Przepisy Extra

Kotleciki ziemniaczane

Kotleciki ziemniaczane

Składniki:

Ciasto:
70 dag ziemniaków
3 jajka
3 szklanki mąki
sól
pieprz
Nadzienie:
30 dag mielonego mięsa
15 dag pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki mąki
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Ostudzić, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść.

Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę drobno pokroić i razem z pieczarkami i mielonym mięsem obsmażyć na oleju. Do około ¾ szklanki wody dodać mąkę i wymieszać z pieczarkami, cebulą i mięsem. Wszystko gotować ok. 15 minut. Ostudzić.

Urywać ciasta po kawałku, posypywać mąką i formować w ręku krążek. Wkładać nadzienie, zlepiać jak knedle i spłaszczać. Obtoczyć kotleciki w mącę, w jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Podawać z dowolną sałatką np. z kapusty pekińskiej.

Składniki na ok. 15 kotlecików.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
49 opinii | Wyraź opinię
4.3946689592 stars based on 1163 reviews Dania główne
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Witam, hmm... sama nie wiem co mogło być przyczyną, że to ciasto wyszło takie twarde, może rzeczywiście mąka, bo przecież mąka mące nie jest równa i może lepiej nie dodawać całej mąki od razu tylko stopniowo dosypywać...
Dorota [2014-02-13 10:45:21]
Witam. Też zrobiłam te kotleciki, nie wiem co było przyczyną, ale były za twarde.Chyba jednak za dużo mąki i jajek. Przecież na kopytka to dużo mniej dajemy mąki i są wtedy smaczne ( 1/4 mąki w porównaniu do ziemniaków) a tu nie rozumiem co było przyczyną. Proszę o odpowiedz.!!!!!!!!!!!!
Stasiowa [2014-01-28 08:25:32]
Tak, pytanie jest ciekawe, i często zadawane, ja podaje wagę już po obraniu ze skórki. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-19 10:18:14]
Ja robiłam to ciasto według podanych składników i nic się z nimi nie działo (wiadomo, ziemniaki też są różne, jedne suche, inne wodniste). Ale można zrobić też tak, żeby ciasto ziemniaczane długo nie czekało, to najpierw można zrobić farsz, ostudzić go, a potem ciasto i robić kotleciki. Są bardzo smaczne, powodzenia :)
Dorota [2011-09-28 10:43:36]
Mąkę pszenną.
Dorota [2011-04-28 15:15:10]
Do ciasta dodac make pszenna czy ziemniaczana?
J [2011-04-28 06:05:20]
Również skorzystałam z przepisu , zadowolona jestem ja jak i moja rodzinka, polecam następnym paniom :)bardzo smaczne :)
Gabrysia [2010-04-25 11:17:14]
Bardzo smaczne, wyszły mi co prawda, trochę za ścisłe, ale to na pewno moja wina. Jeszcze bardziej smakowały mi na zimno wyciągnięte z zamrazarki, jako przekąska :) Nastepnym razem zrobie więcej i zamroże.
amatorka [2009-03-19 13:28:01]
pycha :)))),moje wybredne dziecko,tak jadlo,ze az milo :)
aneta [2009-03-15 15:33:53]
Kotleciki sa pyszne i bardzo szybko się je robi, no i zjada:)
Agatka [2008-07-14 10:47:23]
bardzo,bardzo dobre i sycące, dobra odmjana od mielonego dzięki za przepis ;))
annwro14 [2008-03-05 23:56:14]
i zrobiłam to jest pyszne najesc sie nie moga naprawde swietny pomysł buziaki=******
Anuska [2007-11-22 14:26:45]
zamierzam to przygotowac swojej rodzince która składa sie z 6 osób korzystam z tego ze nie poszłam do szkoły z problemów zdrowotnych ...a mam nadzieje ze zrobie im niespodzianke i prazygotuje takie kotleciki ale zrobie farsz z kiełbasy wiejskiej<gdyż nikt nie przepada za mięsem mielonym> i pieczarek bo to znalazłam w lodówce mam nadzieje ze mi sie uda..mam 15 lat pozdrawiam Ania=))
Anuska=)) [2007-11-22 11:30:36]
a no i oczywiscie jak sie chce na słodko to sie nie obtacza w bułce....
kasia [2007-07-17 15:15:08]
dzis zrobilam i naprawde smaczne, robiłam kiedys cos takiego ale z innym farszem mianowiceie jak do krokietow (kapusta i pieczarki), tyle ze forma sklejania byla troche bardziej pracochłonna a te sie robi szybko... z reszta kolezanka od ktorej wziełam kiedys przepis na te wlasnie z farszem od krokietow mowi ze wklada tam wszytsko co ma pod re4ka, czasami robi na słodko z białym serem i podobno tez smaczne...
kasia [2007-07-17 15:03:32]
pyszoto wszyscy polubili te kotlety uwielbiaja je i wcale nie sa takie pracochlonne
misia [2007-06-26 14:58:39]
kotleciki pucha!
aga [2007-04-30 09:02:01]
Nawet niezłe,ale okropnie pracochłonne.
Mika [2007-03-04 17:18:50]
SPOKO KOTLETY
JANEK [2007-02-21 10:33:39]
rewelacja robiłam moji męższczyni byli zachwyceni a mam męża i 2 synów i bardzo lubią nowości pozdrawiam wszystkich
madzia [2007-02-20 11:51:27]
super przepis dzisiaj je robię drugi raz
Basia [2007-02-03 09:45:38]
sa super poprostu pycha
sylwia [26.01.2007] [2007-01-26 09:41:37]
ten przepis zrobiłam tydzien temu ,i za kare musze go robic prawie co dziennie jak tylko mi ziemniakow po obiedzie zostanie bo tak wszystkim smakowało <dzieki>dzieki >
aga [2007-01-21 17:33:39]
Kotleciki naprawde bardzo smaczne,jadly je nawet moje dzieci ,ktore sa bardzo wybredne!Do farszu dodalam ziola ;tymianek,majeranek i bazylie,bo sol i pieprz to dla mnie za malo.PYCHA
MARKOZ [2007-01-08 19:29:55]
kotleciki pierwszka klasa. pysia pysia pysia i jeszcze raz pysia
Madziulek [2007-01-05 21:26:48]
Kotleciki pyszne, zwiększam nadzienie o połowę. Polecam.
Stenia [2007-01-03 14:18:40]
kotleciki rewelacja,a i z przygotowaniem nie ma duzo roboty,wszystkim smakowalo,a sa dosc wybredni:)szczerze polecam
ewa-781 [2007-01-02 13:59:54]
bardzo dobry prepis i smaczny!1 serdeczne dzieki!! bardzo smakowaly mojemu Misiowi:)
znajoma [2006-11-30 10:10:01]
bardzo pyszne.
Monika [2006-11-28 16:41:27]
robię podobne kotlety!!! tylko do farszu dodaje ser żółty.są pyszne!!!
Iwona [2006-11-18 20:44:23]
a co zrobić by były tak ładnie usmażone?
pati [2006-11-16 14:37:39]
Tak, ciasto na te kotleciki to ma być takie jak na kopytka. A co do wykonania tych kotlecików to tak: najpierw należy zrobić ciasto (ugotować ziemniaki, ostudzić, przecisnąć przez praskę, dodać jajka, mąkę, przyprawy - i zagnieść ciasto). Później zrobić farsz (pieczarki, cebulę i mięso mielone podsmażyć, następnie dodać do niego rozmieszaną mąkę z wodą i dusić ok. 15 minut - potem przyprawić do smaku). Z gotowego ciasta formować krążki (gdy ciasto będzie się lepić to podsypać go mąką), nakładać na nie farsz, zlepiać i delikatnie spłaszczać. Następnie obtaczać w mącę, w jajku, w bułce tartej i smażyć. Powodzenia i smacznego :)
Dorota [2006-08-25 12:11:50]
jejku a ja nie rozumiem co ja mam ugotowac! To mielone mięso? I co poźniej... kroić na kawalki czy co Prosze o pomoc bo bardzo chcę je zrobic
anula [2006-08-25 11:42:19]
to ciasto to ma być takie jak na kopytka??
misia21 [2006-08-25 11:03:08]
Ja robię kotleciki w podobny sposób... AL jeżeli uważacie, że mąki jest za dużo poprostu dajcią ją według własego uznania... ja daję 2 1/2 szklanki mąki... A jako dodatek sos koperkowy lub pieczarkowy... szczerze polecam :) To jest moje popisowe danie
Mariolcia [2006-08-07 15:12:18]
Kotleciki są super!Wszystkim bardzo smakowały.Ciasto trochę lepiło mi się do rąk, mimo sporej ilości mąki, ale było naprawdę pyszne! Polecam!
Daria [2006-07-04 15:18:26]
Jeszcze raz sprawdziłam w przepisie, i jednak mają tutaj być 3 szklanki mąki, ponieważ z tego przepisu musi wyjść ciasto gęste, gładkie i takie żeby odchodziło od rąk, z którego następnie można uformować krążki, kłaść na nie nadzienie i zlepiać jak knedle.
Dorota [2005-09-10 21:43:30]
według mnie powinno być 3/4szklanki mąki a nie 3 szklanki bo wtedy nie czuć wogóle smaku ziemniaków tylko same mączne nawet bardzo mączne ciasto
gosiek [2005-09-05 21:39:17]
moja uwaga: nakładać dużo farszu na cienką warstwę masy ziemniaczanej. W przeciwnym razie jest za duzo ziemnaków i kotleciki są zbyt "suche". Dla mnie przepis super!
madzia [2005-08-22 12:17:14]
bardzo mi smakowało,polecam innym.dobry przepis!!
beatag [2005-07-27 11:45:01]
jak dla mnie to nic specjalnego.ten farsz niezbyt mi smakuje,dodalabym cos do niego jeszcze ale nie wiem co.
sylwik [2005-04-05 18:32:04]
WŁAŚNIE SKONCZYŁM JE JEŚĆ ! SĄ BARDZO PYSZNE. WSYSTKIM SMAKOWAŁY CHOĆ TRUDNO IM DOGODZIĆ. DZIĘKUJE
KASIA [2005-02-16 15:43:11]
Tak, mięso mielone należy przesmażyć razem z pieczarkami i cebulą.
Dorota [2005-02-01 15:36:18]
To mielone mięso jak rozumię też przysmażyć z pieczarkami ? bo nic na ten temat, nie pisze w przepisie.Pozdrowienia ! Magdalena
Mgdalena [2005-02-01 11:16:38]
Pyszne kotleciki Tak jeszcze nie jadlam .Moja rodzina tez byla zadowolona.Dziekuje za przepis .Dalej tak!!!.
Zosia z Koszalina [2004-12-15 21:14:22]
bardzo dobre wrecz pyszne robie je w każdą niedziele rodzina je uwielbia ....śą no idealne :):)):):)
Sylwia [2004-11-20 09:50:12]
Też jadałam różne wersje ziemniaczanych kotletów w Iranie. Zresztą nazywają się one tam "kotlet", więc nazwa zapożyczona. Na moje pytania, czy ten "kotlet" jest z mięsa, odpowiadano: no jak to, przecież "kotlety" są z ziemniaków. :) Może więc jest to międzynarodowa potrawa?
Mafalda [2004-05-04 09:50:29]
a to danie pochodzi z Iranu,chociaz nikt wczesniej o tym nie wspomnial:)
Viske [2004-04-26 18:16:09]
KOTLECIKI CAŁKIEM CAŁKIEM WIĘCEJ TAKICH JEEEEEEEEEE
MISIU!1!11!1!111!1 [2004-01-09 20:13:05]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.