Prince Polo

3.25594949 stars based on 2059 reviews Ciasta i słodkości

Do przygotowania tego wypieku potrzebne będą wafelki Prince Polo, które zostaną wkomponowane w ciasto, tworzące górną część wypieku.

Podstawę ciasta „Prince Polo” stanowi ciasto biszkoptowe o smaku kakaowym, na którym położono warstwę kremu. Z kolei na kremie ułożono warstwę ciasta upieczonego z białek oraz cukru z dodatkiem orzechów włoskich, wiórków kokosowych, a także wspomnianych wcześniej wafelków.

To słodkie ciasto ma przyjemny i delikatny posmak kakao, w który wpisują się pozostałe składniki. Dodatek gotowych wafelków sprawia, że to ciasto wyróżnia się na tle podobnych ciast biszkoptowych oryginalnością i smakiem. Jest idealne na każdą okazję :)

Polecamy!

Autor:
Dodano:
Odsłon dziennie: 3

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kakao
Ciasto:
ok. 10 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
10 dag wiórków kokosowych
10 dag orzechów włoskich
6 białek
1 szklanka cukru
Krem:
10 dag masła
6 żółtek
5 łyżek cukru
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone Prince Polo, orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Żółtka ubić na parze, dodać cukier i nadal ubijać. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać masę jajeczną, cały czas ucierając.

Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem, a następnie ciasto z ‘Prince Polo’ i lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową w ‘esy-floresy’.

Smacznego.



r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
bakalie białko biszkopt ciasta cukier jajko kakao krem mąka masło orzechy orzechy włoskie pieczenie polewa polewa czekoladowa proszek do pieczenia słodkości sok tłuszcz wiórki kokosowe żółtko Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-12-25 23:38:02]
ciasto bardzo dobre i naprawdę łatwe - polecam
Marta [2013-04-03 15:23:56]
Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że ciasto się udało. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym 2013 Roku życzę :)
Dorota [2013-01-02 16:41:51]
Ciasto jak każde które robiłam z waszych przepisów PYCHOTKA!!! SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2013 i wielu nowych pysznuch pomysłów...:)
Kate [2013-01-01 16:46:05]
nie wiem dlaczego ale masa nie ubila sie, i taka leista sie zrobila, a takto dobry placek
ee [2012-04-07 23:06:04]
ciasto bardzo smaczne, tylko tak jak już Panie pisały zmniejszyłam ilość cukru ( w cieście bezowym nieco ponad pół szklanki a w kremie 4 łyżki) i też jest wystarczająco słodkie.
Kasia O [2011-04-22 17:19:10]
Ciasto pyszniutkie polecam!
Monisia [2011-02-16 23:53:18]
cudne ciasto polecam
Justi [2010-11-24 15:16:34]
Ciasto bardzo smaczne:) POLECAM!
Karolina [2010-11-01 12:02:42]
Bardzo dobre polecam wczoraj zrobiłam a dzis nie ma nawet kruszka :>
justyna [2010-02-17 10:20:22]
ciasto przepyszne, polecam!!!!
Mania [2010-01-24 10:48:15]
Ciasto jest przepyszne od kąd znalazłam ten przepis pieke je często POLECAM!
MONIKA [2009-12-22 10:59:40]
Ciasto pychotka .Fajne na drugi dzień,po prostu zmięknie ciasto z prince polo.Ja do kremu dodałam rumu.Dziękuję za przepis.
basiajka [2009-12-06 20:39:35]
ciasto takie sobie beza do niczego wychodzi twarda i psuje smak ciasta wiecej tego nie zrobie
maja [2009-11-07 15:17:44]
Ciasto naprawdę bardzo dobre, tylko ja też zamiast masy z przepisu zastosowałam masę z gotowanego mleka skondensowanego i 0,5 kostki masła. Pyszotka!
Ania [2009-05-18 19:06:15]
ciasto bardzo bardzo dobre!!!!Dziekuje za przepis
meg [2009-02-06 23:00:50]
Czekoladowe i w polewie czekoladowej.
Dorota [2009-01-27 22:37:41]
chcialam spytac o same wafelki.Jakie sa lepsze czekoladowe czy orzechowe?i w polewie?
madziorek [2009-01-27 18:33:26]
Piekłam to ciasto już kilkakrotnie. Zawsze było pyszne. Jest to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam w życiu. Godne polecenia
asiazm [2009-01-15 14:19:51]
Znam ten przepis, to ciasto piekę często i wszystkim zawsze smakuje, rewelacja!
suzi [2009-01-02 19:42:50]
Ubijanie żółtek na parze: Do większego garnka należy wlać wodę i zagotować, a do mniejszego garnka należy włożyć żółtka i wsypać cukier. Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. Znajdujące się w małym garnku żółtka należy ubijać mikserem na puszystą masę. Potem garnek z żółtkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie odłożyć na bok, aby ostygło.
Dorota [2008-10-01 16:01:25]
jak się ubija żółtka na parze?
fanika [2008-09-19 13:53:52]
ciasto bardzo dobre smakowało wszystkim dzięki za super przepisy na tej stronie magda
magda [2008-04-18 18:43:45]
pieke to ciasto juz od dawna,zawsze wychodzi super,a wafelki rozdrabniam w robacie kuchennym.polecam!!!
sabina [2008-02-22 22:19:10]
Ja nigdy nie używam surowych jaj a do tego placka robię taki krem:3 małe torebki capucino rumowe rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody, 1i 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru pudru,5 żółtek, 3 łyżki mąki pszennej, na rozpuszczonej kawie ugotować krem i wystudzić, zimny krem ucierać z kostką masła.Proszę spróbować powodzenia.
gabi28 [2008-02-13 07:59:26]
WCZORAJ UPIEKLAM DZISIAJ SMAKUJE PYSZNIE ,POLECAM WSZYSTKIM,A CO DO MASY ,JEZELI UBIJEMY DOBRZE ZOLTKA NA PARZE TO JEST WYSTARCZJACO ,PRZYAJMNIEJ DLA MNIE .AHA JESZCZE CUKIER ODROBINE MNIEJ DODALAM DO CIAST I MASY .JESZCZE RAZ POLECAM I SMACZNEGO ;)))
DOROTA J. [2007-12-23 14:36:17]
Ciasto rewelacja - przepyszne. Ja piekłam wszystkie warstwy na papierze do pieczenia i po bokach zostawiłam sporo papieru - tak, żeby dużo go wystawało. Dzięki temu łatwo wyjełam każdą warstwę (nawet tę z Prince Polo) z blachy. Po prostu złapałam za papier, do góry i na blat.
Myszka [2007-12-04 10:49:05]
przepyszne, dziękuje za przepis. Zamiast masy z przepisu zrobiłam z paczki krem smietankowy do tortów i wyszło palce lizac
mniamka [2007-11-28 14:46:51]
to ciasto z wafelkami trzeba jeszcze zmodyfikowac,poza tym dobry placek
x [2007-11-15 18:57:30]
własnie jestem po pysznym kawalku ciasta, wyszło bomba, pieklam i beze i ciasto na pergaminie co gwarantuje wyjecie w calosci,a kremu faktycznie wychodzi mało wiec do srodka dodalam 250 ml ubitej z cukrem pudrem smietanki łowickiej, krem wyszedl leciutki i puszysty!!!!! CIASTO PALCE LIZAC
ANETA [2007-11-03 15:42:50]
Kremu ogólnie wychodzi tutaj mało, a żółty kolor krem miał dlatego, bo pewnie był zrobiony ze swojskich jajek. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-08-28 21:39:14]
cudowny pyszny!!! piekłam już go 3 razy ale ostatnio wzięłam złe masło i krem sie rozlewał. Polecam!! Jutro chyba znowu go upiekę!
Marysia [2007-08-13 16:55:43]
Ciasto wyszło dobre:) Miałam problemy jedynie z kremem;( Nie wiem dlaczego wyszło go bardzo mało, żółtka wcale nie zwiększyły swojej objętości-nie wiem dlaczego. Na zdjęciu jest jasny kolor a mi wyszedł bardzo żółty. Co zrobiłam źle?
Monia [2007-07-29 11:48:06]
a mi wyszedł zakalec:(
Anulek [2007-06-25 13:19:23]
to ciasto jest akurat takie sobie :|
megdilll [2007-05-26 10:24:13]
piekłam wczoraj i mimo obaw,wyszło swietnie. oczywiscie dodaje do ulubionych przepisów i ten.super
paula [2007-05-20 12:34:54]
Robilam ten placek i wyszedł wspaniale!!! tylko troche za słodki- radze dac troche mniej cukru niz pisze w przepisie!!! PYsznY polecam wszystkim!!
olka [2007-05-11 12:02:28]
bardzo pyszne, ciekawie wygląda ten placek z wafelkami polecam
Magda [2007-05-10 11:49:26]
Pyszne, ale słodkie. Ale jakie to ciasto - gorzkie ?;) Tylko, ze tą drugą warstwe, czyli z wafelkami i wiórkami trzeba na papierze do pieczenia albo czyms takim piec, bo mi na przykład sie rozwaliło i musiałam polewą to złaczac. Ale cała rodzina jadła, az im sie uszy trzesly ;)) Naprawde pychotka ;PP
. Ja . [2007-05-02 17:10:58]
Zrobiłam to ciasto dla rodziny PALCE LIZAĆ!!!
gabi [2007-04-19 19:41:41]
Dzis upiekłam ciato - wygląda apetycznie, jestem ciekawa jak smakuje - napewno bombastycznie :) Pozdrawiam Autora ciasta :) Dziekuje za dobry przepis
Sylwia [2007-04-18 16:46:54]
Mi sie ono nie udało....
Anusia [2007-04-11 20:05:28]
A mi wyszedł zakalec://
Anulek [2007-04-06 14:22:24]
bardzo dobre piekłam na boze narodzenie i teraz na wielkanoc upieke jeszce jedno :D
katarynka [2007-04-02 10:52:21]
Pychota .Naprawdę wychodzi takie jak na zdjęciu. Zrobię takie na święta i napewno będę zbierać laury za to ciacho!!! Dziękuję.
Olivka [2007-04-01 08:36:22]
polecam, bardzo smaczne.
malgorzata.bohdanowicz@horizonta [2007-03-30 10:17:09]
Upiekłam pyszne
Ulcia Ch23 [2007-03-19 20:34:57]
Super, udało mi się za pierwszym razem, mój Mąż nie lub ciast a zjadł 3 kawałki Polecam !
Kasia [2007-03-15 22:45:52]
A JA ZROBILAM BANANOWA POLEWE I BYLO LEPSZE BO PIEKLAM I TAKIE ALE KAZDY MÓWIL ZE Z BANANOWA POLEWA JEST BARDZIEJ SMACZNIEJSZE
DOMINIKA [2007-03-10 17:14:16]
bardzo dobre ciasto ,warto je upiec
krycha [2007-02-08 14:59:55]
Bardzo dobre ciasto. Wielkie dzieki za przepis!Polecam wszystkim!
tygrysek [2007-01-12 18:55:40]
Ciasto pyszne. Wyszło za pierwszym razem. Tylko może zna ktos sposób jak bez uszkodzenia wyciągnać upieczoną masę (tą z prince polo) z blachy?
Aldi [2007-01-06 16:58:30]
cCiasto bardzo smaczne ,inne niz wszystkie.Szkoda tylko ze wafelki w tym ciescie nie pozostaly nadal chrupi
markoz [2007-01-05 23:27:59]
Polecam Pycha ciacho!
magda [2007-01-03 13:48:49]
niestety nie udało mi się w smaku owszem dobre ale nie wyrośnięte
kinia [2006-12-30 18:03:16]
pieklam super ciasto :-) jednym slowem pychotka polecam wszystkim mniam mniam
wisienka [2006-12-29 20:24:45]
spoko przepis taki jaki przepis taki smak POLECAM KRZYSIEK
Maladyn [2006-12-24 15:05:10]
własnie zrobiłam kurde pyszne to casto :) własnie sie chłodzi w lodówce :D
katarynka [2006-12-23 22:48:18]
Rewelacyjne ciasto! Inne od innych. Dodałam jednak 5dag masła więcej oraz ajerkoniak. Lubię bardziej zdecydowany smak kremu. Dziękuję za tak "smaczny" przepis. Renata
renigliwice [2006-12-22 16:38:26]
Ja robiłam krem z 10 dag masła i wyszedł dobry, nie za rzadki, ale jak są jakieś wątpliwości to proszę zrobić krem np. z 15 dag masła. Udanego wypieku ;)
Dorota [2006-12-14 22:23:53]
ja bede właśnie robić.tylko niewiem co z tym masłem?lepiej dać go wiece4j niż 10dag?
gośka [2006-12-14 19:10:36]
dopiero dzisiaj go upieklam-REWELACJA!!!
monia [2006-12-12 13:50:19]
pyszne
klinka [2006-12-02 13:45:09]
znam to ciasto,jest bardzo dobre tylko ja dodatkowo do placka z białek z bakaliami dodaję jeszcze rodzynki,a zamiast kremu daję mleko skondensowane słodzone ugotowane oczywiście, wystudzonę miksuję z kostką masła i tym kremem przekładam placek.Zapewniam jest pyszne.
Ula [2006-11-22 16:13:28]
Wlasnie upieklam ciasto, jest najpyszniejsze jakie kiedykolwiek robilam.Wszyscy sa zachwyceni. SERDECZNE DZIEKI!
Izka [2006-11-16 18:04:15]
świetne ciasto .dzieki za przepis .rodzinka była zachwycona
sylwia_30 [2006-11-02 16:26:41]
Do większego garnka należy wlać wodę i zagotować, a do nieco mniejszego garnka należy przełożyć żółtka i wsypać cukier. Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. Znajdujące się w małym garnku żółtka należy ubijać mikserem na puszystą masę. Następnie garnek z żółtkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie ostudzić. Masło ucierać mikserem na puszystą masę. Ciasto bardzo dobre - polecam. Powodzenia :)
Dorota [2006-10-23 13:46:40]
Jak ubijac żółtka na parze?i czy masło ,mozna ubić mikserem?ciekawy przepis chciałabym wypróbowac
doris [2006-10-23 13:27:12]
Białek nie ubija się na parze, tylko żółtka (w przypadku tego przepisu). Białka należy ubić na sztywną pianę (np. mikserem). Powodzenia ;)
Dorota [2006-10-09 02:19:14]
Jak się ubja białka na parze?
Justyna [2006-10-06 13:51:41]
Ciasto upiekłam dla mamy na imieniny. Jest bardzo smaczne.Dziekuje za przepis. [ 01.10.2006 6:27;30]
Slania1 [2006-10-01 06:29:05]
Rewelacja, ten placek zagości na stałe za wszystkich moich większych imprezach. Mój synek (6lat) zjadł na raz 4 kawałki - a jest raczej niekadkim.
Lucy [2006-08-30 15:46:03]
ciesto jest wprost niebiańsko doskonałe.
Manuela [2006-08-10 11:08:06]
Paluchy lizać! Polecam!
kasia [2006-08-02 19:25:17]
Po prostu pycha.Masa wcale nie wyszła rzadka.Była idealna.Na pewno je jeszcze zrobię.Dzięki za uper przepis:-)
siula [2006-07-17 21:38:19]
Ciasto przepyszne. Robiłam wg przepisu tylko do masy dałam 5dag masła i 5 da margaryny. dzięki za przepis.
Oliwia [2006-07-10 13:40:06]
wszystko sie udalo, pychotka :)
beata [2006-07-05 13:16:28]
ciasto pyszne ale do masy proponuję dać 1 kostkę masła zamiast 10.dag.nie bedzie żadka, ja tak robie i jest super
bakka7 [2006-06-02 22:25:41]
ciasto pycha...:) a jak komuś wyjdzie rzadka masa to tylko wina złego masła, najlepsze takie prawdziwe.
Beti [2006-06-01 12:11:46]
bardzo smaczne ciasto wlasnie czegos takiego szukalam a wafelki pokroilam na kwadraciki o boku okolo 1cm.
a-ita [2006-05-25 14:50:23]
Ciekawy przepis . Zastanawiam się : jak pokroic wafelki ?
miminka76 [2006-05-10 14:30:38]
Bardzo dobre ciasto, próbowalm równiez zrobić je z kremem budyniowym, równie smaczne.
Kasia [2006-04-26 18:55:45]
zbyt rzadka masa, rozpływa się
uta [2006-04-19 10:53:58]
Super. Zrobiłam na te świeta i jestem pod wrażeniem. Zwłaszcza część z prince polo. Bardzo polecam
Beata [2006-04-18 13:07:38]
ciasto bez komentarza,naprawde super,warto go piec dziekuje za przepis.
Janka [2006-04-17 20:27:13]
pycha ciacho!!!ja tez polecam!!
ewa [2006-04-16 18:50:54]
Bardzo dobre ciasto ,ja także polecam
Mircia [2006-04-09 22:05:37]
Ciasto smakowo dobre,ale ten placek z wafelkami bardzo niski i troche jakby gumowaty.Mase zrobilam kawowa.Ogolnie godne polecenia.
jola [2006-04-05 19:04:55]
To ciasto jest palce lizać.Kiedy zrobiłam je rodzinie wszyscy byli pod wrażeniem i prosili o przepis na nie.
Anetka [2006-04-05 10:04:38]
ciasto bardzo bobre polecam
MAnia [2006-04-03 18:06:01]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl