naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Szukaj
Autor: Dorota
Dodano: 07.01.2004
Odsłon dziennie: 2

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
70 dag ziemniaków
3 jajka
3 szklanki m±ki
sól
pieprz
Nadzienie:
30 dag mielonego mięsa
15 dag pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki m±ki
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki ugotować i przepu¶cić przez praskę. Ostudzić, a następnie poł±czyć z pozostałymi składnikami i zagnie¶ć.

Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę drobno pokroić i razem z pieczarkami i mielonym mięsem obsmażyć na oleju. Do około ¾ szklanki wody dodać m±kę i wymieszać z pieczarkami, cebul± i mięsem. Wszystko gotować ok. 15 minut. Ostudzić.

Urywać ciasta po kawałku, posypywać m±k± i formować w ręku kr±żek. Wkładać nadzienie, zlepiać jak knedle i spłaszczać. Obtoczyć kotleciki w m±cę, w jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Podawać z dowoln± sałatk± np. z kapusty pekińskiej.

Składniki na ok. 15 kotlecików.

Smacznego.

SprawdĽ korzy¶ci na extra.smaczny.pl
smaczny.pl extra
smaczny.pl
Liczba przepisów: 1420 6384
Liczba porad kulinarnych: Brak 1495
Reklamy: Brak
Możesz dodawać przepisy: Nie Tak
Warto¶ci odżywcze i kalorie: Nie Tak
Kalkulator kalorii: Nie Tak
Galeria przepisów: Nie Tak
Wyszukiwanie wg składników: Nie Tak
SprawdĽ extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
SprawdĽ extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Polecamy produkty z naszego sklepu:
Do poczytania:
SprawdĽ także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Witam, hmm... sama nie wiem co mogło być przyczyn±, że to ciasto wyszło takie twarde, może rzeczywi¶cie m±ka, bo przecież m±ka m±ce nie jest równa i może lepiej nie dodawać całej m±ki od razu tylko stopniowo dosypywać...
Dorota [2014-02-13 10:45:21]
Witam. Też zrobiłam te kotleciki, nie wiem co było przyczyn±, ale były za twarde.Chyba jednak za dużo m±ki i jajek. Przecież na kopytka to dużo mniej dajemy m±ki i s± wtedy smaczne ( 1/4 m±ki w porównaniu do ziemniaków) a tu nie rozumiem co było przyczyn±. Proszę o odpowiedz.!!!!!!!!!!!!
Stasiowa [2014-01-28 08:25:32]
Tak, pytanie jest ciekawe, i często zadawane, ja podaje wagę już po obraniu ze skórki. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-19 10:18:14]
Witam, Zawsze mnie nurtuje pytanie, czy ziemniaki należy zważyć przed ich obraniem czy po obraniu?
Nika [2011-10-18 23:23:07]
Ja robiłam to ciasto według podanych składników i nic się z nimi nie działo (wiadomo, ziemniaki też s± różne, jedne suche, inne wodniste). Ale można zrobić też tak, żeby ciasto ziemniaczane długo nie czekało, to najpierw można zrobić farsz, ostudzić go, a potem ciasto i robić kotleciki. S± bardzo smaczne, powodzenia :)
Dorota [2011-09-28 10:43:36]
Mam pytanie Dorotko, czy na to ciasto nie s± potrzebne tzw. \"sypkie\" ziemniaki? Mam przykre do¶wiadczenie z ciastem na kopytka. Je¶li wcze¶niej przygotuje takie ciasto, to po pewnym czasie robi się rzadkie. Czy w tym przypadku nalezy się z tym ryzykiem liczyć?
Jagoda [2011-09-27 19:25:18]
M±kę pszenn±.
Dorota [2011-04-28 15:15:10]
Do ciasta dodac make pszenna czy ziemniaczana?
J [2011-04-28 06:05:20]
Również skorzystałam z przepisu , zadowolona jestem ja jak i moja rodzinka, polecam następnym paniom :)bardzo smaczne :)
Gabrysia [2010-04-25 11:17:14]
Bardzo smaczne, wyszły mi co prawda, trochę za ¶cisłe, ale to na pewno moja wina. Jeszcze bardziej smakowały mi na zimno wyci±gnięte z zamrazarki, jako przek±ska :) Nastepnym razem zrobie więcej i zamroże.
amatorka [2009-03-19 13:28:01]
pycha :)))),moje wybredne dziecko,tak jadlo,ze az milo :)
aneta [2009-03-15 15:33:53]
Kotleciki sa pyszne i bardzo szybko się je robi, no i zjada:)
Agatka [2008-07-14 10:47:23]
bardzo,bardzo dobre i syc±ce, dobra odmjana od mielonego dzięki za przepis ;))
annwro14 [2008-03-05 23:56:14]
i zrobiłam to jest pyszne najesc sie nie moga naprawde swietny pomysł buziaki=******
Anuska [2007-11-22 14:26:45]
zamierzam to przygotowac swojej rodzince która składa sie z 6 osób korzystam z tego ze nie poszłam do szkoły z problemów zdrowotnych ...a mam nadzieje ze zrobie im niespodzianke i prazygotuje takie kotleciki ale zrobie farsz z kiełbasy wiejskiej i pieczarek bo to znalazłam w lodówce mam nadzieje ze mi sie uda..mam 15 lat pozdrawiam Ania=))
Anuska=)) [2007-11-22 11:30:36]
a no i oczywiscie jak sie chce na słodko to sie nie obtacza w bułce....
kasia [2007-07-17 15:15:08]
dzis zrobilam i naprawde smaczne, robiłam kiedys cos takiego ale z innym farszem mianowiceie jak do krokietow (kapusta i pieczarki), tyle ze forma sklejania byla troche bardziej pracochłonna a te sie robi szybko... z reszta kolezanka od ktorej wziełam kiedys przepis na te wlasnie z farszem od krokietow mowi ze wklada tam wszytsko co ma pod re4ka, czasami robi na słodko z białym serem i podobno tez smaczne...
kasia [2007-07-17 15:03:32]
pyszoto wszyscy polubili te kotlety uwielbiaja je i wcale nie sa takie pracochlonne
misia [2007-06-26 14:58:39]
kotleciki pucha!
aga [2007-04-30 09:02:01]
Nawet niezłe,ale okropnie pracochłonne.
Mika [2007-03-04 17:18:50]
SPOKO KOTLETY
JANEK [2007-02-21 10:33:39]
rewelacja robiłam moji męższczyni byli zachwyceni a mam męża i 2 synów i bardzo lubi± nowo¶ci pozdrawiam wszystkich
madzia [2007-02-20 11:51:27]
super przepis dzisiaj je robię drugi raz
Basia [2007-02-03 09:45:38]
sa super poprostu pycha
sylwia [26.01.2007] [2007-01-26 09:41:37]
ten przepis zrobiłam tydzien temu ,i za kare musze go robic prawie co dziennie jak tylko mi ziemniakow po obiedzie zostanie bo tak wszystkim smakowało dzieki >
aga [2007-01-21 17:33:39]
Kotleciki naprawde bardzo smaczne,jadly je nawet moje dzieci ,ktore sa bardzo wybredne!Do farszu dodalam ziola ;tymianek,majeranek i bazylie,bo sol i pieprz to dla mnie za malo.PYCHA
MARKOZ [2007-01-08 19:29:55]
kotleciki pierwszka klasa. pysia pysia pysia i jeszcze raz pysia
Madziulek [2007-01-05 21:26:48]
Kotleciki pyszne, zwiększam nadzienie o połowę. Polecam.
Stenia [2007-01-03 14:18:40]
kotleciki rewelacja,a i z przygotowaniem nie ma duzo roboty,wszystkim smakowalo,a sa dosc wybredni:)szczerze polecam
ewa-781 [2007-01-02 13:59:54]
bardzo dobry prepis i smaczny!1 serdeczne dzieki!! bardzo smakowaly mojemu Misiowi:)
znajoma [2006-11-30 10:10:01]
bardzo pyszne.
Monika [2006-11-28 16:41:27]
robię podobne kotlety!!! tylko do farszu dodaje ser żółty.s± pyszne!!!
Iwona [2006-11-18 20:44:23]
a co zrobić by były tak ładnie usmażone?
pati [2006-11-16 14:37:39]
Tak, ciasto na te kotleciki to ma być takie jak na kopytka. A co do wykonania tych kotlecików to tak: najpierw należy zrobić ciasto (ugotować ziemniaki, ostudzić, przecisn±ć przez praskę, dodać jajka, m±kę, przyprawy - i zagnie¶ć ciasto). PóĽniej zrobić farsz (pieczarki, cebulę i mięso mielone podsmażyć, następnie dodać do niego rozmieszan± m±kę z wod± i dusić ok. 15 minut - potem przyprawić do smaku). Z gotowego ciasta formować kr±żki (gdy ciasto będzie się lepić to podsypać go m±k±), nakładać na nie farsz, zlepiać i delikatnie spłaszczać. Następnie obtaczać w m±cę, w jajku, w bułce tartej i smażyć. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2006-08-25 12:11:50]
jejku a ja nie rozumiem co ja mam ugotowac! To mielone mięso? I co poĽniej... kroić na kawalki czy co Prosze o pomoc bo bardzo chcę je zrobic
anula [2006-08-25 11:42:19]
to ciasto to ma być takie jak na kopytka??
misia21 [2006-08-25 11:03:08]
Ja robię kotleciki w podobny sposób... AL jeżeli uważacie, że m±ki jest za dużo poprostu dajci± j± według własego uznania... ja daję 2 1/2 szklanki m±ki... A jako dodatek sos koperkowy lub pieczarkowy... szczerze polecam :) To jest moje popisowe danie
Mariolcia [2006-08-07 15:12:18]
Kotleciki s± super!Wszystkim bardzo smakowały.Ciasto trochę lepiło mi się do r±k, mimo sporej ilo¶ci m±ki, ale było naprawdę pyszne! Polecam!
Daria [2006-07-04 15:18:26]
Jeszcze raz sprawdziłam w przepisie, i jednak maj± tutaj być 3 szklanki m±ki, ponieważ z tego przepisu musi wyj¶ć ciasto gęste, gładkie i takie żeby odchodziło od r±k, z którego następnie można uformować kr±żki, kła¶ć na nie nadzienie i zlepiać jak knedle.
Dorota [2005-09-10 21:43:30]
według mnie powinno być 3/4szklanki m±ki a nie 3 szklanki bo wtedy nie czuć wogóle smaku ziemniaków tylko same m±czne nawet bardzo m±czne ciasto
gosiek [2005-09-05 21:39:17]
moja uwaga: nakładać dużo farszu na cienk± warstwę masy ziemniaczanej. W przeciwnym razie jest za duzo ziemnaków i kotleciki s± zbyt "suche". Dla mnie przepis super!
madzia [2005-08-22 12:17:14]
bardzo mi smakowało,polecam innym.dobry przepis!!
beatag [2005-07-27 11:45:01]
jak dla mnie to nic specjalnego.ten farsz niezbyt mi smakuje,dodalabym cos do niego jeszcze ale nie wiem co.
sylwik [2005-04-05 18:32:04]
WŁA¦NIE SKONCZYŁM JE JE¦Ć ! Sˇ BARDZO PYSZNE. WSYSTKIM SMAKOWAŁY CHOĆ TRUDNO IM DOGODZIĆ. DZIĘKUJE
KASIA [2005-02-16 15:43:11]
Tak, mięso mielone należy przesmażyć razem z pieczarkami i cebul±.
Dorota [2005-02-01 15:36:18]
To mielone mięso jak rozumię też przysmażyć z pieczarkami ? bo nic na ten temat, nie pisze w przepisie.Pozdrowienia ! Magdalena
Mgdalena [2005-02-01 11:16:38]
Pyszne kotleciki Tak jeszcze nie jadlam .Moja rodzina tez byla zadowolona.Dziekuje za przepis .Dalej tak!!!.
Zosia z Koszalina [2004-12-15 21:14:22]
bardzo dobre wrecz pyszne robie je w każd± niedziele rodzina je uwielbia ....¶± no idealne :):)):):)
Sylwia [2004-11-20 09:50:12]
Też jadałam różne wersje ziemniaczanych kotletów w Iranie. Zreszt± nazywaj± się one tam "kotlet", więc nazwa zapożyczona. Na moje pytania, czy ten "kotlet" jest z mięsa, odpowiadano: no jak to, przecież "kotlety" s± z ziemniaków. :) Może więc jest to międzynarodowa potrawa?
Mafalda [2004-05-04 09:50:29]
a to danie pochodzi z Iranu,chociaz nikt wczesniej o tym nie wspomnial:)
Viske [2004-04-26 18:16:09]
KOTLECIKI CAŁKIEM CAŁKIEM WIĘCEJ TAKICH JEEEEEEEEEE
MISIU!1!11!1!111!1 [2004-01-09 20:13:05]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Sklep Smaczny.pl
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy s± darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl