Kokosanki

3.56392405 stars based on 1580 reviews Ciasta i słodkości
Kokosanki
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 4

Składniki:

4 białka
1 szklanka cukru
30 dag wiórków kokosowych
skórka z cytryny

Sposób wykonania:

Białka ubić następnie dodać cukier, pod koniec ubijania dodać kokos i skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać.

Na natłuszczoną blachę nakładać łyżeczką i formować stożki. Piec około 25 minut w temperaturze 160 - 170 °C.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Andrzejki bakalie białko ciasta Mikołajki pieczenie słodkości wiórki kokosowe Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
za duzo cukru.Nastepnym razem dam mniej.
kaja [2013-03-10 17:33:50]
kokosanki to zwykle bezy kokosowe...i to do tego za slodkie!!! okropne...nie lubie bezy moze dlatego...
Martvs [2013-01-23 22:25:06]
Dzięki i cieszę się, że kokosanki się udały :)
Dorota [2013-01-01 21:04:50]
Kokosanki pyszne:) Dodałam 3/4 szklanki cukru i piekłam 16 minut w temp. 160 stopni C. Gorąco polecam przepis
Agnieszka [2012-12-15 21:26:32]
Cieszę się bardzo, że kokosanki się udały i pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-19 09:37:02]
Kokosanki wyszły idealne, trochę dłużej trzymałem w piekarniku.
mario [2012-11-18 15:01:54]
mi wyszly troszke gumowe ale mimo to pychaaaa:)
ola [2012-09-15 14:02:10]
bardzo dobre :) przepis z niczego a taki pyszny
Blackkarol [2012-07-23 21:16:21]
To super! Cieszę się, że ciasteczka się udały i że smakowały :)
Dorota [2012-05-15 10:26:58]
bardzo dobry przepis, szybki, łatwy i ciastka wyśmienite; ciesze się, że skorzystałam; dzięki ;)
Syla [2012-05-14 18:34:16]
Wczoraj robiłam je pierwszy raz.Miałam trochę obaw,ale wyszły znakomite.Polecam!!!
andzia [2012-01-01 17:44:53]
Tak, skórkę z cytryny należy zetrzeć na tarce (może być na tarce o małych oczkach) i dodać do masy. Dodać najlepiej skórkę z całej 1 cytryny. Powodzenia :)
Dorota [2011-07-26 11:40:29]
a co z tą skórką cytryny?zetrzec na tarce ile tegp dac wgl??
Kondi [2011-07-15 19:43:06]
pysznosci ;p zawsze robie bezy dzis jednak zrobilam kokosanki wyszly ok ;] chce tylko dodac ze kazdy piekarnik grzeje inaczej wiec najlepiej regulowac temp. bo i trzymac je ok 15-17 min. wychodza wtedy ok ;] a i lepiej je zozlozyc na papierze nie przyklejaja sie ;] i dajcie im ostygnac to ztwardnieja i beda pycha ;]
Dominika [2011-07-12 17:23:03]
35 minut i pyszności
rycho 2 [2011-05-25 14:01:23]
po 15 minutach były ciemnobrązowe, ponadto wyszły mi strasznie gumiaste. na drugi raz spróbuje ddać mąki
kiki [2011-05-14 19:16:56]
no mamnadzieje ze beda dobre własnie sie pieką. zamiast skórki cytryny dodałam troszeczke kwasku cytrynkwego, mysle ze bedzie dobre
ina [2010-12-02 16:24:09]
W moim przypadku masa jaką wykonałam zgodnie z przepisem wyszła za rzadka więc po prostu dosypałam więcej kokosu. Po upieczeniu stwierdzam,że trzeba dać troszkę większą temperaturę ponieważ wyszły troszkę gumowe te kokosanki zamiast lekko chrupkie i kruche. Pozdrawiam
Majka [2010-10-05 19:42:49]
Wiadomo, każdy piekarnik jest inny. Mam nadzieję, że kolejne kokosanki będą smaczne. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-16 11:05:26]
Właśnie "próbowałem" upiec kokosanki z tego przepisu. Wszystko było dobrze dopóki nie zacząłem ich piec. Na mój gust wyglądały dobrze już po ok. 12 min., ale postanowiłem je jeszcze trochę potrzymać w piekarniku. Po 15 min. musiałem przykryć je folią aluminiową bo zaczęły przybierać "niebezpieczny" kolor. Po 20 min. postanowiłem je wyjąć i przy otwieraniu piecyka wyleciały kłęby dymu. Okazało się, że kokosanki nie spaliły się od góry tylko tam gdzie stykały się z blachą. Po obraniu spalenizny wyszły super suche mikro ciasteczka 0,5 x 1,5 cm. Myślę że jednak gdybym je wyciągnął wcześniej wszystko byłoby OK...więc sprawdzę i napiszę.
Marcin [2010-09-09 15:54:44]
tyle tu wspaniałych komentarzy, że sie skusiłam. tez na święta kupiłam kilogram wiórków i już jest dawno po świętach a ja nie wiedziałam co z nimi zrobic. no więc na myśl przyszły kokosanki. zrobiłam je dokładnie wg. przepisu. dokładnie! i wiecie co...są okropnie słodkie i do niczego się nie nadają jak tylko do wyrzucenia. mam wrażenie że dobre moga byc tylko dla cukrzyków. wg. mnie cukru powinno byc cn. polowę mniej. włozyłam je do foremek od muffinów. to był dobry pomysł ale i tak cukier się skarmelizował. szczerze, totalnie nie wyszly. niewypał ;( :( :(
komentarz lipiec 2010 [2010-07-25 20:05:02]
ciasteczka przepyszne,świetny przepis- mniam mniam pozdrawiam!
Gośąka [2010-07-25 15:26:25]
kokosanki są pyszne i bardzo szybko się je robi.... bardzo smakują mojemu chłopakowi... pozdrawiam wszystkich co lubią siedzieć w kuchni oraz realizować się zawodowo.
Anna [2010-07-10 12:07:03]
kilku osobom nie wyszły,ktoś tu chce jeszcze mąkę wciskać ??? lepiej by się nie przyznawali bo żeby coś tak prostego i dobrego nie wyszło to lepiej sobie poprostu z kuchnią dajcie spokój ..
Donia [2010-06-04 22:47:32]
no bardzo dobre:D
Agaaa [2010-05-31 12:18:31]
Pychotki mam nadzieję że wytrzymają do jutrzejszego dnia nie zjedzone. Pozdrawiam Lucka
Lucka [2009-11-14 20:50:19]
Rewelacja, pyszne i - polecam wszystkim!
EWa [2009-10-12 15:57:36]
ok przepis latwy, ale chociaz ubilam piane na sztywno to kokosanki w trakcie pieczenia sie rozlewaja;/ co robie zle?
mb [2009-08-28 08:08:45]
Moje kokosanki nie wyszły takie piękne jak na zdjęciu i trochę jednak za słodkie, mimo, że dodałam mniej cukru. Ciekawe co na ten wypiek powie narzeczony ;)
Ewelina [2009-04-21 16:10:55]
mmmm!!! świetny przepis!! palce lizać :)
Ania z Chełmna [2009-02-26 14:31:41]
Świetny przepis! składniki, które zawsze są w domu, chwila przygotowań, a kokosanki pyszne!
Tricia [2009-02-15 12:04:13]
witam, tak sie jakos zlozylo ze dostalam na swieta ponad kilogram wiorkow kokosowych a poniewaz nie wiedzialam co z nimi zrobic to nie pozostalo mi nic innego jak upiec kokosanki. wygladaja nawet ladnie, z przepisu wyszlo ponad 30 kokosanek ale to wszystko zalezy jak duze uformuje sie stozki, ja swoje ciastka pieklam w papierowych foremkach ktore stosuje sie do mufinek, nawet jesli ciasko przywrze do papierka to nic sie mu nie stanie, jutro zabieram je do pracy, Dzieki za przepis kokosanki smakuja rewelacyjnie
yo-ana [2009-01-13 21:06:14]
a nawet na dwa plusy ;) pyszne te kokosanki!
Kasia [2008-12-19 14:18:25]
bardzo dobre kokosanki szybko sie robi pozdro dla piekarzy czy cukierników
klaudia [2008-11-17 12:13:22]
To najlepszy przepis na kokosanki!! SA WYSMIENITE:)) polecam kazdemu to codenko:)
Asiunia [2008-10-29 16:10:22]
Dokładnie tak ;)
Dorota [2008-08-27 22:07:25]
rozumiem,że tskórkę od cytyryny nalezy zetrzeć? :)
Marta [2008-08-26 13:29:55]
wyszły przepyszne:-)
bozmir [2008-08-22 18:40:35]
Kokosanki wyszły super.Dzięki za przepis!!!
biutka [2008-07-24 15:21:14]
Cieszę się, że kokosanki się udały. Pozdrawiam :)
Dorota [2008-06-23 23:35:37]
zrobilam je pierwszy raz wcale sie nie rozlaly na blaszce moze dlatego ze przedtem nagrzalam piekarnik tak pyszne jak ze sklepu dzieki za przepis podam dalej
arleta [2008-05-30 19:54:38]
super kokosaneczki, rodzina nie mogła uwierzyc że własnoręcznie zrobione. Pani Dorotko dzięki za wszystkie przepisy
asiek [2008-04-12 22:07:01]
a ja do tego przepisu zamiast skórki z cytryny dodałam skórkę z POMARAŃCZY :) tez były pycha :D
Monika z Sosonowca [2008-04-08 11:32:30]
ja dałam 200g wiórków, graść pokrojonych drobniutko suszonych brzoskwiń, nieco cukru waniliowego i łyżkę mleka by nie były suche ;) rewelacja! ;)
moni [2008-03-31 18:52:05]
super przepis,kOkosaneCzki wyszły pyszne:) pOlecam i pOzdrawiam ;)
MeRRy [2008-03-20 18:02:00]
Dzięki za przepis. Już widzę, ze trochę urosły, formując je nie wzięlam na to poprawki i są trochę większe niż myślałam. Mam nadzieję, że się w srodku upieką! Następnym razem będę formować mniejsze kulki. nie wyobrażam sobie, jak wielkie wyszły tym z was, którzy formowali je kielisziem do jajek.
Aginka [2008-03-07 23:07:17]
Kokosanki wyszły pycha. Ja zrobiłam z 3 białek i ok 20 dkg (mniej więcej 3/4 szklanki może trochę mniej) cukru pudru. Nie dodałam skórki z cytryny. Natomiast skorzystałam z pomysłu Ilony i formowałam je kieliszkiem-wyszły śliczne i równe :) Natomiast żeby się nie rozlały myślę że trzeba białka porządnie ubić i potem razem z cukrem też jeszcze ubijać. I wkładać do gorącego piekarnika. Ja piekłam na pergaminowym papierze i nie przykleiły się. pzdr
justi [2008-03-06 18:08:33]
JA również dzisiaj upiekłam kokosanki. Wyszło mi och koło 30. Wyszły dobre, chociaz ostrzegam z skórka cytrynowa, troche dodaje goryczy. Ale tak to bardzo fajne, super sie upiekły. Dzięki :)
Kasia :) [2008-02-22 22:54:05]
Ciasteczka bardzo dobre to malo powiedziane..przewspaniale to jest dobre okreslenie:)Pozdrawiam
Angela [2008-02-14 13:23:23]
Żeby ciasto na kokosanki było twardsze i nie rozlewało się po blasze, dobrze jest ubić białka z cukrem na parze, a potem dodać kokos.
AD [2008-02-13 17:48:58]
Kokosanki piecze się bez mąki. Ważne jest aby dobrze ubić pianę z białek na sztywną masę. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Dorota [2008-02-12 18:26:36]
w przepisie nie ma maki .... ;/ powiedzcie dlaczego wyszły nam jak takie placki;/ wygladają jak takie zgniecione pieczarki nie są takie jak na rysunku...;/;/ czemu..?
kokosanka;D [2008-02-12 18:15:34]
pyszne, dzięki
misia [2008-01-23 20:35:47]
Mama przed chwila zrobiła i są PYSZNE!!!! Nawet tato, ktory nienawidzi kokosów zjadł:)
Miskowa [2008-01-02 15:51:43]
Cieszę się, że kokosanki się udały ;) Życzę smacznego i pozdrawiam ;)
Dorota [2007-12-22 20:41:05]
właśnie upiekłam kokosanki,są pyszne:) formowałam je pomocą kieliszka do jajka,za każdym razem przed formowaniem kokosanki kileiszek maczałam w zimnej wodzie.Wszytkie wyszły mi piękne i równiutkie i 100 razy lepsze niż ze sklepu...(wybaczcie nieskromność:))dziekuje Dorotko za przepis
ilona [2007-12-21 23:55:45]
kokosanki są pyszne
marysia [2007-12-21 17:17:01]
Mąki do tych ciasteczek się nie dodaje. A żeby ładnie odchodziły od blaszki - blaszkę przed wyłożeniem ciasteczek należy dobrze posmarować tłuszczem, a same ciasteczka zdejmować z blaszki jak są jeszcze ciepłe. Powodzenia ;)
Dorota [2007-12-21 14:35:11]
Super przepis piekłam je dziśaj są wyśmienite.Dziękuje
Bogna [2007-12-19 13:37:35]
Kokoski na 5. Lepiej piec do momentu jak zaczynają się kolorować, pieczone dłużej robią sie twardsze i mniej smaczne ale i tak sa super. Mam tylko jedno pytanie. Pieklam je na blasze wysmarowanej tłuszczem, ale i na folii aluminiowej i mialam problemy z oderwaniem ich. Jakies porady ?
częstochowianka [2007-12-19 11:28:30]
trzeba make dodac ??
kamil [2007-12-16 17:22:58]
Siemka diś miałem pomysł na coś słodkiego , żalezało mi szybko na czasie , w 5 minut przygotowałem ciast ona kokosanki a 2 ciagu 20 minut upiekłem je były bardzo pyszne z polewą czekoladową z orzechami laskowymi pozdrawiam piotrek
Piort pseudonim diabloss2 [2007-12-06 12:50:16]
Świetne ciasteczka wyszły mniam mniam
efa_1985 [2007-11-21 16:31:17]
kokosanki są swietne smakowały całej rodzinie dziękuje za wspaniały przepis
Marysia [2007-11-10 19:01:09]
Witam zrobiłam wczoraj kokosanki były super wszystkie znikły. Zamiast cukru dałam cukier puder, wykładałam ciastka na folie aluminiową i nie przykleiły się i nie rozpłynęły. Polecam głównie dla tych co lubią słodkości.Pozdrawiam!!
Celina [2007-11-08 13:21:08]
pyszne ciastka smakują jak kupne polecam gorąco :)
Marysia [2007-09-23 14:59:30]
te ciastka robię już od paru lat, nauczyła mnie mama, są pyszne. nawet, jeśli się rozleją, nie tracą nic ze smaku :-) polecam!
kaja_f [2007-07-19 17:22:10]
te kokosanki są naprawde pyszne,ktoś kto się wypowiadał że kokosanki sie rozlały na blaszce napewno posmarował ją tłuszczem,ja też tak zrobiłam i się też rozlały ale to nie wina przepisu bo drugie zrobiłam bez smarowania i są super.daria
daria [2007-07-08 19:09:22]
Mnie bardzo smakowały do tego się nie dodaje mąki, a poza tym - przecież nie będą jednakowe jak na zdjęciu...
Carmenn carmenn.magnolia@gmail.com [2007-07-04 11:03:03]
mmmmmmmmmmmmm poprostu bosskie byly i jakie proste w przygotowaniu polecam!:D sa wietne na dola ;)!!!!!!!!!!
karolina [2007-06-23 18:32:33]
udaly sie super nawet maz ktory nie przepada za slodyczami zjadl duzo, popszly w jeden dzien dzieki!!!
izka [2007-06-04 10:06:47]
kokosanki pyszne ale piekę tylko 10 min
kristel [2007-04-30 22:15:10]
JEST JESZCZE PROSTSZY PRZEPIS NA KOKOSANKI ! Wystarczy polewe czekoladową nalać do jakiegoś naczynia dosypać tyle wiórek aby wyrobiło się coś w stylu masy. Ulepic kulki rozpłaszczyć lekko w dłoniach i gotowe.
Kokosanka x) [2007-04-27 11:39:36]
Właśnie je zrobiłam,ale mi nie smakują są bardzo słodkie i nie wyglądają apetycznie tak jak na zdjęciu,chociaż robiłam według przepisu.
Karina [2007-02-22 14:52:34]
Cukier jest tutaj raczej potrzeby do utrwalenia ubitych białek, ale można dać go mniej. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-13 15:03:06]
A cukier jest tu jakimś spoiwem czy może można i bez niego? ;) Bo mi za bardzo cukru nie można...
DV [2007-02-13 15:00:31]
Dziekuje za przepis kokosanki sa niedrogie a smaczne wlasnie czegos takiego szulalam :]
Kuchareczka [2007-02-06 12:11:28]
kokosanki sa dobre ale maja duzo kalorii
zabka [2007-01-27 16:23:35]
Witam! Przepis bardzo prosty a kokosanki po prostu wyśmienite, niebo w gębie. Polecam.
Ula z Olsztyna [2007-01-23 14:58:08]
zrobcie i sprubujcie!!! ciasto jak na biszkopt jak ostygnie kroimy w duza kostke i oblewamy cale w polewie czekoladowej i obtaczamy w wiorkach kokosowych palce lizac
nieznam [2007-01-21 01:04:40]
Dziękuję Bardzo za przepis!! Szukałam go !
Kasztan [2006-12-16 15:36:54]
szukałam przepisu na kokosanki na święta i trafiłam na twój. trzeba przyznać są pycha! tylko uprzedam, ja zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło mi 200!!! takze ostroznie;)
basia [2006-12-16 13:58:42]
Z podanego przepisu wyjdzie około 20 kokosanek.
Dorota [2006-11-24 23:51:18]
Właśnie szukałam takiego przepisu!Aile sztuk wychodzi z tej porcji???chciałabym je upiec na niedzielę Zgóry dziękuję!
GOSIACZEK [2006-11-23 13:23:46]
kokosanki piecze się BEZ MĄKI!! I ja bardzo nie lubię skórek pomarańczowych., więc ich nie dodaję.
BB [2006-11-16 19:09:30]
Kokos - chodzi tutaj o wiórki kokosowe.
Dorota [2006-11-10 12:49:19]
z tych kokosanek nic nie wyszlo. gdzie popelnilam blad?
Betty [2006-11-09 18:10:24]
Wlasnie pieke kokosanki, ale cos jest nie tak, bo masa wyszla za rzadka i rozlala sie na blaszce. Robilam wszystko wg przepisu. Moze po wsypaniu wiorek nalezy delikatnie wymieszac a nie miksowac. Mam nadzieje ze w smaku beda dobre.
Betty [2006-11-08 21:23:27]
Są to bardo pyszne ciastka, łatwe w przyżądzeniu. A w cukierni kosztują majątek
mała kucharka [2006-09-08 14:51:19]
Właśnie upiekłam kokosanki i są świetne. Szybkie w wykonaniu i smaczne. Polecam
aga [2006-08-21 20:04:05]
Dzisiaj jadłam kokosanki i były super. Jutro ja będę je piec a potem wam powiem jakie wyszły
Marzena [2006-08-06 20:49:01]
Oj - nie pamiętam za bardzo ile wychodzi tych kokosanek z tego przepisu. Wydaje mi się że ok. 20 sztuk. Gdybym się jednak myliła to proszę mnie poprawić ;)
Dorota [2006-07-12 22:24:34]
wyszly pyszne:)dodatkowo polalam je czekolada.zdecydowanie polecam:))))))))
Ola [2006-07-12 21:55:04]
a czy moglby ktos powiedziec ile takich kokosanek wychodzi stosujac sie do podanego przepisu??? z gory dziekuje za informacji. pozdrawiam Alutka!!!
alutka [2006-07-12 14:38:04]
Często robię te ciasteczka gdy zostają mi białka z innej potrawy. Zasadę mam taką na jedno białko- jedna łyżka cukru a wiórek kokosowych tak aby masa była zwarta. Dobrze się przechowują w zamkniętym pudełku.
muszka [2006-04-03 22:24:00]
Do kokosanek nie dodaje się mąki, a co do skórki z cytryny - to można ją zastąpić sokiem z cytryny lub dowolnym aromatem. Powodzenia :)
Dorota [2006-01-25 12:14:50]
To dodaje się mąkę czy nie i co można dać zamiast skórki cytrynowej? Z góry dzięki za info ;)
ewa [2006-01-24 10:12:33]
Dzisiaj zrobiłam kokosanki,bardzo dobre,szybkie wykonanie,dzieci zadowolone
Beata B. [2006-01-06 16:04:29]
Miód w ustach Mirek wam to mówi
Mirek z Pęgowa [2005-12-22 21:24:54]
Kokosanki są przepyszne, bardzo często je robiłam . Nie powinnyście jednak dużo ich piec bo niestety szybko sie nudzą. Ale mają bardzo dużo zalet. Dwie najważniesjze: Bardzo prosty przepis, po drugie są PYSZNE. Smacznego!
ALEXA105 [2005-07-14 10:24:13]
KOkosanki to moje ulubione ciastka do tej pory nie znałam przepisu na to cudo i w końcu...znalazłam gdy je upiekłam wyszły super a smakowały lepiej niż w jakiejkolwiek cukrowni!!!Pozdrawiam właścicielkę niesamowicie pysznego prepisu i GRATULUJĘ
Kasia z Dąbrowy [2005-07-09 15:19:16]
Coś fantastycznego. Gratulujemy przepisu i prosimy o coś równie ciekawego'
Urszula z Jasiem [2005-07-08 22:11:30]
własnie jaki tamma być kokos?? wiorki czy co..?? niech ktos odpisze...prosze...a moze ktos wie ile to cudo ma kalori?:D jak nie tutaj to chociaz na email ***Asia***
plichtka@interia.pl [2005-03-15 21:50:45]
Kokosanki pychotka. Niebo w gębie. Idealne na przyjęcia i na chwilowe zachcianki na coś słodkiego. SUPER !!
Madzia [2005-03-12 18:27:41]
Kokosanki wyszły SUPER!!! Bardzo dobre,polecam.Pozdrawiam autorkę przepisu :)
jolek [2004-11-06 19:39:58]
bardzo dobre :)
marcin [2004-11-05 13:52:15]
Wiitam wszystkiich ;]] Ja mam pytankoo co do tych ciasteczeek ;]] tam pisze ze 30 dag kokosu. . . ale jaki to ma byc kokos?? Świezy, jakieś wiórki czy moze coś innego ?? Z góry serdeczne dzięki za odpowiedź. . . ;]]
[[; AaNiTkAa ;]] [2004-10-20 13:10:51]
proponuje kokosanki robic na kruchym cieście, wtedy wychodzą co prawdza już nie kokosanki ale ciasteczka kokosowe- w sumie tez mniam mniam ;)
madzik [2004-10-15 19:17:10]
Mi te kokosanki nie wyszły za zbyt dobre więc radzę korzystać z innego przepisu.
martucha23 [2004-10-10 12:23:06]
mniami!!!!!!! bardzo dobre!!!
Bully [2004-08-09 23:22:40]
A mi sie nie udały kokosanki!!!:( wyszło mi cos obrzydliwego i niekształtnego a rodzina nie chciała spróbować!!
Kasia [2004-05-16 15:07:52]
Super!!! i faktycznie szybko się robi temp. w jakiej wypiekałem to 195 stopni C
drwisz [2004-05-10 13:06:34]
W przepisie nie ma mąki - kokosanki wychodzą pyszne.
Dorota [2003-12-18 23:48:01]
a gdzie maka? i jak myslisz co z tego wyjdzie
laga [2003-12-18 23:18:10]
dziś miałyśmy fazę na coś słodkiego, zależało nam na czasie - wybór okazał się strzałem w 10 -pyszności!!! Nasza propozycja - polać upieczone kokoski polewą czekoladową
Ewa i Ania [2003-11-09 23:17:00]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>