineraln. Ciasto podzieli na dwie cz窷ci. Do jednej cz窷ci doda kakao, a do drugiej m彗 pszenn.

Do wysmarowanej t逝szczem formy keksowej (40x10 cm) wlewa na przemian po ok. 3 造磬i ciasta kakaowego i po ok. 3 造磬i ciasta bia貫go.

Form z babk w這篡 do nagrzanego piekarnika i piec oko這 60 minut w temperaturze 170-180 °C. Ostudzi i posypa cukrem pudrem.

Smacznego.

Sprawd korzy軼i na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepis闚: 1342 6239
Liczba porad kulinarnych: Brak 1494
Reklamy: S Brak
Mo瞠sz dodawa przepisy: Nie Tak
Warto軼i od篡wcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepis闚: Nie Tak
Wyszukiwanie wg sk豉dnik闚: Nie Tak
Sprawd extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesi璚zny koszt korzystania z serwisu od 1,66 z (z VAT)
Zobacz tak瞠 podobne przepisy:
Sprawd extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
Sprawd tak瞠 inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Taki by przepis, ale zawsze mo積a da mniej. Udanego wypieku 篡cz :)
Dorota [2014-01-22 22:34:09]
3 造zki ?nie za duzo?
Helena [2014-01-22 20:26:27]
Pyszna, polecam.
nikii50 [2012-01-17 17:50:56]
Super babka polecam ;)
JAZDA [2010-08-14 20:10:31]
Dzisiaj upieklam ciasto po raz 3 w 篡ciu (mam 39 lat). Ciasto wyszlo rewelacyjnie. Co prawda zrobilam 4 modyfikacje: dodalam tylko 2 ly瞠czki proszku do pieczenia, 1 ly瞠czk cukru waniliowego, pokruszone migdaly i polalam polew czekoladow. Naprawd zdziwilam si 瞠 tak wyszlo. Ciasto palce liza. W piekarniku trzymalam 90 min. ale na pieczeniu z g鏎y i z dolu, a nie z termoobiegiem jak zwykle.
Sylwia - bardzo pocz徠kuj帷a [2010-07-28 20:53:26]
Bardzo dobra, na drugi dzie jeszcze lepsza, tylko niewiele ju niestety zostaje.
bozia69 [2010-05-03 20:49:36]
Zrobi豉m. Wysz豉 super!! Nie zmieni豉m w przepisie nic, doda豉m tylko kilka kropel aromatu migda這wego i potrzyma.豉m w piekarniku dla pewno軼i 15 minut d逝瞠j. SUPER. Polecam:))
Anonimqa [2010-04-19 16:55:59]
Ciasto wyszlo rewelacyjne...Wyroslo duze o malo conie wyszlo z foremki.Pieklam krucej niz jest napisane w przepisie (ja pieklam 40 min)
fiona [2010-04-10 23:55:59]
to ciasto jest pycha poprostu rewelka za kzdym razem sie udaje :) ja robie z tego przepisu torta czekoladowego bo zawsze zostaje dlugo wilgne i w ogole super sie nadaje. pieke w okraglej tortownicy przekladam kremem polewam czekolada i jest super :)
ania [2010-03-12 11:31:25]
Przed chwil zrobi豉,pychota ;-)
Gosia [2010-03-10 14:07:12]
dziekuje za przepis jestem bardzo zazdowolona dzis po raz 2 bede robic to ciasto 1 razem wyszlo pieknie z tym ze dodalam tylko 2 lyzeczki proszku do pieczenia .polecam
justys [2010-02-06 11:45:25]
Ciasto wysz這...Jedyne co jeszcze doda豉m to kilka kropli aromatu do ciasta i 1 造瞠czk cukru waniliowego. Pyszne:)
Monika [2009-12-14 11:58:54]
Pyszna, w豉郾ie j upiek豉m, nie do嗆, 瞠 wielka to jeszcze baaaardzo dobra :)
milka [2009-11-15 13:30:30]
ja juz robilam kilka razy ale za kazdym razem nie takie jakie oczekiwalam
serduszko631 [2009-03-07 22:26:54]
FAJNY PRZEPIS MI WYSZΜ TYLKO PIEKxM 1,5 GODZINKI!
PATRYCJA [2009-02-14 17:10:02]
Dzi瘯i za przypomnienie przepisu , to ciasto z rodzaju, kt鏎e zawsze sie udaje, proste w przygotowaniu i tzw. pewniak , pycha :))
smakoszka [2008-03-14 10:51:13]
Babka dobra :D wczoraj upiek豉m:D Polecam przepis:)
Justyna [2008-03-12 17:33:15]
myslalam ze bedzie gorzej po przeczytaniu komentarzy:)ale jest ok:)polecam:)
Justyna [2007-12-24 14:13:38]
W przepisie by造 podane 3 造磬i proszku do pieczenia i ja te tyle doda豉m (3 p豉skie 造磬i) 瞠by nie wyszed zakalec...
Dorota [2007-11-26 18:52:05]
ehh 3 z造磬i proszku do pieczenie? chyba 造瞠czki ;)
Agu [2007-11-23 22:01:31]
Ten przepis to znana chyba wszystkim ZEBRA mo積a dodawa wod gazowan ,oran瘸d albo coca cole jak kto woli,i co ma aktualnie pod r瘯. Przepis na ciasto jest taki sam ,tylko nazw ka盥y wymy郵a inn, raz jest to babka innym razem zebra a jeszcze innym tygrysek.A przepis ten sam!!!!
Lenka [2007-11-09 14:43:35]
Uwa瘸m,瞠 w tym przepisie jest za duzo oleju ja na t sam porcje daj 0,5 szklanki oleju i ciasto zawsze wychodzi a przepis super
jasta4 [2007-10-31 18:05:27]
Mo瞠 za niska temperatura piekarnika by豉. Piekarniki s r騜ne, ka盥y musi zna sw鎩 piekarnik - by mo瞠 trzeba go nagrza do wi瘯szej temperatury. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-25 22:36:31]
jestem z豉 ciasto nie wysz這 陰dnie wyros這 nie opad這 a w srodku zakalec piek豉m tyle ile py這 podane w przepisie szkoda by這 tylko produktow nie polecam
Anka [2007-10-20 21:48:23]
ja dzisiaj je piek豉m wyros這 super trzyma豉m sie scisle przepisu jedyny moj b豉d to to ze doda豉m jasne kakao bo nie mia豉m innego panie pisza ze nie wysz這 wydaje mi sie spora role odgrywa tu jakosc piekarnika i na samym poczatku dobre ubicie jajek z cukrem polecam wszystkim przepis super ciasto!!!
monika ciastkara [2007-10-20 21:00:17]
Mi niestety nie wysz豉 ta babka. Mo瞠 cos 幢e zrobi豉m,ale robi豉m wed逝g przepisu.No nic, trudno
Marta [2007-09-22 11:25:24]
Dziekuj za przypomnienie :o), piek豉m to ciasto jakies 100 lat temu , wszystkim smakowalo i niestety zapomnialam przepisu , mam nadzieje , ze to ten sam przepis , wlasnie '' siedzi '' sobie w piekarniku ..
AniaD [2007-08-26 14:00:59]
Wypr鏏owa豉m , wysz這 mi wpania貫 i doda豉m oran瘸dy zamiast wody mineralnej, no ta forma jest za ma豉 ja musia豉m da wi瘯sz okr庵la bo wyla這mi si troch ciasta podczas pieczenia.
weronika58 [2007-08-12 12:44:16]
bardzo dobre wysz這 ;) ca豉 rodzina by豉 zachwycona.wysz這 mimo tego,ze mam nienajlepszy piekarnik.zamiast po 3造zki,wlewa豉m po prostu,naprzemian troche ciasta bia貫go,troche ciemnego.2dni i zosta造 same okruchy ;) polecam,pozdrawiam
ania [2007-07-30 20:36:05]
Mo瞠 babka za kr鏒ko by豉 pieczona lub za niska temperatura by豉 - piekarniki s r騜ne. Mo瞠 nale瘸這 j piec nieco d逝瞠j, bo ta babka szybko ro郾ie, i mo瞠 wydaje si, 瞠 ju jest gotowa, a tutaj trzeba jeszcze j potrzyma w piekarniku. Mo瞠 nast瘼nym razem si uda. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-19 13:57:00]
Zrobi豉m jak pisze i co?? ZAKALEC wyszed.. Ciasto w piekarniku uros這 jak powinno, a po wy陰czeniu opad這 o po這w.. Ten przepis polecam tylko fanatykom ZEBRY Reszta niech poszuka innego...
Bo瞠na [2007-07-18 23:54:13]
Wlasnie zrobilam babke z tego przepisu...poczatkowo myslalam ze nic z niej nie bedzie...bo u gory byla ladna ale widelcem wyciagalam ze srodka nieupieczone ciasto;/// ale naszczescie nie martwcie sie...trzeba trzymac ja w piekarniku ile sie tylko da...i wicyhodzi super upieczona!!! az sama bylam zdziwiona:) ale te wszystkie moje trudnosci mogly wynikac ze pieklam ja w specjalnej formie do baby..a ona jak wiadomo jest dosc gleboka. ogolnie - bardzo smaczne i szybkie w przyrzadzeniu.
poczatkujaca [2007-07-18 17:16:05]
To ciasto jest dobre tylko jak doda豉m 3 ly磬i proszku do pieczenia to wyszed mi zakalec ale po 2 jest dobre
Smaczna [2007-07-12 08:54:45]
Robi豉m Zebr z wielu r騜nych przepis闚, ale wszystke okazywa造 si zakalcami, ta Zeberka to rewelacja, wyros豉, jest pulchna, jest si czym zachwyci. Pozdrawiam
iwonka [2007-06-03 10:23:20]
ZEBERKA PYSZNA, POLECAM!!!
JAGNA [2007-05-05 14:59:11]
dzis zrobilam to ciasto, wyszo super, puszyste ,lekkie, bez zakalca, jestem zachwycona
kasia [2007-05-01 18:44:50]
Niestety w tym przepisie jest potrzeba dodania tyle proszku do pieczenia, bo tam jest 1 szklanka wody i 1 szklanka oleju i "co" to musi ud德ign望 瞠by nie by這 zakalca. Ja troszeczk zaryzykowa豉m i doda豉m 2 造磬i proszku do pieczenia i babka wysz豉 fajna ;)
Dorota [2007-05-01 11:17:02]
Zamiast si m璚zy z wlewaniem ciasta 造磬ami na zmian, mo積a wla najpierw ca貫 bia貫, potem ca貫 ciemne i porobi smugi widelcem, delikatnie mieszaj帷. Te wyjdzie zeberka :)
Sloneczko [2007-04-30 17:09:49]
3 造磬i proszku do pieczenia?.Chyba co nie tak.
Barbara [2007-04-29 11:38:19]
babka super tylko pieke w okraglej formie
sulliko [2007-04-28 17:07:44]
JA WYPRUBOWALAM DZISIAJ, MAM PODOBNY PRZEPIS NA TO CIASTO BO DODAJE ORANZADE ZAMIAST WODY MINERALNEJ, ALE W SMAKU JEST PODOBNE I NAWET DOBRE
ASIA [2007-04-28 16:54:53]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Pomagamy Igusi
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywa smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz sw鎩 adres email:

Smaczne listy s darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg s堯w kluczowych | Lista przepis闚 | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl
Zapisz si ju teraz
Aby otrzymywa smaczne przepisy
i informacje na temat naszej strony wpisz sw鎩 adres email:
Smaczne listy s darmowe.