Biszkopt z masą serową i pianką

4.5625 stars based on 16 reviews Ciasta i słodkości

W czasie Świąt Wielkanocnych na stołach królują tradycyjne dla nich wypieki, takie jak wielkanocne babki, mazurki i serniki wykonywane wg. różnych przepisów na ciasta. A może warto trochęurozmaicić słodkie świąteczne menu, przygotowując jakiś nietypowy, smaczny wypiek.

Nasza propozycja to ciasto, które w pewnym sensie nawiązuje do wielkanocnych tradycji, ponieważjest to biszkopt, który stanowi bazę, na której znajduje się warstwa masy serowej o smaku cytryny, dzięki połączeniu sera z galaretką cytrynową. Na wierzchu ułożona jest pianka z białek o smaku agrestu, a całość udekorowana jest wiórkami z czekolady. Czytaj więcej

Kolorowy przekładaniec z ciasta biszkoptowego, sera, pianki z białek oraz czekolady po przekrojeniu sprawia korzystne wrażenie. Ale to nie wszystko, ponieważ ciasto smakuje wybornie! :)

Decydując się na wykonanie tego przepisu nie można zwlekać i należy jak najszybciej wziąć się do pracy, aby zdążyć przed świętami; ciasto wymaga kilkugodzinnego „leżakowania” w lodówce.

Smacznego!

Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 5

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 galaretka cytrynowa
½ kg białego sera
25 dag masła
20 dag cukru
4 żółtka
Pianka:
1 galaretka agrestowa
4 białka
10 dag cukru
Do dekoracji:
5 dag mlecznej czekolady

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie razem wymieszać. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenie i wylać do niej ciasto biszkoptowe. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 °C.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Biały ser zmielić w maszynce. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec do utartej masy dodawać zmielony ser i lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Gotową masę serową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.

Galaretkę agrestową rozpuścić w 200 ml gorącej wody, dokładnie rozmieszać i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać lekko tężejącą galaretkę agrestową i delikatnie razem wymieszać. Gotową piankę wyłożyć na masę serową i wyrównać łyżką. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
białko biały biszkopt Boże Narodzenie ciasta cukier galaretka jajko krem mak mąka mąka pszenna masło Mikołajki pieczenie proszek do pieczenia ser słodkości Wielkanoc żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Również pozdrawiam i smacznego życzę :)
Dorota [2014-02-26 18:53:38]
Witam biszkopt upiekłam swój...masa serowa wyszła pyszna...ale ta druga co z galaretką agrestową nie podeszła nam, ale następnym razem dodam pomarańczową i myślę że będzie OK...Serdecznie pozdrawiam :)
Joanna [2014-02-25 15:16:21]
stanowczo za malo sera. ja robie z kilograma
maja [2013-09-21 16:44:44]
Nam nie bardzo smakowało :(
ata [2013-07-03 20:58:45]
Proszę bardzo, udanego wypieku życzę i Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2013-03-29 10:23:39]
Dziękuję za odpowiedź, jak zrobię to napiszę czy ser z "wiaderka" się sprawdzi. Pozdrawiam .
Magda [2013-03-27 19:40:55]
Myślę, że ser z wiadereczka też może być, a wtedy galaretkę cytrynową lepiej rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody (dokładnie 150 ml). Powodzenia i Wesołych Świąt :)
Dorota [2013-03-26 22:48:36]
czy ser może być taki gotowy zmielony z wiaderka czy będzie za rzadki i lepiej tradycyjny zmielić
Magda [2013-03-26 22:27:48]
ja zawsze daję do biszkoptu trochę oleju na każde jajo łyżka oleju spróbujcie będzie puszysty
zosia [2012-04-15 09:48:46]
pycha ha ha
ewa 24092011 [2011-09-24 15:14:49]
probowalam pychota
alexandra [2011-05-01 21:29:05]
Ciasto bardzo dobre, ale biszkopt lepiej upiec z innego przepisu.
aga [2011-03-15 22:23:03]
pyszne ciasto ale biszkopt upiekłam ze swojego przepisu gorąco polecam
beata [2011-02-27 20:21:43]
pycha!!! ja zrobiłam ser z białą galaretką, a piankę z niebieską galaretkąi posypałam białą czekoladą (takie akurat miałam w domu produkty) moje dzieci były zachwycone, ciasto pyszne a w dodatku kolorowe!
monika [2011-02-23 20:54:25]
Ciasto pyszne pozdrawiam
Anna /2011-02-20 /12;37 [2011-02-20 12:31:34]
ciasto wyszlo fantastyczne
andzia [2011-02-18 13:14:48]
Pyszne ciasto, aczkolwiek biszkopt piekłam swój :)
Milka [2011-02-14 11:34:54]
pycha
DJ-tiesto [2011-02-07 16:05:41]
ciasto jest pyszne,ale biszkopt wyszedł mi bardzo twardy,nawet po nasączeniu.
basia [2011-02-07 13:02:32]
pyszotka pycha mniam.
alicja [2011-02-04 16:42:02]
Dziękuję za szybkie wykonanie tego przepisu. Cieszę się, że ciasto się udało. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-02-02 12:15:36]
Pyszne ciacho!!!!
carla [2011-02-01 23:50:47]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>