Biszkopt z masą serową i pianką

Dodane przez w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
4.5625 stars based on 16 reviews Ciasta i słodkości

W czasie Świąt Wielkanocnych na stołach królują tradycyjne dla nich wypieki, takie jak wielkanocne babki, mazurki i serniki wykonywane wg. różnych przepisów na ciasta. A może warto trochęurozmaicić słodkie świąteczne menu, przygotowując jakiś nietypowy, smaczny wypiek.

Nasza propozycja to ciasto, które w pewnym sensie nawiązuje do wielkanocnych tradycji, ponieważjest to biszkopt, który stanowi bazę, na której znajduje się warstwa masy serowej o smaku cytryny, dzięki połączeniu sera z galaretką cytrynową. Na wierzchu ułożona jest pianka z białek o smaku agrestu, a całość udekorowana jest wiórkami z czekolady. Czytaj więcej

Kolorowy przekładaniec z ciasta biszkoptowego, sera, pianki z białek oraz czekolady po przekrojeniu sprawia korzystne wrażenie. Ale to nie wszystko, ponieważ ciasto smakuje wybornie! :)

Decydując się na wykonanie tego przepisu nie można zwlekać i należy jak najszybciej wziąć się do pracy, aby zdążyć przed świętami; ciasto wymaga kilkugodzinnego „leżakowania” w lodówce.

Smacznego!

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 galaretka cytrynowa
½ kg białego sera
25 dag masła
20 dag cukru
4 żółtka
Pianka:
1 galaretka agrestowa
4 białka
10 dag cukru
Do dekoracji:
5 dag mlecznej czekolady

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenie i wylać do niej ciasto biszkoptowe. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Biały ser zmielić w maszynce. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec do utartej masy dodawać zmielony ser i lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Gotową masę serową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę agrestową i delikatnie razem wymieszać. Gotową piankę wyłożyć na masę serową i wyrównać łyżką. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.

7099
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Również pozdrawiam i smacznego życzę :)
Dorota [2014-02-26 18:53:38]
Proszę bardzo, udanego wypieku życzę i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-29 10:23:39]
Dziękuję za odpowiedź, jak zrobię to napiszę czy ser z "wiaderka" się sprawdzi. Pozdrawiam .
Magda [2013-03-27 19:40:55]
Myślę, że ser z wiadereczka też może być, a wtedy galaretkę cytrynową lepiej rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody (dokładnie 150 ml). Powodzenia i Wesołych Świąt :)
Dorota [2013-03-26 22:48:36]
czy ser może być taki gotowy zmielony z wiaderka czy będzie za rzadki i lepiej tradycyjny zmielić
Magda [2013-03-26 22:27:48]
Pyszne ciasto, aczkolwiek biszkopt piekłam swój :)
Milka [2011-02-14 11:34:54]
ciasto jest pyszne,ale biszkopt wyszedł mi bardzo twardy,nawet po nasączeniu.
basia [2011-02-07 13:02:32]
Dziękuję za szybkie wykonanie tego przepisu. Cieszę się, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-02-02 12:15:36]
Pyszne ciacho!!!!
carla [2011-02-01 23:50:47]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.