Pieczeń z boczku

Dodane przez w dniu
8 opinii | Wyraź opinię
4.428571428 stars based on 7 reviews Przystawki

Pieczeń przygotowana z boczku może stanowić kuszącą alternatywę dla sklepowych wędlin. Taka odmiana dobrze nam zrobi. Tym bardziej, że jej wykonanie nie jest trudne.

Aby od początku do końca pieczeń wykonać własnoręcznie warto zakupić boczek w kawałku i samodzielnie zmielić go w maszynce do mielenia. Jeżeli nie mamy takiego urządzenia w domu, w niektórych sklepach można zmielić zakupione mięso. Ostatecznie do wykonania przepisu na pieczeń można użyć gotowego boczku mielonego.

Teraz następuje przygotowanie masy mięsnej na pieczeń, czyli dodanie czosnku, Vegety i pokrojonej pietruszki oraz dolanie mleka. Mleko spowoduje większą wilgotność masy i ładne jej związanie w czasie pieczenia. Ważnym etapem jest doprawienie masy solą i pieprzem. W tym celu w czasie mieszania mięsa warto go co jakiś czas próbować, i w razie potrzeby dodawać niewielkie ilości przypraw, aż uzyska się wymagany smak. Pieprz można zastąpić czarnuszką, która nie zakwasza wyrobu. Czytaj więcej

O wynik możemy być spokojni, bo otrzymamy smaczną pieczeń, którą można podawać na gorąco do obiadu lub na zimno w postaci kanapki bądź jako zimną płytę.

Czasowa odmiana codziennego menu spowoduje, że po pewnym czasie znów z przyjemnością wrócimy do tradycyjnych wędlin.

Smacznego!

Składniki:

2 kg świeżego boczku (chudego)
3 ząbki czosnku
2 łyżki Vegety
1 szklanka mleka
zielona pietruszka
pieprz

Sposób wykonania:

Boczek zemleć w maszynce. Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać do niego Vegetę i razem rozetrzeć widelcem. Do zmielonego boczku dodać czosnek z Vegetą, wlać mleko, dodać pokrojoną zieloną pietruszkę, sól i pieprz. Razem wyrobić na jednolitą masę.

Aluminiową folię rozłożyć na stole i wyłożyć masę z boczku (na błyszczącą stronę). Z masy uformować roladę (taką długą jak forma keksowa). Zwinąć szczelnie folią aluminiową i delikatnie przełożyć do formy keksowej (o wymiarach 11 na 36 cm). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie pieczeń z boczku ostudzić, wyjąć z folii i kroić w plastry.

Smacznego.

7098
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Sprawdź także podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Proszę się nie bać, nie rozpadnie się. Masa jest z dodatkiem mleka i to wszystko ładnie się ze sobą zapiecze, kroimy oczywiście po ostudzeniu. Powodzenia :)
Dorota [2011-09-20 11:34:04]
poprostu pyszna!!!
aisek [2011-02-18 16:28:56]
Cieszę się, że smakowała :)
Dorota [2011-01-31 11:02:39]
Cieszę się, że smakowała :)
Dorota [2011-01-31 11:02:39]
Bardzo smaczna!Nieskomplikowana,polecam!
NatkaA [2011-01-30 17:23:48]
Bardzo smaczna!Nieskomplikowana,polecam!
NatkaA [2011-01-30 17:23:48]
ani plus bo za suche , ani minus bo zjadliwe..
asia [2011-01-22 09:48:13]
przepyszny jest!
beata [2011-01-21 14:42:40]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.