naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Monika T.
Dodano: 29.01.2007
Odsłon dziennie: 6

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 jajko
15 dag margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
½ litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
½ szklanki cukru
25 dag margaryny
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa
r e k l a m a
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Do mąki dodać cukier, jajko, miękką margarynę, miód, sodę oczyszczoną i wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i upiec osobno. Każdą część rozłożyć w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blaszce o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 12 minut w temperaturze 160 °C. Ostudzić.

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

W ½ szklance mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać rozpuszczone w mleku mąki, mieszając chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu dodać kostkę margaryny, mieszać aż wszystko się połączy. Następnie ciepłą masą przekładać upieczone wcześniej placki.

Na ciasto kruche wyłożyć połowę ciepłej masy, następnie przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę masy i przykryć kruchym ciastem, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6511 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ciasto super gorąco polecam
ON [2010-05-29 19:14:26]
Rowniez w moich przepisah kroluje jako krolewiec. Nazwa nazwa.. najwazniejsze jest to ze jest pyszny i warty wyprobowania!!
Goska [2008-10-22 21:40:45]
Ciasto jest pyszne też je znam pod nazwą KRÓLEWIEC polecam bdb.
Netlik-ANETA [2008-10-22 12:27:25]
Właśnie dziś zrobiłam to ciasto, hmm kruche troszkę mi się przypaliło, krem zaś nie wiem czy nie powinien ostygnąć, bo mi się z margaryną taka dziwna konsystencja zrobiła. Ale narazie się przegryza, zobaczymy z mężem jak mi to wyszło. Chociaż jak go znam to zje nawet jakby nie wyszło:)
Anett [2008-05-28 16:18:16]
Tak, na dużą brytfankę (25 na 36 cm).
Dorota [2008-05-28 13:40:48]
Na jaka brytwankę jest to ciasto? na dużą ?
Anett [2008-05-28 11:37:17]
Tak, moje przepisy też są na extra smacznym. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-02-08 18:56:22]
bardzo dziękuje za szybką odpowiedź a czy są też Twoje przepisy na smaczny extra bo jeszcze nie jestem tam zalogowana?pozdrawiam i życzę miłego dnia
nieznajoma [2008-02-08 08:29:07]
Hmm... mogę zaproponować taki prosty krem agrestowy: kostkę masła utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem (ok. 3/4 szklanki) i dalej ucierając można dodać ugotowany i ostudzony już budyń waniliowy (1 budyń na 1/2 litra mleka) lub ubite na parze jajka (np. 3-4 stuki). I na sam koniec do takiej masy dodać dżem agrestowy i delikatnie połączyć. Dziękuję za ciepłe słowa ;) a przepisy po prostu wymyślam i wszystkie są tutaj na tej stronie. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-02-08 00:06:25]
do Doroty proszę o przepis na krem agrestowy,masz super przepisy skąd Ty je bierzesz i gdzie można szukać Twoich przepisów?pozdrawiam
nieznajoma [2008-02-07 22:51:11]
pyszne to ciasto,polecam
lidka [2007-12-30 17:13:04]
znam to pod nazwą Królewiec dobre
ewka [2007-12-14 21:26:15]
ciacho rewelacja:) znika z predkoscia swiatla:)i polecam dobrze nasaczyc biszkopt:)REWELACJA
kasia [2007-11-06 20:37:50]
Co tu dużo gadać.... po prostu pyszne ciasto:) Wczoraj robiłam. Wszystkim smakowało. Dziś nie ma już po nim śladu:) Polecam wszystkim Pozdrawiam :)
Ania [2007-09-09 10:56:51]
hehe oki :) dzieki
smakosz [2007-08-23 12:39:32]
To ma być zwykła margaryna. Jak w przepisie pisze "margaryna" to zawsze dodajemy "zwykłą margarynę" która jest każdym w sklepie spożywczym. Czasami w przepisach jest podane jaką konkretną margarynę należy użyć np. margarynę Palma czy margarynę Kasia - to wtedy taką kupujemy. Myślę, że problem z margaryną mamy już rozwiązany. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-08-23 11:59:49]
jaka to ma byc dorotko margarna?
smakosz [2007-08-22 21:41:33]
Właśnie pierwszy raz upiekłam to ciacho.jest pycha!! Ale zgodnie z sugestią jednej z osób zrobiłam masę z 3/4 litra mleka i z 2 budynii o smaku toffi (takich na pól litra), dodałam po łyżce mąki zwykłej i ziemniaczanej i 3/4 szklanki cukru i 3/4 kostki dobrej margaryny.Powiem,że masy mogłoby być jeszcze więcej. A budyń toffi nadał ciastu fajny smak. Poza tym trzeba bardziej nasączyć biszkopt-ja dałam kubek 0,3l wody z cytryną i jak dla mnie jest za mało wilgotny. Ale ogólnie pycha i szybko sie robi.
migotka351 [2007-07-21 14:37:46]
mi nie wyszla masa kremowa wiec zrobilaminaczej i tez bylo smaczne pozdrtawaim
sylwia [2007-06-29 13:55:10]
Dorota, a mozesz zdradzic jak sie robi krem agrestowy??
Jola_A. [2007-06-28 15:48:26]
Super ciasto:) pyszne jak niebo:D heh
Gospodyni:) [2007-05-13 17:10:16]
piekłam je wczoraj i...wszystko ładnie mi wyszło,tylko z masa mialam problem.Dalam mniej tluszczu niz w przepisie{bałam sie ze bedzie rzadkie} i było mało tej masy,ale sie uratowalam kajmankiem..
sisi [2007-04-13 21:45:35]
no dla mnie bombaaaa!!!!!! =)
tynka [2007-04-02 15:54:41]
Bardzo dobre ciasto łatwe w wykonaniu po prostu pyszne mniammmmm
Ola z Bytomia [2007-04-02 12:04:57]
MNIAM PYCHA strasznie mi smakuje i polecam wszystkim (bradzi łatwe w wykonaniu)
paulin:) [2007-04-01 17:24:12]
NORMALNIE NIEBO W GĘBIE
MAGDA [2007-03-25 21:21:31]
Ciasto naprawde jest przepyszne. W ciągu jednego weekendu robiłam je dwa razy. Polecam i naprawde jest łatwe
Gabi138 [2007-03-13 12:16:09]
ciasto pysia!!! wszyscy się nim zachwycają .w smaku przypomina napoleonkę! tylko ja zrobiłam więcej kremu z0.75 l mleka dodałam DUŻY budyń śmietankowy (na 0.75 l) i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżkę mąki pszennej (wtedy mam pewność że krem się nie rozleje) dałam też odrobinę więcej cukru ( w sumie ok 2/3 szkl) i jedną kostkę MASŁA a nie margaryne. Polecam spróbować wg. tego przepisu! Uważam, że jest lepsze niż w oryginalnym przepisie!!!
karina.m [2007-03-11 13:52:08]
bardzo smaczne ciasto.gratuluje!!!
teresa [2007-03-03 15:02:37]
ciasto jest przepyszne, jest przy nim trochę pracy , ale naprawdę warto
daniela [2007-03-03 07:16:15]
to ciasto jest juz pod inna nazwa na tej stronie!!!!!
asia toronto [2007-03-01 22:59:38]
wypróbowałam ten przepis i ciasto wyszło mi znakomicie wszystkim smakowało.Napewno będę często korzystała z tego przepisu. Polecam! ',)
Anetka [2007-02-27 11:38:41]
To ciasto jest dobre
Ania [2007-02-26 16:16:38]
Oczywiście, mąki można tutaj zastąpić budyniem w proszku. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-25 20:16:54]
Ciasto jest znakomite, iście królewskie, dlatego jego potoczna nazwa wśród moich znajomych to "królewicz". Polecam.
Ewa [2007-02-25 17:11:23]
Ciasto bardzo pyszne.Polecam
Beti [2007-02-25 14:15:10]
czy zamiast mieszania mleka z mąką przenną i ziemniaczaną i w ten sposób robienia budyniu nie można bezpośtednio ugotować na mleku budyniu i dodać kostkę margaryny . Uważam że ten sposób jest szybszy i wychodzi na to samo.
Żnaeta z Krakowa [2007-02-25 11:36:36]
Ciasto jest pyszne. jest bardzo łatwe. polecam, zawsze wychodzi. Troszkę przypomina mi smak orzechowca;) Polecam.
Gabi [2007-02-24 20:26:35]
trochę kaloryczne ale smaczne. znam je pod nazwą królewiec :)
Iwonka [2007-02-24 07:55:00]
Spróbowałam upiec to ciasto i wyszło ;);) Pyszne jest :) Tylko dużo roboty...:/
AnuLLa [2007-02-19 11:26:53]
jednak nyło warto zrobic to ciasto, troche długo je roiłam, ale rodzince smakowało. Dzisiaj mam zamiar jeszcze raz je robic
marta [2007-02-17 10:12:16]
Wczoraj upiekłam to ciasto i wyszło super. Jak dla mnie to robi się je dość szybko. Jest tanie i bardzo dobre.Polecam;)
Marta27 [2007-02-15 19:52:43]
ciasto bardzo słodkie, troche inne niz na zdjęciu, dosc długo je robiłam, nie wiem czy było warto poswiecac tyle czasu, ale ogólnie jest ok
marta [2007-02-14 16:49:00]
tak to ciasto znam od bardzo dawna z tym ze robie krem agrestowy i goracy polewam ciasto sama pysznosc polecam
Dorota [2007-02-12 15:36:51]
jak dla mnie to ciasto jest jest pyszne i barszo latwo je zrobic. polecam wszystkim!
Sylwia [2007-02-11 18:46:26]
Piekę to ciasto już od dawna , ale w moich przepisach wystepuje pod nazwą KRÓLEWIEC , polecam wszystkim naprawdę warto
ania [2007-02-06 21:56:05]
znam to ciasto pod nazwą KRÓLEWIEC, zamiast masy na ciepło, robię masę budyniową na zimno: kruche ciasto kropię gorącą mocną kawą a biszkopt alkoholem, spróbujcie, polecam
ela62 [2007-02-05 14:47:32]
ciasto jest pyszne,znam je pod nazwą "marcepanek" i czesto piekę
Ewcia [2007-02-03 21:43:39]
robiłam podobne ciasto, ale tamto nazywało się królewiec. Jest bardzo dobre. Trochę trzeba się napracować przy nim, ale warto. Polecam.
Irenka [2007-02-03 18:49:53]
Zrobiłam niedawno to ciasto i muszę przyznać, że jest przepyszne :). Mojej rodzinie bardzo smakowało i juz każą mi robić następne ;]. Myślę, że następnym razem zrobię więcej kremu bo trochę za mało go było jak na takie duże ciasto. Do kremu dodałam masło, a nie margarynę i wyszło pyszne, takie delikatne :). Polecam :]
Nala [2007-02-03 11:55:29]
to ciasto jest przepyszne
marta [2007-02-02 20:17:04]
To ciasto jest przepyszne! Pieke go pod nazwa "krolewiec" .Przepis znam juz bardzo dlugo i bardzo smakuje mojej rodzinie i znajomym.Jadwiga
Jadwiga [2007-02-02 18:16:10]
bardzo dobre polecam
aga [2007-02-02 16:49:54]
znam te ciasto pod nazwą królewiec
ulka22 [2007-02-01 20:52:36]
znam to ciasto pod nazwą Hetmańskie i jest naprawdę super. Bardzo długo było jednym z moich ulubionych - mało słodkie i delikatne. Tym, którzy się wahają mówię że nie ma potrzeby - na pewno nie będą żałować.
Kasia [2007-02-01 06:36:06]
Oczywiście, że można go wzbogacić bakaliami. Proponuję orzechy włoskie lub migdały pokroić i posypać nimi wylaną już na ciasto gorącą masę budyniową... mmm... będzie pyszne ;)
Dorota [2007-01-30 10:51:35]
czy można dodać jakieś bakalie??do kremu??
dora [2007-01-30 10:39:25]
strasznie dużo zachodu z tym ciastem, i jak dla mnie to trochę udziwnione. ale może wypróbuję jak będę miała więcej czasu...;)
lila [2007-01-29 11:37:09]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl