naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Ana
Dodano: 02.04.2006
Odsłon dziennie: 10

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kakao
Ciasto:
ok. 10 dag Prince Polo (5 małych wafelków lub 3 duże)
10 dag wiórków kokosowych
10 dag orzechów włoskich
6 białek
1 szklanka cukru
Krem:
10 dag masła
6 żółtek
5 łyżek cukru
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Upiec biszkopt. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

6 białek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pokrojone Prince Polo, orzechy włoskie i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać, wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 20 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.

Żółtka ubić na parze, dodać cukier i nadal ubijać. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać masę jajeczną, cały czas ucierając.

Na upieczony i ostudzony biszkopt kakaowy wyłożyć krem, a następnie ciasto z ‘Prince Polo’ i lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową w ‘esy-floresy’.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6511 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2013-12-25 23:38:02]
ciasto bardzo dobre i naprawdę łatwe - polecam
Marta [2013-04-03 15:23:56]
Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że ciasto się udało. Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w Nowym 2013 Roku życzę :)
Dorota [2013-01-02 16:41:51]
Ciasto jak każde które robiłam z waszych przepisów PYCHOTKA!!! SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2013 i wielu nowych pysznuch pomysłów...:)
Kate [2013-01-01 16:46:05]
nie wiem dlaczego ale masa nie ubila sie, i taka leista sie zrobila, a takto dobry placek
ee [2012-04-07 23:06:04]
ciasto bardzo smaczne, tylko tak jak już Panie pisały zmniejszyłam ilość cukru ( w cieście bezowym nieco ponad pół szklanki a w kremie 4 łyżki) i też jest wystarczająco słodkie.
Kasia O [2011-04-22 17:19:10]
Ciasto pyszniutkie polecam!
Monisia [2011-02-16 23:53:18]
cudne ciasto polecam
Justi [2010-11-24 15:16:34]
Ciasto bardzo smaczne:) POLECAM!
Karolina [2010-11-01 12:02:42]
Bardzo dobre polecam wczoraj zrobiłam a dzis nie ma nawet kruszka :>
justyna [2010-02-17 10:20:22]
ciasto przepyszne, polecam!!!!
Mania [2010-01-24 10:48:15]
Ciasto jest przepyszne od kąd znalazłam ten przepis pieke je często POLECAM!
MONIKA [2009-12-22 10:59:40]
Ciasto pychotka .Fajne na drugi dzień,po prostu zmięknie ciasto z prince polo.Ja do kremu dodałam rumu.Dziękuję za przepis.
basiajka [2009-12-06 20:39:35]
ciasto takie sobie beza do niczego wychodzi twarda i psuje smak ciasta wiecej tego nie zrobie
maja [2009-11-07 15:17:44]
Ciasto naprawdę bardzo dobre, tylko ja też zamiast masy z przepisu zastosowałam masę z gotowanego mleka skondensowanego i 0,5 kostki masła. Pyszotka!
Ania [2009-05-18 19:06:15]
ciasto bardzo bardzo dobre!!!!Dziekuje za przepis
meg [2009-02-06 23:00:50]
Czekoladowe i w polewie czekoladowej.
Dorota [2009-01-27 22:37:41]
chcialam spytac o same wafelki.Jakie sa lepsze czekoladowe czy orzechowe?i w polewie?
madziorek [2009-01-27 18:33:26]
Piekłam to ciasto już kilkakrotnie. Zawsze było pyszne. Jest to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam w życiu. Godne polecenia
asiazm [2009-01-15 14:19:51]
Znam ten przepis, to ciasto piekę często i wszystkim zawsze smakuje, rewelacja!
suzi [2009-01-02 19:42:50]
Ubijanie żółtek na parze: Do większego garnka należy wlać wodę i zagotować, a do mniejszego garnka należy włożyć żółtka i wsypać cukier. Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. Znajdujące się w małym garnku żółtka należy ubijać mikserem na puszystą masę. Potem garnek z żółtkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie odłożyć na bok, aby ostygło.
Dorota [2008-10-01 16:01:25]
jak się ubija żółtka na parze?
fanika [2008-09-19 13:53:52]
ciasto bardzo dobre smakowało wszystkim dzięki za super przepisy na tej stronie magda
magda [2008-04-18 18:43:45]
pieke to ciasto juz od dawna,zawsze wychodzi super,a wafelki rozdrabniam w robacie kuchennym.polecam!!!
sabina [2008-02-22 22:19:10]
Ja nigdy nie używam surowych jaj a do tego placka robię taki krem:3 małe torebki capucino rumowe rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej wody, 1i 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru pudru,5 żółtek, 3 łyżki mąki pszennej, na rozpuszczonej kawie ugotować krem i wystudzić, zimny krem ucierać z kostką masła.Proszę spróbować powodzenia.
gabi28 [2008-02-13 07:59:26]
WCZORAJ UPIEKLAM DZISIAJ SMAKUJE PYSZNIE ,POLECAM WSZYSTKIM,A CO DO MASY ,JEZELI UBIJEMY DOBRZE ZOLTKA NA PARZE TO JEST WYSTARCZJACO ,PRZYAJMNIEJ DLA MNIE .AHA JESZCZE CUKIER ODROBINE MNIEJ DODALAM DO CIAST I MASY .JESZCZE RAZ POLECAM I SMACZNEGO ;)))
DOROTA J. [2007-12-23 14:36:17]
Ciasto rewelacja - przepyszne. Ja piekłam wszystkie warstwy na papierze do pieczenia i po bokach zostawiłam sporo papieru - tak, żeby dużo go wystawało. Dzięki temu łatwo wyjełam każdą warstwę (nawet tę z Prince Polo) z blachy. Po prostu złapałam za papier, do góry i na blat.
Myszka [2007-12-04 10:49:05]
przepyszne, dziękuje za przepis. Zamiast masy z przepisu zrobiłam z paczki krem smietankowy do tortów i wyszło palce lizac
mniamka [2007-11-28 14:46:51]
to ciasto z wafelkami trzeba jeszcze zmodyfikowac,poza tym dobry placek
x [2007-11-15 18:57:30]
własnie jestem po pysznym kawalku ciasta, wyszło bomba, pieklam i beze i ciasto na pergaminie co gwarantuje wyjecie w calosci,a kremu faktycznie wychodzi mało wiec do srodka dodalam 250 ml ubitej z cukrem pudrem smietanki łowickiej, krem wyszedl leciutki i puszysty!!!!! CIASTO PALCE LIZAC
ANETA [2007-11-03 15:42:50]
Kremu ogólnie wychodzi tutaj mało, a żółty kolor krem miał dlatego, bo pewnie był zrobiony ze swojskich jajek. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-08-28 21:39:14]
cudowny pyszny!!! piekłam już go 3 razy ale ostatnio wzięłam złe masło i krem sie rozlewał. Polecam!! Jutro chyba znowu go upiekę!
Marysia [2007-08-13 16:55:43]
Ciasto wyszło dobre:) Miałam problemy jedynie z kremem;( Nie wiem dlaczego wyszło go bardzo mało, żółtka wcale nie zwiększyły swojej objętości-nie wiem dlaczego. Na zdjęciu jest jasny kolor a mi wyszedł bardzo żółty. Co zrobiłam źle?
Monia [2007-07-29 11:48:06]
a mi wyszedł zakalec:(
Anulek [2007-06-25 13:19:23]
to ciasto jest akurat takie sobie :|
megdilll [2007-05-26 10:24:13]
piekłam wczoraj i mimo obaw,wyszło swietnie. oczywiscie dodaje do ulubionych przepisów i ten.super
paula [2007-05-20 12:34:54]
Robilam ten placek i wyszedł wspaniale!!! tylko troche za słodki- radze dac troche mniej cukru niz pisze w przepisie!!! PYsznY polecam wszystkim!!
olka [2007-05-11 12:02:28]
bardzo pyszne, ciekawie wygląda ten placek z wafelkami polecam
Magda [2007-05-10 11:49:26]
Pyszne, ale słodkie. Ale jakie to ciasto - gorzkie ?;) Tylko, ze tą drugą warstwe, czyli z wafelkami i wiórkami trzeba na papierze do pieczenia albo czyms takim piec, bo mi na przykład sie rozwaliło i musiałam polewą to złaczac. Ale cała rodzina jadła, az im sie uszy trzesly ;)) Naprawde pychotka ;PP
. Ja . [2007-05-02 17:10:58]
Zrobiłam to ciasto dla rodziny PALCE LIZAĆ!!!
gabi [2007-04-19 19:41:41]
Dzis upiekłam ciato - wygląda apetycznie, jestem ciekawa jak smakuje - napewno bombastycznie :) Pozdrawiam Autora ciasta :) Dziekuje za dobry przepis
Sylwia [2007-04-18 16:46:54]
Mi sie ono nie udało....
Anusia [2007-04-11 20:05:28]
A mi wyszedł zakalec://
Anulek [2007-04-06 14:22:24]
bardzo dobre piekłam na boze narodzenie i teraz na wielkanoc upieke jeszce jedno :D
katarynka [2007-04-02 10:52:21]
Pychota .Naprawdę wychodzi takie jak na zdjęciu. Zrobię takie na święta i napewno będę zbierać laury za to ciacho!!! Dziękuję.
Olivka [2007-04-01 08:36:22]
polecam, bardzo smaczne.
malgorzata.bohdanowicz@horizonta [2007-03-30 10:17:09]
Upiekłam pyszne
Ulcia Ch23 [2007-03-19 20:34:57]
Super, udało mi się za pierwszym razem, mój Mąż nie lub ciast a zjadł 3 kawałki Polecam !
Kasia [2007-03-15 22:45:52]
A JA ZROBILAM BANANOWA POLEWE I BYLO LEPSZE BO PIEKLAM I TAKIE ALE KAZDY MÓWIL ZE Z BANANOWA POLEWA JEST BARDZIEJ SMACZNIEJSZE
DOMINIKA [2007-03-10 17:14:16]
bardzo dobre ciasto ,warto je upiec
krycha [2007-02-08 14:59:55]
Bardzo dobre ciasto. Wielkie dzieki za przepis!Polecam wszystkim!
tygrysek [2007-01-12 18:55:40]
Ciasto pyszne. Wyszło za pierwszym razem. Tylko może zna ktos sposób jak bez uszkodzenia wyciągnać upieczoną masę (tą z prince polo) z blachy?
Aldi [2007-01-06 16:58:30]
cCiasto bardzo smaczne ,inne niz wszystkie.Szkoda tylko ze wafelki w tym ciescie nie pozostaly nadal chrupi
markoz [2007-01-05 23:27:59]
Polecam Pycha ciacho!
magda [2007-01-03 13:48:49]
niestety nie udało mi się w smaku owszem dobre ale nie wyrośnięte
kinia [2006-12-30 18:03:16]
pieklam super ciasto :-) jednym slowem pychotka polecam wszystkim mniam mniam
wisienka [2006-12-29 20:24:45]
spoko przepis taki jaki przepis taki smak POLECAM KRZYSIEK
Maladyn [2006-12-24 15:05:10]
własnie zrobiłam kurde pyszne to casto :) własnie sie chłodzi w lodówce :D
katarynka [2006-12-23 22:48:18]
Rewelacyjne ciasto! Inne od innych. Dodałam jednak 5dag masła więcej oraz ajerkoniak. Lubię bardziej zdecydowany smak kremu. Dziękuję za tak "smaczny" przepis. Renata
renigliwice [2006-12-22 16:38:26]
Ja robiłam krem z 10 dag masła i wyszedł dobry, nie za rzadki, ale jak są jakieś wątpliwości to proszę zrobić krem np. z 15 dag masła. Udanego wypieku ;)
Dorota [2006-12-14 22:23:53]
ja bede właśnie robić.tylko niewiem co z tym masłem?lepiej dać go wiece4j niż 10dag?
gośka [2006-12-14 19:10:36]
dopiero dzisiaj go upieklam-REWELACJA!!!
monia [2006-12-12 13:50:19]
pyszne
klinka [2006-12-02 13:45:09]
znam to ciasto,jest bardzo dobre tylko ja dodatkowo do placka z białek z bakaliami dodaję jeszcze rodzynki,a zamiast kremu daję mleko skondensowane słodzone ugotowane oczywiście, wystudzonę miksuję z kostką masła i tym kremem przekładam placek.Zapewniam jest pyszne.
Ula [2006-11-22 16:13:28]
Wlasnie upieklam ciasto, jest najpyszniejsze jakie kiedykolwiek robilam.Wszyscy sa zachwyceni. SERDECZNE DZIEKI!
Izka [2006-11-16 18:04:15]
świetne ciasto .dzieki za przepis .rodzinka była zachwycona
sylwia_30 [2006-11-02 16:26:41]
Do większego garnka należy wlać wodę i zagotować, a do nieco mniejszego garnka należy przełożyć żółtka i wsypać cukier. Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. Znajdujące się w małym garnku żółtka należy ubijać mikserem na puszystą masę. Następnie garnek z żółtkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie ostudzić. Masło ucierać mikserem na puszystą masę. Ciasto bardzo dobre - polecam. Powodzenia :)
Dorota [2006-10-23 13:46:40]
Jak ubijac żółtka na parze?i czy masło ,mozna ubić mikserem?ciekawy przepis chciałabym wypróbowac
doris [2006-10-23 13:27:12]
Białek nie ubija się na parze, tylko żółtka (w przypadku tego przepisu). Białka należy ubić na sztywną pianę (np. mikserem). Powodzenia ;)
Dorota [2006-10-09 02:19:14]
Jak się ubja białka na parze?
Justyna [2006-10-06 13:51:41]
Ciasto upiekłam dla mamy na imieniny. Jest bardzo smaczne.Dziekuje za przepis. [ 01.10.2006 6:27;30]
Slania1 [2006-10-01 06:29:05]
Rewelacja, ten placek zagości na stałe za wszystkich moich większych imprezach. Mój synek (6lat) zjadł na raz 4 kawałki - a jest raczej niekadkim.
Lucy [2006-08-30 15:46:03]
ciesto jest wprost niebiańsko doskonałe.
Manuela [2006-08-10 11:08:06]
Paluchy lizać! Polecam!
kasia [2006-08-02 19:25:17]
Po prostu pycha.Masa wcale nie wyszła rzadka.Była idealna.Na pewno je jeszcze zrobię.Dzięki za uper przepis:-)
siula [2006-07-17 21:38:19]
Ciasto przepyszne. Robiłam wg przepisu tylko do masy dałam 5dag masła i 5 da margaryny. dzięki za przepis.
Oliwia [2006-07-10 13:40:06]
wszystko sie udalo, pychotka :)
beata [2006-07-05 13:16:28]
ciasto pyszne ale do masy proponuję dać 1 kostkę masła zamiast 10.dag.nie bedzie żadka, ja tak robie i jest super
bakka7 [2006-06-02 22:25:41]
ciasto pycha...:) a jak komuś wyjdzie rzadka masa to tylko wina złego masła, najlepsze takie prawdziwe.
Beti [2006-06-01 12:11:46]
bardzo smaczne ciasto wlasnie czegos takiego szukalam a wafelki pokroilam na kwadraciki o boku okolo 1cm.
a-ita [2006-05-25 14:50:23]
Ciekawy przepis . Zastanawiam się : jak pokroic wafelki ?
miminka76 [2006-05-10 14:30:38]
Bardzo dobre ciasto, próbowalm równiez zrobić je z kremem budyniowym, równie smaczne.
Kasia [2006-04-26 18:55:45]
zbyt rzadka masa, rozpływa się
uta [2006-04-19 10:53:58]
Super. Zrobiłam na te świeta i jestem pod wrażeniem. Zwłaszcza część z prince polo. Bardzo polecam
Beata [2006-04-18 13:07:38]
ciasto bez komentarza,naprawde super,warto go piec dziekuje za przepis.
Janka [2006-04-17 20:27:13]
pycha ciacho!!!ja tez polecam!!
ewa [2006-04-16 18:50:54]
Bardzo dobre ciasto ,ja także polecam
Mircia [2006-04-09 22:05:37]
Ciasto smakowo dobre,ale ten placek z wafelkami bardzo niski i troche jakby gumowaty.Mase zrobilam kawowa.Ogolnie godne polecenia.
jola [2006-04-05 19:04:55]
To ciasto jest palce lizać.Kiedy zrobiłam je rodzinie wszyscy byli pod wrażeniem i prosili o przepis na nie.
Anetka [2006-04-05 10:04:38]
ciasto bardzo bobre polecam
MAnia [2006-04-03 18:06:01]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl